Ha ez magyar szürke lenne, nem lenne ennyi bámész túlélő.

Pamplona a Navarrai Köztársaság [1] fővárosa.

Lakói kizárólag bikák, akik az emberek rabságában élnek, de semmi dolguk nincs, attól eltekintve, hogy évente egyszer fejvesztetten, kényszeresen rohangálnak.

Elég nagy marhák.

Az úttörők Pamplonából származnak. [2]

Tehenek [3] a rabszolgatartók törvénye szerint nem élhetnek Pamplonában, csak a szomszédos falvakban. Így megy ez már a kora középkor óta.

A bikafuttatásSzerkesztés

Hol is máshol találhatták ezt ki, mint a spanyoloknál? Nem véletlenül a mondás: őrült spanyol!

Köztünk, unciuklopédiailag szólva: azok a spanyolok csak innen nézve spanyolok. Onnan nézve baszkok. Olyannyira, hogy orrukból tüzet lövellnek, ha lespanyolozzák őket. Innen a kifejezés: tüzes bika. (Grétsy László szíves közlése).

A múlt ködeSzerkesztés

 
Az állatvédők tiltakoznak a bikák halálra futtatása ellen és lassúbb játékosokat követelnek. Az embervédők még nem nyilatkoztak.
 
Spanyolhonban nem szokatlan a bikák bevetése spontán tüntetések villámgyors szétoszlatása céljából.
 
Szilikontőgyű tehén

A bikafuttatás eredetileg tehénfuttatás volt, de aztán jöttek az erkölcscsőszök, a feministák és a szüfrazsettek, és vizsgálódni kezdtek. A lebukást elkerülendő néhány igen kényes helyzetben levő városatya kitalálta, hogy meggyőzik a kiérkező hatósági személyeket, hogy csak egyszerű elírás történt, és a vatikáni kémek valójában a bikafuttatásra gondoltak.

Az ötlet bevált, megúszták az ügyet, viszont cseberből vederbe kerültek, mert kellett rendezni egy alibi bikafuttatást. A helyi börtönökben éppen volt néhány önkéntes elítélt, aki a gyengéd spanyolcsizmás noszogatás hatására hazafiasan vállalta a megmérettetést.

Az évek során a bikafuttatás országos világhírre tett szert.

Kevesen tudják, hogy egy ízben még maga a nagy Pablo Picasso is részt vett ezen a népünnepélyen. [4]

Pamplonában nincs tehénparádéSzerkesztés

Pamplonában van bikaparádé, de nincs tehénparádé.

Mint a komoly- és bulvársajtóból ismeretes, dühöngő magyar amazonok tavalyról ezidénre virradóra felgyújtották a magyar viasztehénraktárat, mert kövérnek és szilikonmellűnek találtak minden parádézó tehenet. Magukkal szúrtak ki a sok eszükkel, mert így a magyar viasztehenek nem utazhatnak ki Pamplonába valós bikákkal összejönni.

Vannak lábjegyzeteinkSzerkesztés

  1. Ld. ott.
  2. Legalábbis a véres nyakkendők...
  3. Szintén barmok
  4. Élményei alapján festette meg a Guernicát.