Hogyan kövessünk el önbetörést?


Tudomásunkra jut, hogy komolyabb pénzösszegre tettünk szert. Vagy például vásároltunk egy bivalyerős, új laptopot. Esetleg egy óvatlan pillanatban megpillantjuk nagy értékű családi ékszereinket egyik szekrényünk fiókjában.

Bizony ez mind-mind olyan alkalom, amelynek hatására sötét szándékok is ébredhetnek bennünk. Akár szorult anyagi helyzetünk miatt, akár puszta írigységből, vagy mert éppen csak megfájdult a fogunk a nagytudású komputerre,lassan érlelődhet bennünk az elhatározás, hogy bűnös úton tesszük rá kezünket anyagi javainkra.

Természetesen mindenkit óva intenénk a meggondolatlan cselekedetektől, és nyomatékosan felhívnánk a figyelmet a törvénytisztelő magatartás meghatározó fontosságára! Ám mindig akadnak olyanok, akik nem hallgatnak az intésre, ahhoz már túl megátalkodottak. Hajlandóak akár a börtönt is kockáztatni, de nem tágítanak attól, amit a fejükbe vettek. Ha magunk is ilyenek vagyunk, és minden határozott ellenzésünk dacára elhatározzuk, hogy a bűn útjára lépünk, és betörést követünk el saját sérelmünkre - akkor legalább ne rohanjunk fejjel a falnak. A saját érdekünkben fogadjuk meg tanácsainkat.

TervezésSzerkesztés

 
A köröltekintő tervezés megelőzheti a kínos magyarázkodást.

Bűncselekményünket pontosan meg kell terveznünk, és gondosan elő kell készítenünk. Mérjünk fel mindent precízen, készüljünk fel a legváratlanabb szituációkra is.

Első lépésként megfelelő helyismeretet kell szereznünk. Ne sajnáljuk erre az időt és a fáradságot. Jó néhányszor - lehetőleg különböző időpontokban - járjuk körül a házunkat. Figyeljünk meg mindent pontosan. Fordítsunk különös figyelmet arra, hogy amennyiben menekülésre kényszerülünk, milyen útvonalakat választhatunk, hogy ép bőrrel megúszhassuk a cselekményt. Járjunk nyitott szemmel a lakásban is. Jól jegyezzük meg a helyiségek beosztását, a bútorok elrendezését. Ha módunk van rá, titokban esetleg felskiccelhetünk egy hevenyészett alaprajzot is, amit otthon titokban memorizálhatunk.

Második lépésként tanulmányozzuk, térképezzük fel életvitelünket, időbeosztásunkat, mozgásunkat. Tegyük meg ugyanezt környezetünkkel is - nyilvánvalóan nem szeretnénk lebukni egy szomszéd váratlan felbukkanása miatt! Tervezzük el a lakásba való bejutás módját, ott tartózkodásunk idejét. Csak a feltétlenül szükséges, lehető legkevesebb időt fordítsuk a bűntényre! Gondoljuk át, milyen eszközökre lesz szükségünk.

KivitelezésSzerkesztés

Hetekig, hónapokig tartó figyelőmunkánk alapján kiderítettük, hogy minden csütörtök éjszakát egy bizonyos kocsmában töltünk, baráti társaságban, és hajnali négy előtt soha nem távozunk onnan. Családunk, háziállataink nincsenek, feltehetőleg tehát ebben az időpontban senki nem tartózkodik a lakásunkban. Gondos mérlegelést követően így a következő csütörtök éjszakára - kettő és három óra közé - időzítjük akciónkat.A kocka tehát el van vetve. Már csak a pontos időzítésre, és a gyors, hatékony végrehajtásra kell ügyelnünk.

Természetesen nem árt gondoskodni megfelelő alibiről sem! Ebből a célból ugyanúgy, ahogy mindig szoktuk, ezen a csütörtök éjszakán is jelenjünk meg törzskocsmánkban, és töltsük az időnket baráti poharazgatással. Sztorizzunk, politizáljuk, mint máskor, nehogy bárki is megsejtsen valamit. Hajnali egy óra körül a társaság kezd meglehetősen italos állapotba kerülni, lankad a figyelem. Titokban vessünk néhány pillantást magunkra is, szerencsére már mi sem vagyunk teljesen józanok - ez nagyban megkönnyítheti a dolgunkat! Lám, milyen fontos a megfelelő tervezés, amikor hajnali kettő előtt titokban kiosonunk, mintha csak a mosdóba mennénk, senkinek nem tűnik föl.

