Óh, a Balaton!

A Balaton egy község Heves megyében egy tav Magyarhonban.

ElnevezésSzerkesztés

Amint az ősi latin rege tartja: a Balaton a magyarok tengere és a tengerek magyarja: Balaton est tenger magyarorum et magyar tengerorum. Ennek fényében a Balaton nevű tóról mondhatjuk el, hogy a legmagyarabb tó egész Magyarország területén, ezért a magyarok tengerét abszolút hungarikumnak kiáltották ki egykoron. Ez a hülyeség kitartóan tartja magát. A valóság ezzel szemben az, hogy az elnevezés szláv eredetű, és mocsár, pocsolya a jelentése.

Vagy posvány. De ez már politika.

Természeti kincsekSzerkesztés

 
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Balaton témáról.

A magyar tenger hallatlanul gazdag a természet szépségeiben. Ha befagy a tó jege, előkerülnek a fókák és a rozmárok, amelyek vidáman vadásznak a környék őshonos állataira. Utóbbiak között legszaporább a sakál, mert az soha sincs tekintettel a rozsomákok nemzeti ünnepére, s annak kellős közepén támad a szerencsétlen állatra. Magasabb átlagéletkorral büszkélkedhetnek a csigák, tekintettel arra, hogy ezek nem tartanak semmiféle ünnepet, a csirke viszont már a balatoni szárazföldi halászok mohóságának esik gyakran áldozatául. A balatoni háziállatok között kedvelt a tacskó, mögötte azonban egy hajszálnyival sem maradnak el a paradicsommadarak. A növények között fontos szerepet játszik a híres kétszikű madár, a piroscsagos zöldkékény, de a krumplit se nevezhetjük jelentéktelennek, maradjunk annyiban. A tó partján kifejezetten gyakran találunk mindenféle gyöngykavicsot.

HalakSzerkesztés

Nincsen valamit is magára adó tó hal nélkül. Lássuk milyen halfajok döglenek meg a leggyakrabban nemzeti tavunkban.

 • Balatonhal
 • Ponty
 • Ukrán hekk. A balatoni vendéglőkben ezt lehet kapni, mint a tó őshonos slágerhalát, hála a jogalkotók zsenialitásának.
 • Élő angolna
 • Döglött angolna
 • Nagyon döglött angolna
 • Piszkosul döglött angolna
 • Szellemangolna
 • Holdhal
 • Egyéb halak is előfordulnak de nem lehet őket azonosítani

ÉletSzerkesztés

 
A Balaton élővilága nagyon változatos

A Balaton partján jó élni, hiszen a hajóforgalom mellett metróvonalak könnyítik a forgalmat. Télen a közlekedést az átvonuló rozmárcsordák akadályozzák, ugyanakkor a nádvágásnak köszönhetően egyre ritkábban ütnek tanyát immár a rekettyésekben is. A part mentén élő állatoknak és embereknek és hajóknak hála roppant mozgalmas a nyár, egyedül a keletnémet Wartburgok tűntek el a horizontról.

HivatalSzerkesztés

A Balatonról minimális háttér- és álinformáció olvasható a Wikipédia rosszul szerkesztett oldalán, ám jelen cikkhez viszonyítást mindenképpen kevesebb egyszemélyes teniszpályát tartalmaz.

A Balaton rejtélyeSzerkesztés

A tudósokat már évtizedek óta izgalomban tartja két dolog.

Az egyik a balatonberényi nudista strand.

A másik a balatonmatematika törvénye. Ez a természeti jelenség rejtélyesebb, mint a Loch Ness nyavalyás kis hosszúnyakú kacsája.

A harmadik pedig az, hogy mit kezdjünk az első kettővel?

BalatonmatematikaSzerkesztés

A törvény szerint minél közelebb vagyunk a parthoz, annál drágább lesz ugyanaz a lángos. Ez minden más, az este folyamán kirókázható élelmiszernek kinéző adalékanyag-komplexum esetében igaz.

 • Sör
 • Balatonközeli ukrán sült hekk
 • Palacsinta
 • Főtt takarmánykukorica
 • Szalmonella ízű (vér)fagylalt
 • Vattacukor
 • Pálinka

A Balaton közepén csak azért nem létesítenek lángossütőt, mert jelenleg nincs ember, aki ezt képes lenne megfizetni. Bár egyes arab emírek már elgondolkodva vakargatják a szakállukat eme luxuscikk megszerzésének reményében.

TervekSzerkesztés

 
A legtöbb képviselőt megvesztegető marsi cég győztes pályázata háttérben a Badacsonnyal.

Hosszú századok óta okoz gondot a magyar kormányoknak ez a feleslegesen vizes terület a Dunántúl közepén. Most végre, hála az EU pénzügyi alapoknak, a kérdés megoldódni látszódik. 2015-ben indul be a víz lecsapolása, majd a terület három részre lesz osztva. Az egyik harmadán lakópark fog épülni, a másikon indiai kenderfű lesz termesztve, a harmadikon pedig striptease-bárok és pornó fesztiválokra kijelölt helyek fognak épülni a kíváncsi szemek (nem csak szemek) nagy örömére. A lecsapolás után fennmaradó halakat szociálisan hátrányos helyzetű családok kapják meg, erre a feladatra kormány a napokban ír ki egy versenytárgyalást.