A hanuka ősi sumér-magyar ünnep, amit a cionisták elloptak.

A Hanuka fejlődéseSzerkesztés

Ősi sumér-magyar változatSzerkesztés

Sajnos kevesen tudják, hogy a HANUKA nem zsidó ünnep, hanem egy ősi magyar ünnep. Minden igaz szívű kisded számára nyilvánvaló, hogy a hanuka szó magyar, hiszen szabad szemmel felismerhető, hogy a szó valójában hal-nu-ka, ami mifelénk annyit tesz, hogy „titok-kertész-száj”, ami azonnal értelmezhető, hiszen az ősszumírmagyaroknál bevett szokás volt, hogy az uralkodónál titkos kertész működött, aki a titkát évente egyszer fedhette fel, ilyenkor a kertész száját felfedte, azaz megszólalt. Ilyenkor általában a következőket mondta: Büdös kölkök, most már takarodjatok ki abból a rohadt virágágyásból! Ez volt az évente megünnepelt hanuka-nap. A hanuka-nap jelképe már ekkor is a hétágú gyertyatartó volt, a kertész által szelíden a gyerekek után hajított vasvillára emlékezvén.

Régi zsidó ünnepSzerkesztés

A zsidók is ünnepelték a Hanukát. Az ünneplésre egy szokatlan esemény adott okot. A jeruzsálemi templomban nagytakarítást rendeztek, a sok lom alatt pedig a főrabbi hatalmas örömére egy színesfémből készült Zeusz-szoborra akadtak. A szobrot jó pénzért eladták egy szíriai görög fémkereskedőnek. A sikeres üzlet után megtisztították a szentélyt. A rendrakás második fontos lelete egy hordó szőkített gázolaj volt, amit majdnem lefoglalt az adóhatóság, de a rabbi eldugta, így nyolc nap múlva már vihették is a feketepiacra. A Zeusz-szoborból és a gázolajból befolyt pénzből megalapították a Maccabi Tel-Aviv sportcsapatot.

Modern zsidó ünnepSzerkesztés

 
Szeinfresser Móricka

A mai hanuka egy Ragyáshertelenden megszületett viszonylag modern ünnep. Ragyáshertelenden kevés zsidó élt, ezért a rabbi fia, Steinfresser Móricka kénytelen volt a polgári iskolába járni. Szegény Mórickának itt sokat égett a feje. A többi gyerek kismotorral, villanyvonatal és letéphető fejű babával villogott karácsony után az iskolában, addig Móricka semmit sem kapott. (A legenda szerint ez nem igaz, mert amikor követelni kezdte a karácsonyi ajándékot, akkor kapott két nyaklevest a fatertól, de ezzel nem dicsekedett az iskolában.) Az első Hanuka-ünnepre akkor került sor, amikor Móricka a zsinagóga takarítása közben megtalálta Goldfinger bácsi feltöltőkártyás telefonját, amit az iskolában Hanuka-ajándékként mutatott be. (Szentély megtisztítása címen.) Később Móricka maga is rabbi lett és megértette, hogy a zsidó gyerekek karácsony hiányában micsoda hátránnyal indulnak a karácsonyi ajándékos gyerekekkel szemben. Ezért újította fel a Hanukát.

Hogyan kívánjunk kellemes hanukát?Szerkesztés

  • Kellemes izét kívánok... Szóval azt a tudodmit, amit odahaza ünnepeltek!
  • Idén se kaptál semmit karácsonyra?
  • Hanukaköszöntő mondókák:

Kishanuka, Nagy Hanuka
Rend van-e már a temlomba'?!?!

Lásd mégSzerkesztés

Délibáb, gémeskút, malomalja, fokos, Kilenclyuku Híd, Piroska, paprikáscsirke

  Magyar ünnepek

HeppinyújírVelöntájn napFaternapBüszkeség NapjaBöszmeség NapjaKamukaHarácsonyGaskó-nap