Üdvözlet!
Üdv a Magyar Wikiparódiában! »Szem nem marad szárazon.« (Goethe, vagy ki. Mondta) OsvátA

Szia, TaZaR!

Ahhoz, hogy szem ne maradjon a nevetéstől szárazon, tanulmányoznod kellene a wiki jelölőnyelvet is. Mivel az Unciklopédia egy még nem régen elindult projekt, itt kevés még a magyarul leírt használati jótanács, de böngészd a Wikipédiát: [1], amiből előbb-utóbb minden, ami a formázásra vonatkozik, világossá válik.

Köszönöm. OsvátA 2006. augusztus 10., 09:27 (EDT)

Szoktál üzenetekre reagálni? Sosem? OsvátA 2006. augusztus 12., 08:37 (EDT)

Mit reagáljak rá? Elolvastam, hogy mi van odaírva. Mindemellett fogalmam nincs, hogy miben vétettem hibát. Ezt a jogi dolgot meg értem teljesen. Először is ottvan, hogy válasszam ki a kép eredetét, angolban ott van egy gördítősáv, magyaron nincs semmi. Ezenkívül az egész angol uncyclopedia televan "jogsértő" képekkel, és valószínüleg akkor szedik le, ha szólnak érte, senki nem foglalkozik vele. Nem értem minek ez a nagy szigor. Cikket törölni, azért mert valakinek nem jön be, vagy mert az adott dolog hívője és így őt sérti, szerintem még nem célszerű. Ha a nagy Uncyclopediánál így lenne, ők is 100 cikknél tartanának. A képről meg annyit, hogy a googleban benne volt thumbnailben. Így jogsértő a google is? --TaZaR 2006. augusztus 12., 08:56 (EDT)

  1. A magyar unciban még nincsenek készen a magyar nyelvű szabályok, irányelvek. Addig tanulmányozd a Wikipédiát. Minden alapelve itt is érvényes. Rövidesen le lesz írva.
  2. Az angol szerzői jogok nem azonosak a magyarral. Ami ott történik, arra az ő törvényeik vonatkoznak, és az az ő dolguk.
  3. A google-ban nincs benne semmi. A google megmutatja, hogy mi van valahol; semmi tekintettel a szerzői jogokra. Nem leplez, hanem leleplez.

OsvátA 2006. augusztus 12., 09:15 (EDT)

Az Unciklopédia szervere pontosan hol található földrajzilag? Mert ha ugyanott van hostolva ahol az angol, akkor nem kell, hogy különbség legyen a kettő között. Azt pedig kicsit irreálisnak tűnik, hogy mondjuk az USÁban ennyivel "gyengébb" szabályok legyenek, de majd utánanézek. Mindenesetre én eddig úgy tudtam, hogy ez is az amerikainak a része. Tulajdonképpen hogy működik akkor ez a dolog, ki kezdeményezte, hogy legyen magyar, milyen kapcsolatban áll az eredivel, stb?--TaZaR 2006. augusztus 12., 09:24 (EDT)

A wikiben sokmindent találsz erről is. A te álláspontodon is vannak egynéhányan. Kösz. OsvátA

Fúh, hát azon kívül, hogy testvérproject nem találtam semmit. Se az angol wikiben, se a magyarban, se itt (mondjuk ez nem lepett meg). --TaZaR 2006. augusztus 12., 09:38 (EDT)

Pl.:

Satöbbi OsvátA 2006. augusztus 12., 09:46 (EDT)

Ah, azt hittem, hogy a unciklopédia eredetére gondoltál te is, mindegy azért kösz, ezt is elolvasom. --TaZaR 2006. augusztus 12., 09:50 (EDT)

Asszem mégis én értettem félre. Mindegy, ez érdekes cucc, olvasgatom.--TaZaR 2006. augusztus 12., 10:09 (EDT)

