Nem ártana végre tudni, hogy Selye János kitalálta, vagy feltalálta-e a stresszt? Egyelőre csak annyi biztos, hogy legalább annyit ártott vele a félművelt emberiségnek, mint Freud a mélylélektannal.

De mi a fene az a stressz ?Szerkesztés

A stressz – eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Ma viszont egy hétköznapi duma, ezért jelentése zavaros (vagy mindig is zavaros volt), de nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, ami a szervezet részéről rendszerint egy, vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció. Nincs mit szépíteni: a stresszek éppúgy, mint a válaszreakciók az embert szép lassan felemésztik. Ha ez nem lenne: örökké élnénk.

A Selye a sírjában forog, mint minden nagymagyar.

StresszekSzerkesztés

Tudtad, hogy...
 • Dr. Selye kétféle stresszt különböztet meg, az egyik a pozitív, az eustressz (nem eurostressz!), a másik a negatív. A pozitív stressz az, ami energetizál, stimulál, erőt ad ahhoz, hogy a későbbiekben a kihívásokkal könnyedén szembenézzünk. Dr. Selye teljesen alaptalanul hurráoptimista volt, mint az egész ú.n. hatvanas évek.


Stresszre van-e szükségünk, vagy sem: stressz van. Stressz van!!!

Rossz stresszSzerkesztés

Alapjában véve minden stressz rossz. Ennek oka a SSZ-ben keresendő, ami itt duplán megvan. (De csak ezért.) A stressz akkor a legrosszabb, ha ebben a mondatban képeztetik:

 • A besszarábiai Laurenssz nagyon rosszul stresszel a strasszos ruhájában a Vessztendben.

Jó stresszSzerkesztés

Először is: jó stressz NEM LÉTEZIK – akárcsak a Mikulás, az E.T. vagy a jó gyerekek. Már csak azért sem, mert a fentiek ismeretében már van benne egy SSZ, és mert – mint tudjukGy. Őzike is fél a kígyóktól. Egy kígyó pedig alapból nagyon stresszes, és mint így, a vele kapcsolatba kerülőket is könnyen idegessé teheti (pláne Gy. Őzikét).

De ha mi feltétlen hinni szeretnénk a Jó stressz jelenlétében, akkor üljünk lótusszülésbe (sic!), tekerjük magunk köré a karjainkat, majd mondogassuk félóránként egyszer hosszan, hogy „MO”. És máris kinn vagyunk a vízből. (Bár ha a medence fenekén végezzük ezt, 2,5 méterrel a vízszint alatt, azért még támadhatnak aggodalmaink. No, de ezek ellen lásd: Ellenszerek.)

StresszSzerkesztés

A szó lehetséges eredete(i):

 1. Az amerikán angolsszássz "strassz" és a "sztreccs" szavakból mosódott össssze, és kezdetben csak a színpadon ideges, las vegasi transszvessztiták hassználták a harctéri idegesség jellemzésére.
"Jesszusz, leeszett a sztresszem!"
 1. A kígyók kedvelt hangja utánzására használt zulu figyelmeztetés, amikor veszélyt jelentő állatok közelítik meg a szeretett egyént:
"Vigyássz, kész, stressz!"

SzerekSzerkesztés

Az optimális stresszes állapot eléréséhez elegendő reggel felkelni az ágyból. (Bár meg nem erősített Unci-kutatások szerint úgy is könnyedén felbosszanthatjuk magunkat, ha nem kelünk ki az ágyból.) De ki akar manapság stresszes lenni?!

...Nos, az ilyen mazochisták és föld nélküli parasztok magukra vessenek!

Stresszfokozó szerek:

 1. Tampontévé
 2. Ágybavizelés
 3. Gy.Őzike
 4. az őzikét védelmező Grínpísz
 5. Androméda-köd (valakit biztosan idegesít)
 6. Földlakók
 7. Holdkórosok
 8. Naplopók
 9. Androméda-köd (csak hogy most már tényleg idegesítő legyen)
 10. Vízszámla (lásd medence)
 11. Gázszámla
 12. Androméda-köd (ugye, most már rohadt idegesítő?!?!)
 13. Kis undokok
 14. Nagy Undok

EllenszerekSzerkesztés

A stressz hatásos ellenszerei, avagy 101 tipp a biztos stresszmentességért:

 1. Védjük magunkat a túlzott SSZ-használattól. Mondjunk mindent S-sel!
 2. A fürdőszobában készítsünk illatos, nyugtató fürdőt, a kád szélein égő mécsesekkel. (Gond csak akkor van, ha a sivatagban ér el minket a stressz.)
 3. Sivatagban készítsünk fürdőt a tevéből, ahogy a tevében láttuk.
 4. Óvakodjunk az olcsó, erőltetett szóviccektől.
 5. Óvakodjunk a törpétől! (Miért? Csak.)
 6. Vegyünk be nyugtatót. (Nőknek: nyeles Andaksszin. Férfiaknak Piréziai Szent Pi...a. Gyerekeknek... nos, nekik egy tanári atyai pofon is sok segítséget nyújthat, továbbiakban Sokkoló.)
 7. Üljünk lótuszülésbe egy medencétől távoli pontra (bár tény, hogy a medencénken is ülünk, amikor ülünk, de mindegy, ne zavarjanak össze!!! Na), karjainkat tekerjük körbe magunkon, és mondogassuk félóránként, hogy "MO".
 8. Igyunk ananászlevet.
 9. Ne igyunk ananászlevet, tele van neukokcinnal.
 10. Fogyasszunk tiszta, tápanyagban gazdag ciánt.