Értelmező szótár/Ü

Smile01.PNG

<< Vissza a kezdőlapra

ÜSzerkesztés

Üdv, hadsereg!Szerkesztés

Angol militarista köszöntés. Eredetileg: Hi, Army!

ÜllősztrájkSzerkesztés

Pest megyei kovácsok kényelmes munkabeszüntetése.

ÜnnepSzerkesztés

Más nemzetek szépen megülik. Mi, magyarok, végigvitatkozzuk. Előbb arról vitatkozunk, hogy van-e mit ünnepelni, azután arról, hogy ezekkel/azokkal lehet-e együtt ünnepelni, utólag meg arról, hogy ki volt az ünneprontó.   Megjegyzés: a legjobb az ünneprontásba már az ünnep előtt belefogni.

ÜregSzerkesztés

Űrtojás. Angol eredetű szó. Az interneten: az Ü betű regisztrációja.

ÜlnökSzerkesztés

Elnöki asszisztens, kinek feladata átnézni a látnok által továbbított iratokat, majd postázni az elnöknek. Eredetileg török férfinév, és a török hódoltság idején került a magyar nyelvbe. (ld. még: álnok).

Üres lapSzerkesztés

Az új szerkesztő ezzel kezdi és a sértődött szerkesztő ezzel végzi.

ŰrhajósSzerkesztés

Mindenki, aki Anettkánál magasabbra jutott.

ÜvegzsebSzerkesztés

Legendás, mesebeli tárgy (vö. üveghegy, hétmérföldes csizma, terüljasztalkám). Az ismert népmese szerint "a Zisten avval bűntetté az hazudozásiról és mögátalkodottságárúl hetödhéthatáron elhírhedött Geller Lászlót, az mesebéli Veresország Koszpénz községét zsigerölő főbírót, hogy zsöbét üvöggé váltuztatá, es möglátszottak böne az elzsiványkodott aranytalléruk. Az találmány pörsze nagyun tetszött az népnök, és követűlték az eltörjesztését, de az Vörösország járásbírúi, az maguk lelepleződésétől es tartván, olybá mögharaguttak antihősünkre, hugy testöletük elejbe idézték, es így ű lött az egyetlön bíró, kit végül börtönbö vetvé leültettök, mert a bírók addig csak a szegénynépöt nyúzták." Innen az ómondás: "Kellert kap, mint az ivegzseb-program" (megj.: a gellert óveresországi nyelven kellernek mondták, szabályos hangmegfeleléssel).