Mátranováki fanyűvő

Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?
Vagy így néz ki, vagy nem

Mátranováki fanyűvőnek (becenevén nyűvinek) nevezik, az állítólagosan a Mátra főként nyugati területein észlelt, emberszerű, fehér szőrzetű lényt. Neve a magyar néphitben oly elterjedt, hatalmas erejű, fanyűvő nevű karakterből ered. Az állat egy kriptid, azaz a kriptozoológia foglalkozik vele. Jelenleg a legjobban dokumentált magyar kriptid.

LeírásaSzerkesztés

A feljegyzett beszámolók megegyeznek a lény kinézetét illetően. Nagyjából 2 méter magas, s alkata meglehetősen sovány. Végtagjai testéhez képest szokatlanul hosszúak, s vékonyak. Testét csapzott fehér szőrzet fedi. Arcát emberinek írják le, pár majoméhoz hasonló vonással. A lény legtöbbször két lábon mozog, ám egyes szemtanúk szerint négy lábra ereszkedve gyorsabb. Sokan fákon látták, így valószínűsíthető, hogy fára is képes mászni. Feltehetően mindenevő, ám a beszámolók nagy része inkább húsevőnek titulálja. Elméletek szerint barlangi életmódot folytat, s nagyrészt éjszaka mozog kinn, az erdőben. Ezt alátámaszthatják hosszú karjai, melyek a barlangokban való mozgást jelentősen megkönnyítik, valamint akik látni vélték, mind úgy emlékeztek vissza, mintha a lény halálra rémülne a zseblámpa erős fényétől. Szemei valószínűleg nincsenek hozzászokva a nappali, intenzív fényhatásokhoz.

ÉszlelésekSzerkesztés

 
Észlelők
 • A 80-as években a mátrai bányászok között terjengett egy legenda, az erdőben élő, fehér szőrű, majom-szerű lényről. Több bányász is látta, egyikőjük farkasszemet is nézhetett vele faháza mellől.
 • 1998-ban, egy kisebb iskolai csoport látta a fanyűvőt késő éjszaka, Bátonyterenyén.
 • 2001-ben Mátranovákon, pár táborozó éjszakai sétára indult. Egy kis idő múltán egy fehér, majomszerű lényt pillantottak meg egy fán. Miután az állat észrevette az erős zseblámpa fényét, leugrott, s elszaladt.
 • 2007 őszén Heréd közelében egy kukoricás mellett sétálva látták, majd ugyanezen a területen észlelték 2008-ban is, ám ekkor csak hangját hallotta a szemtanú, ám megtalálta félig elfogyasztott táplálékát egy fán, ami feltehetően egy emlős teteme volt.
 • Ugyanebben az évben Pécel közelében, egy réten vették észre, azonban a lény itt is elmenekült.
 • A legfrissebb beszámolók 2011 áprilisából származnak. Mindkettő Pécel közelében történt. Az első történetben egy sátorozó csoport látta egy fasor szélén sétálva, s itt is a lámpa fényére menekült el. A második eset során két fiatal egy kis, kitaposott ösvény végén vették észre a fehér színű majmot. Félénk módon itt is elfutott a helyszínről.
 • A legfurcsább, talán egy mátranováki férfi esete. Állítólag négyszer is találkozott a lénnyel, s egyszer testközelből is láthatta, amikor hatalmas kutyája rátámadott a majomszerű állatra, s leteperte a földre. Csomós, s néhány helyen hiányos, szürkésfehér szőrzete volt, s nagyon hosszú végtagjai. Arca sötét színű volt, s nem borította szőr.

Lehetséges magyarázatokSzerkesztés

 
Ez is lelt egy magyarázatot, de hallgat róla.
 1. Sokan úgy gondolják, hogy egy reptéri szállítás során, vagy egy állatkertből megszökött egzotikus majomfajról lehet szó, mint például egy csimpánz, ami viszont nehezen elképzelhető, mert erről a lényről immár évtizedek óta vannak észlelések, viszont a lehetséges fajok nem bírnák hazánk hűvös éghajlatát.
 2. Másik lehetséges feltevés lehet, hogy egy máig fennmaradt emberelődről beszélünk, amely a környező területeken volt honos.
 3. Egy összetettebb elmélet szerint, ez egy a jégkorszakhoz alkalmazkodott majomfaj volt. Hosszú fehér szőre nőtt, ami elrejti a hóban, s meg is védi a hidegtől, valamint hosszú végtagjai segítették a közlekedést a hóban és a sziklák közt. A hótakaró olvadásával a faj a magasabb, s még mindig hideg klímájú hegyekbe szorult, mint a Kárpátok, vagy a Tátra. A 20. századi, Tátrában végbemenő erdőirtásoknak köszönhetően a lény elvesztette fő élőhelyeit, s délebbre szorul, hozzánk a Mátrába. Ez az elmélet megmagyarázná, hogy miért csak a század végéről vannak beszámolók az állatról.
 4. Hazugság. Egyszerű kitaláció.
 5. Egy vándorló, eddig ismeretlen emberszerű főemlős faj, mely Ázsiából halad Európa felé. Ennek az elméletnek az egyetlen bizonyítéka, hogy Ázsiában is észleltek hasonló lényeket.

ForrásokSzerkesztés

Lásd mégSzerkesztés