Politikai korrektség

„Miljók egy miatt.”

~ Madách Imre

A politikai korrektség (röviden: PC avagy píszí[1]) egy nagyon fontosnak vélt divat a mai világban és az olajárrobbanás miatti politikusi bérnövekedés miatt a jövőben is.

A politikai korrektség kifejezés a magukat nyelvészeknek valló, gyakorlatias életvitelre képtelen emberek többségének véleménye szerint az oximoron [2] egyik klásszikus példája (az „épelméjű matematikus” mellett).

AlkalmazásaSzerkesztés

A píszí elsődleges alkalmazása a kamerának nevezett létfontosságú alapanyag előtt valósul meg, amikor kényelmetlen fújságírók fújják különböző nem előre egyeztetett kérdésekkel. Ilyenkor kínosan ügyelnek rá, hogy egyes személyek, népek, esetek néven nevezése bizonyos más csoportokban[3] görcsös ellenérzést válthat ki, mely kényszeres megszólalást, (fr)akciózást és esetleges pénzbeni juttatásokat vonhat maga után. Emellett a bakizó személy politikailag, gazdaságilag, meg amúgy is nulla. A píszí újabb egyik, hanem (ha nem?) leggyakoribb előferdülési hejehuja az abszurdisztáni Orrszaggyűlés.

KialakulásaSzerkesztés

Több elmélet is kering a Föld körül evvel kapcsolatban. Az egyik elmélet szerint az imprlsta burzsoá amerikai globáltőke osztályidegen maradványa. Más elmélet szerint a büszke amerikai színésznő, Demo Cracy zabigyereke. A legújabb elmélet szerint még a politika kialakulása előtti időre tehető a kialakulása. Az elmélet vallói szerint ezt is Chuck Norris találta ki, mert látá, hogy az jó. És levé. Amúgy meg ő is csak egy imprlsta burzsoá amerikai...

HasználataSzerkesztés

Használata a gyakorlatban durván kipróbált, akinek csak demo változata van, az vagy hülye vagy friss politikus. Legújabb kiadása a PC 2.0.0.8-as averzió, melyben már beépített magyar-píszí és píszí-magyar szótár is található. A kiadó szerint leginkább fújságíróknak és bulvársztároknak ajánlott.

VeszélyeiSzerkesztés

Mivel a két homlokegyenest megegyezőnek tartott fogalom között csupán egy szóköz áll, vigyáznunk kell, nehogy egybeírjuk, mert szakadás történik a tér-idő-kontinuum (és a hatályos politikai halál, azaz élet) folytonosságában!

Lásd mégSzerkesztés  1. Hiszi a...
  2. Állítólag a kifejezés egy szőke mormon nő helyeslése után alakult ki.
  3. fújságírók, magukat különben felesleges érző jog(si)védők, egyéb szakterülethez nem értő politikusok, esetleg maguktól elszállt „közvegetálási személyiségek”