Ózdi életkép 1896-ból. A parasztleányzó szőrös baglyával a viharfelhőket lesik, miközben trécselnek az akkori jó termésről.
Kormányzati jövőkép

Ózd, a csodák csodája, Borsod, Magyarország, a Föld és az Univerzum legeslegjelentősebb és legszebb települése – még Miskolcnál is jelentősebb és jobb város[1]. Még 1896-ban járt Ózdon L. Frank Baum, aki annyira szépségesnek és fenségesnek látta a várost, hogy regényt írt róla „Óz(d), a csodák csodája” címmel. Mivel az amerikaiaknak hülye a kiejtésük, analfabéták és pöszék, ezért képtelenek kiejteni az Ózd nevet, így lett a regény címében a város neve csak simán Óz. A regényben egy robot, egy parasztleányzó, egy állatkerti oroszlán és egy szénabála történetét meséli el, akik Ózd bohém világában próbálnak boldogulni. A történet végén a főhősök nyitottak egy kávézót a 25-ös főút mellett, ami elég szépen befutott.

FekvéseSzerkesztés

Ózd 60 kilométernyire arrébb van Miskolcnál (pfúj!) északnyugatra, ugyanis a miskolciak mellett megmaradni lehetetlen. A „hét domb városa” nevet viseli Ózd, ugyanis Rómához hasonlóan hét dombon alapult meg a város.

Ózd levegője és természeti viszonyai igen tiszták, feltéve ha senki nem jön ide beszennyezni. Ipaváros ellenére mindent a megújuló energiaforrások és a zöldövezetek uralnak, így lett Ózd csodák csodájára a világ legtisztább iparvárosa. Ugye milyen jó?

TörténelemSzerkesztés

Mint fentebb már említettük, Ózdot hét dombra építették, hasonlóan[2] Rómához. Ózd történelme a Miskolccal való rivalizálással telt, ugyanis a megyeszékhelyről mindent képesek voltak eldugítani (még a kádunk lefolyóját is[3]).

Tudniillik Ózd városát már az ősidők óta lakják a homo sapiens ozdsciencis faj, akik már akkoriban fejlett civilizációt hoztak létre Borsodban. Főleg mandragóra, burgonya, ginszeng, almafa, majomkenyérfa és makadámdiófa termesztésével foglalatoskodtak. A civilizáció i. e. 197-ig maradt fenn, amíg a barbár hordák be nem rontottak Borsodba és meg nem alapították Miskolc városát.

i. u. 123-ban Ózdot jókora várral vették körbe. Ennek a várnak köszönhetően védve voltak mindenféle betolakodó hadak, hadurak és barbár hordák támadásaitól. Ekkoriban Ózd a Ba Sing Se nevet viselte, aminek a jelentése „a bevehetetlen város”.

NyelvészetSzerkesztés

Az ózd szó az óz ige egyes számú felszólító módú alakja. Ezúton üzenjük mindenkinek: nem ózunk. Sem egyes, sem többes számban. Van már nekünk elég bajunk.


  Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Szerencse, hogy nincsenek már itt miskolciak.
  2. Azért hasonlóan, mert Ózd sokkal menőbb és jobb település. Ráadásul ez a magyarabb város is. Ki hallott már olyat, hogy Rómában százezer-számra élnek a magyarok?
  3. A csőszerelőket pedig szokás szerint lenyúlták.