„A karanténeljárás kivétel nélküli szigorúságát csak az tudja méltányolni, aki már volt a trópuson, és tudja, hogy egyetlen hajókötél vagy láda a gyanús hajóról, amelyen egyetlen beteg ember van, beviheti a ragályos betegséget, amit az egyenlítőn túl a modern orvostudomány legnagyobb erőfeszítése sem gátolhat meg abban, hogy napokon belül elharapódzék, és hetek alatt tízezreket (de előfordult már az is, hogy százezreket) pusztítson el.”

~ Rejtő Jenő – Az elveszett cirkáló

InfoSzerkesztés

 
A kötél a bubópestis baktériumaitól kékült el. Később zöld lesz.
A piacon nagyon kicsi a választék hajókötelekből. Sötétbarnát az álló kötélzethez csak két cég forgalmaz, de itt is kicsi a méretválaszték, a kötelek nagyon szöszösek, nem is beszélve: ahány kiszerelés annyiféle színárnyalat. Bal sodratú kötél pedig egyáltalán nem kapható.
Én házi készítésű köteleket használok a kuncsaftjaim felhúzása során. Ma már 20 m-es hosszúságban is tudok folyamatos kötelet készíteni. Ekkora mennyiség már elég egy-egy páciens felkötéséhez. Persze ez erősen függ a nyakbőségtől.
~ Kozarek, főbakó (1932 körül)

HivatalosSzerkesztés

(kivonatolva)

A hajókötelet szakképzett kötélverő készíti hajóból és kötélből. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő adatai:
  1. Szakképesítés azonosító száma: 12 2 7519 03 40 20
  2. Szakképesítés megnevezése: kötélverő
A kötélverő feladata:
szálasanyagból csavart vagy fonott, a zsinegnél, fonatnál vastagabb, erősebb termék előállítása, melyet tárgyak megkötésére, felfüggesztésére, elmozdítására lehet felhasználni.
Munkáját úgy végzi, hogy sem saját, sem munkatársai testi épségét ne veszélyeztesse, és a környezeti károsodást elkerülje.
A kész kötelek alkalmazhatósága:
lovaknál használatos kötelek fajtái és funkciójuk
szarvasmarháknál használatos kötelek fajtái és funkciójuk
a sport területén használatos kötelek
az állattartás területén kívül használatos kötelek
a kivégzéseknél használatos kötelek
a kenderkötél előnyei és hátrányai a műanyagból készült kötélféleséggel szemben

InfoSzerkesztés

A Magyar Kötélverő Szakiskola közvetlenül a Magyar Birkaiskola mellett található egy budapesti kerületben. Hivatalos statisztikai adatok szerint jelenleg nem jár oda senki, ezért félő, hogy meg fog szűnni. A kiszivárgott adatok szerint erről már folynak nemhivatalos tárgyalások.

SzépirodalmiSzerkesztés

S e rendszabályok igen szigorúak. Mikor Brussában kiüt a pestis, a török-szerb parton minden élő és nem élő tárgy azonnal pestisesnek nyilváníttatik hivatalosan, s aki azokhoz hozzáér, az „kevert”, az vándorol a vesztegintézetbe tíz, húsz, negyven napra. Ha egy bal parti hajó vontatókötele a fordulóknál hozzáér egy jobb parti hajó köteléhez, az egész hajó személyzete „kevert”, s a Duna közepén marad tíz napig; mert az egyik hajókötélről a másikra elragadhatott a pestis, s arról az egész hajószemélyzetre.
S mindez szigorú felügyelet alá esik. Minden hajón ott ül egy hivatalos orgánum: a „tisztító”. Rettenetes személy. Kinek kötelessége mindenkire felügyelni, mihez ér hozzá, kivel érintkezik, s aki az utazót, ha a török-szerb parton csak a köpenye szegletével érintett is egy idegent vagy egy szőrből, gyapjúból, kenderből készült tárgyat (ezek terjesztik a pestist), azonnal kevertnek nyilatkoztatja, s mihelyt Orsovára értek, kiszakítja családja karjai közül, s átadja a vesztegintézetnek. Ezért hívják a „tisztítónak”.
S jaj a tisztítónak, ha egy ilyen esetet eltitkol. A legkisebb mulasztás büntetése tizenöt évi várfogság.
~ Jókai Mór: Az arany ember
Egy tekercs hajókötél feküdt az árboc mellett, arra hanyatlott, mint egy trónusra, s fejét aztán Bábi ölébe nyugtatta.
~ Ugyanezen szerző (kedvelte ezt a szót): Egész az északi pólusig