Álmos aluszékony magyar fejedelem volt. Mikor kisgyerek volt, mindig mondta anyjának:

– Olyan álmos vagyok!
– Én meg anyád, Emese.

Így ragadt rajta a név. Emese jól bírta fia nyavalygását, fia viszont annál kevésbé volt boldog tőle. Csak annak örült, mikor végre örök nyugovóra tért. Jó éjt, Álmos!

Emese váltig állította, hogy Álmosnak a turulmadár volt az apja; modern tudósok ezt kétlik, a turulmadár ugyanis nem ilyen aluszékony, különben röptében leesne az égről. A történészek egy kisebb csoportja azonban úgy véli, lehetséges, hogy mégis igaz, a turulmadár pedig éppen azért pusztult ki, mert mindig álmosan repült, és könnyen elkapták a nagyobb ragadozómadarak. Megint mások szerint a turulmese csupán a gólyamese ősmagyar változata.

Álmosnak volt két bátyja is, Éhes, illetve Szomjas, de nekik esélyük se volt rá, hogy fejedelem legyen belőlük, mert már kicsi korában meghalt mindkettő, az egyik éhen, a másik szomjan. Volt azonkívül egy öccse, Rémálmos, akit azért neveztek el így, mert olyan ronda volt, hogy vele ijesztgették a besenyőket.

Álmost azért választották vezérüknek a honfoglaló magyarok, mert naponta átlag 24-25 órát aludt, ők meg ezalatt csinálhattak, amit akartak. A magyar népre máig jellemző, hogy mindenki ilyen főnököt szeretne (bár ha néha táncra perdül, az is előny). Egy darabig jól el is voltak ezzel, mindenki csak békésen döglött a jurtában és nem csinált semmit, de aztán már ideje volt menni honfoglalni. Ekkor megkeresték Álmost, és kirángatták az Etel közéből, amiért nagyon dühös lett, az ezt követő vita során a hét vezér jól összekaszabolta egymást, de mivel szégyellték volna, ha egymással torzsalkodó kiskirályokként jegyzi fel őket a történelem, az egészet igyekeztek úgy beállítani, mintha önkéntes vérszerződés lett volna.

Álmost ezután pajzsra emelték, de emelés közben elaludt és leesett, kicsit beverte a fejét, nem mintha ez sokat rontott volna rajta. Ezután már tényleg elindultak hont foglalni a hős vezérek, Álmos, Előd, Utód, Ond, Kond, Bond, Tas, Huba, Kuba, Töhötöm, Tudor, Vidor, Morgó, Hapci, Kuka, Gandalf, Frodó és Chuck Norris. A történelem sajnos nem jegyezte fel mindannyiuk nevét.

Álmosnak született egy fia, Árpád, neki már nem a turul volt az apja, mert Álmos nem vette volna be ezt a hülye mesét és úgy kivágta volna az asszonyt a jurtából, ha ilyesmit próbál bemesélni neki, hogy a lába se éri a Vereckei-hágót. Végül Árpád foglalta el a Kárpát-medencét, mert Álmos túl álmos volt hozzá.

Lásd mégSzerkesztés

Áhhhh ... én is Álmos leszek, ha sok ilyen unalmas cikket írtok ...