Amnéz képeslap. Amnézia by night
Amnéz képeslap. Amnézia verőfényben

Amnézia – balesetek okozta ország. Lakói az amnézek, kicsi, tétova, zavart emberek. Nagyon rossz az arcmemóriájuk. Az igazat megvallva, mindenféle memóriájuk nagyon rossz.

MegközelíthetőségSzerkesztés

Leggyorsabban autópályán közelíthető meg Amnézia, 220km/h átlagsebesség mellett. Kalandvágyó turisták elérhetik bungee-jumping, franciakulcs, galócagoulash, Chuck Norris, sziklamászás, mogorva csörgőkígyó vagy áramszedő közeli vizsgálatának útján is. Nem ritka a hajóval vagy sportrepülővel való érkezés sem. Egzotikus módja az amnéz kultúrával történő találkozásnak a Bermuda-háromszögben végzett horgászat vagy E.T. parkolóhelyének óvatlan elfoglalása.

Hasznos információk AmnéziárólSzerkesztés

ÁllamformaSzerkesztés

Tökéletes kaotika.

CímerSzerkesztés

A Kétségek szikláját ábrázolja. Vagy mégsem?

Nemzeti jelképSzerkesztés

Szürke szamár a ködben.

HimnuszSzerkesztés

Hosszú, zavart csend, időnkénti szoprán harákolással ellenpontozva.

JelmondatSzerkesztés

Ki vagyok én? És TE ki vagy?

FöldrajzSzerkesztés

Nincsenek tereptárgyak, vagy ha vannak is, az állandó ködben még nem leltek rájuk. Térkép nem készült, bár volt egy sikertelen kísérlet denevérekkel az ultrahangos feltérképezésre. A visszhangra nem érkezett válasz, és a denevérek beleőrültek a várakozásba.

IdőjárásSzerkesztés

Köd.

ÉlővilágSzerkesztés

Elfelejtett állatok tömkelege.

TudománySzerkesztés

Az amnéz bölcsészektől méltán rettegnek a szomszédos Memóriában: a szürkészek zavart elméjű (ez az Amnéz Tudományos Akadémián felvételi követelmény) filozófusok. Tanításaikkal a tudatlanságot és a zűrzavart terjesztik. Memór történészek a szürkészek felügyelte Amnéz Titkosszolgálat szabotázsának tartják az Unciklopédia megalkotását.

GazdaságSzerkesztés

Az amnéz gazdaság alapja a memóriakeresés. Néha kincsekre bukkannak. Komoly bevételi forrást jelentenek az elvesztett és elfelejtett tárgyak. Ezek mind-mind Amnéziában bukkannak elő, valószínűleg térugrás következtében. Az amnéz kézművesek közül kiemelkednek a ködfaragók.

PénzügyekSzerkesztés

Amnéziának nincs saját fizetőeszköze, a Memóriától lopott emlékérméket használják, de nem tudják mire.

TömegközlekedésSzerkesztés

Alapelv: fel kell szállni arra ami jön, mert ritkán jön és ki tudja hol áll meg.

TávközlésSzerkesztés

Az amnézek több műsorszóró műholdat is pályára juttattak már. Ezek egészen addig statikus zörejt és fehérzajt sugároztak, amíg a memórok rá nem jöttek, mi zavarja saját rádió- és tévéadásaikat, és le nem lőtték őket.

TörténelemSzerkesztés

Amnézia legjelentősebb történelmi eseménye MeMória bányáinak megtalálása volt. Az amnézek szokásukhoz híven bőszen elkezdtek ásni és kutatni. A memórok heveny neheztelésüknek adtak hangot és kitört az amnéz-memór háború. Sajnos az amnézek elfelejtettek eljönni, ezért a memórok visszafoglalták bányáikat.

FelfedezésekSzerkesztés

Első felfedezőjük Colombo Memór volt, aki Memóriából szökött, hogy ismeretlen vizeken hajózhasson. Ez majdnem sikerült is neki, de hajója váratlanul emléket kapott és elsüllyedt, még mielőtt felfedezhette volna az amnézeket.

Később az amnézek felfedezték a depressziót és a kétségbeesést. Vannak akik azt állítják, ezek folyók, de kétszer még senki sem lépett ugyanabba az amnéz folyóba, így mi sem lehetünk biztosak a létezésükben.

VallásSzerkesztés

Az amnézek végzetesen nihilisták.

Szólások és közmondásokSzerkesztés

  • Köd előttem, köd utánam.
  • Viccében él a nemzet.
  • A poéngyilkos visszatér a tett színhelyére.
  • Addig jár a korsó a kútra, amíg eszébe jut.

Családi életSzerkesztés

Az amnézek ultrapoligámok. A poligámiát a törvény jutalmazná, ha valaki emlékezne a törvényekre. Az átlagos amnéz család egy-két családapából, egy-két családanyából, néhány gyerekből és nagyszülőkből áll. Az iskola, illetve a munkanap végén minden amnéz hazatér a családjához. Ez mindennap másik család, mert a ködben nem találnak haza, másrészt amúgy sem emlékeznek a rokonaik arcára.