Az alábbi cikkek a Wikipédiából vettük át, változtatás nélkül. Amott csak a címe hosszabb, de azt használati praktikumból lerövidítettük. A cikk amúgy halálkomoly, de nem.

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 egy 43 betűből álló karaktersorozat, melyet egy svéd pár (Elizabeth Hallin, az anya és a nyilvánosságra nem került nevű apa) szeretett volna adni újszülöttjének a kilencvenes évek elején, s emiatt konfliktusba[1] került a helyi hatóságokkal. A szülők nézete szerint egyébként a nevet „Albin”-nak kellene ejteni.

A gyermek 1991-ben született. Szülei hivatalosan nem választottak neki nevet, ezzel ugyanis tiltakozni kívántak a svéd névadási törvény ellen, amely kimondja:

Az olyan keresztnevek, melyek sérelmeket vagy feltételezhető kényelmetlenségeket okohatnak használójának, vagy bizonyos nyilvánvaló okok miatt alkalmatlanok személynévnek, nem anyakönyvezhetőek.[2] [3]

Minthogy a szülők a gyermek 5. születésnapjáig képtelenek voltak a hatóságok által elfogadott nevet választani, a helyi bíróság 5 000 koronára bírságolta őket. Válaszul 1996. májusában a szülők a fenti 43 karakteres nevet javasolták elfogadásra, mondván, ez egy „jelentős (pregnant), expresszionista, általunk művészinek gondolt kreáció”, továbbá azt javasolták, a nevet a patafizika szellemében kell érteni. A bíróság a javaslatot elutasította, a bírságot helybenhagyta.

A szülők ezután az egybetűs „A” nevet javasolták, de a hatóság ezt sem fogadta el.


  1. Hasonlóan ahhoz a párhoz, aki nem akarta felfogni, miért nem akarja a pap, hogy a Belzebub nevet adják a kis jövevénynek: Most, mér'?! Hiszen ez szerepel a Bibliában!
  2. [1]
  3. Baby named Metallica rocks Sweden BBC News; 2007-04-04