No, a szerver nem magyar földön van, viszont a wikinek az volt (van) a célja, hogy ha mégis magyar földön kellene kiadni (márpedig így lesz), akkor ne legyen belőle szerzői jogi hercehurca. Azért figyelünk oda a hunwikin minden kép, szöveg jogtisztaságára. Talán ezért kéne ezt az elvet itt is követni. A képek licenceit a hétvégén megcsinálom. Türelem és humor! Másik: ha egy kicsit jobbindulattal állnánk egymáshoz, kevesebb probléma lenne. Vannak új szerkesztőink, akik néhol kivételesen jó cikkeket hoznak létre, de hangnemben nem mindig a legjobb, amit felvesznek. Biztos, csak én vagyok érzékeny. Hidd el, nem azzal kelek fel reggelente, hogy elrontsam ezt a projektet. Igen sok hónapomba telt, mire el tudtam érni, h elinduljon. Üdv, NCurse 2006. augusztus 12., 10:09 (EDT)


Oké, azt gondoltam. =) Próbálok értelmes lenni, meg a Sterbinszkys cikket is alakítgatom, próbálok valami humorost csinálni, majd szép lassan rendben lesz, remélem, úgyis átírom majd még párszor. Egyébként igazából az fogja érteni a dolog lényegét, aki ismeri az eredetit is. Tudom hogy igazából nem az ilyen specifikus humor lenne az első, de pl. a fotelből is csak úgy lehet viccet csinálni, hogyha az olvasó tudja, hogy mi az pontosan. Szóval szerintem az elején, amíg jobban be nem indul az oldal, szerintem mindenképp kicsit "lazábban" kellene venni a dolgokat. Nem egyből törlendő cikkek közé bedobni valamit, hanem leírni a vitában, hogy még ez meg ez kéne hozzá, meg ez nem megfelelő, vagy kitenni a táblákat, hogy bővíteni kéne, vagy ilyesmi. Szerintem működne. A jogi dolog meg érdekes, szerintem pár képből még senkinek nem lett baja, csak nagyobb dolgokból, pl. pár giga nem túl legális mp3 egy weboldalon, letölthető filmek, fangame készítése egy videójátékból (legjobb amikor valaki egy évet dolgozik azon, hogy kifejezze a rajongását, aztán a kiadó meg bepereli, kellemes érzés lehet...), stb. Szal ezek azért nagyobb dolgok, és amikről én tudok, a legrosszabb ami történt, az hogy megegyeztek magánúton. Értsd: "Te leveszed a cuccot, mi meg nem pereljük ki alólad a házat". Szerintem meg lehetne úgy oldani, hogy nyilatkozat, ami arról szól, hogy az itt tárolt tartalomért nem vállal a wikipedia felelősséget, illetve minden nemű illegális tartalmat eltávolít, és hogy ha valakinek problémálja van, akkor szóljon az adminoknak. Képeket meg ugyanúgy jelölni lehetne bizonytalan licenszekkel, az amerikai wikinek meg van pénze, az tény, és egész biztos, hogy itt arányban nem lenne több jogi herce-hurca mint ott. De ha ez sem megfelelő, van még egy megoldás. Nemtudom, hogy lehet-e külső linkből képet beszúrni, de pl. így teljesen jól meg lehetne oldani szerintem, hogy imageshackos képeket raknának be az emberek, akkor pedig, teljesen jogtiszta az egész, hiszen az Unciklopédia NEM hostolja azokat a képeket, ergo semmilyen nemű felelősség nem terheli őket. Bár lehet ebben nincs igazam. Mindenestre azért remélem volt valami használható javaslatom. --TaZaR 2006. augusztus 12., 10:51 (EDT)

Külső linkeket habozás nélkül lehet használni, pl: Jean Effel, Jean Effel OsvátA 2006. augusztus 12., 11:38 (EDT)


mármint úgy értem, hogy közvetlen képbeszúrás, pl.: TESZT: http://www.spar.hu/imperia/md/images/spar_at/warenwelten/folder/gemuese/k_o/33_160x150.gif --TaZaR 2006. augusztus 12., 11:47 (EDT) Hm, ez mintha működne, nagyon jó. =) --TaZaR 2006. augusztus 12., 11:48 (EDT)

Tényleg működik! :) Nagyszerű! Mindenesetre feltöltöm a licenc sablonokat, feltöltésnél már megbuheráltam a licencválasztást. És írunk a kezdőlapra egy note-t, hogy nem vállalunk felelősséget, még magunkért sem. :) A lazábbsággal kezdetben egyetértek. Jó munkát emberek! May the joke be with you! NCurse 2006. augusztus 12., 11:53 (EDT)