Most aztán ne vesztegessük az időt. Rohanjunk haza, öltsük fel a betöréshez kiválasztott, gondosan odakészített öltözékünket, vegyük magunkhoz a korábban titokban készített kulcsmásolatokat és egy elemlámpát. Egy kisebb, sötét sporttáskát, sapkát és gumikesztyűt feltétlenül vigyünk magunkkal! Amikor elhagyjuk a lakást, ne csapjunk zajt, nem kell, hogy a szomszédok felriadjanak, vagy bármilyen mozgást észleljenek.

Mielőtt kilépnénk az utcára, feltétlenül nézzünk körül, csak akkor induljunk el, ha meggyőződtünk róla, hogy senki nem láthat meg bennünket. Akkor sietve, de fokozott éberséggel közelítsük meg újra a házunkat, osonjunk be. Most jön jól a helyismeret! Ne tétovázzunk, ne bolyongjunk fölöslegesen, egyenesen siessünk az ajtónkhoz, és pótkulcsainkat használva hatoljunk be az ingatlanba. Semmiképp ne gyújtsunk villanyt, a zseblámpánkat is csak akkor kapcsoljuk fel, ha néhány pillanatnyi hallgatózás után meggyőződtünk róla, hogy valóban semmi életjelet nem észlelünk a lakásban.

Nagyon fontos! Ne engedjük, hogy megnövekedett adrenalin szintünk mámorossá tegyen bennünket!

Kizárólag célirányosan cselekedjünk, csak az előre eltervezett anyagi javainkat tulajdonítsuk el. Ne legyünk kapzsik, ne kezdjünk el fejetlenül kutakodni, hátha találunk még valamit. Minden egyes fölösleges mozdulat, minden fölöslegesen a helyszínen töltött perc növelheti lebukásunk veszélyét. Vigyázzunk, össze ne törjünk, el ne mozdítsunk valamit, és legfőképp semmi árulkodó, később esetleg személyünkre visszavezethető nyomot ne hagyjunk. Tartsuk szem előtt, hogy a bűnüldözés ma már elképzelhetetlenül modern technikai eszközök egész tárházával rendelkezik. Akár egy nyálcseppből, vagy egy hajszálból is következtetni tud a tettesek kilétére. Ne kockáztassunk.

TávozásSzerkesztés

Ha mindent belepakoltunk a sporttáskába, haladéktalanul hagyjuk el a helyszínt. Ha lehet, még fokozottabb óvatossággal, mint a behatoláskor. Amikor az utcán vagyunk, egy kissé fellélegezhetünk a sikeres akció után, de ne váljunk elbizakodottá, még rengeteg dolgunk van, és megannyi veszély leselkedik ránk. Siessünk haza a zsákmánnyal, de vigyázzunk, nehogy rendőrök karjaiba fussunk. Ha szerencsésen hazaértünk, zsákmányunkat biztos helyre rejtsük el.

Öltözzünk át, és a bűncselekményhez használt ruhát, sapkát, kesztyűt, elemlámpát pakoljuk a sporttáskába, hogy kisvártatva megszabadulhassunk ezektől.

Vegyük vissza azt a ruhánkat, amit korábban az éjszaka folyamán viseltünk, de igyekezzünk, mert az idő szorít. Útközben kulcsmásolatainkat ejtsük egy kanálisba, a sporttáskát rejtsük egy kukába, majd siessünk vissza a kocsmába. A társaság körébe visszatérve próbáljunk a lehető legtermészetesebben viselkedni, mintha épp csak a toalettről érkeztünk volna vissza. Szerencsénkre senki nem vette észre, hogy több mint egy órára eltűntünk. Ezalatt a társaság zöme - beleértve magunkat is - még tovább részegedett, bárkire nézünk, csak tompa tekintetekkel, bamba arckifejezéssel találkozunk. Most már nyugodtan fellélegezhetünk.

  Hogyan csináld? 
Ez a szócikk része az Unciklopédia Csináld magad! sorozatának. Nézd meg a többi tanácsunkat is!
Nem fogod megbánni!

Minden a lehető legjobban sikerült. Hajnalban hazatámolygunk, és szokás szerint néhány bútordarabot feldöntve, poharakat leverve, ruháinkat szanaszét szórva zuhanunk az ágyba, körülöttünk a lakás egy kész csatatér, mintha betörők dúlták volna fel.

Semmi baj, majd másnap rendet rakunk. Ha szerencsénk van, jó darabig még csak észre sem vesszük, hogy ki lettünk fosztva.

Ezt megúsztuk.