ASzerkesztés

piros
–– Zajos
PIROS ZÖLD Zlajos 2008. február 7., 06:59 (UTC)

Kék?

Kék?

színes

színes

színes

színes

Ez Zajos L. Kurrikulum Vitája lesz, ha kész leszSzerkesztés

 • 1.

Megszületik Zajos L. akkor, amikor még neki y - t tesznek a vezetékneve végébe. Másfél év múlva a testvérét már csak i illeti meg. Fólkner róla akarta venni regénye címét, de az orvos jól jelezte korábban (Megszületik júliusban)


 • I.

Tegnap megígérte Zajos L. (ezután csak L. mint Gary regényében a lady), ezért hozzákezd. Mostmár biztos, hogy lesz eleje és vége.Itt a vége.

Vagy felfelé folytatom 0 - val, és minusz 1 -el, stb.


 • 2.

Apa vidéki gépészmérnök, felesége érettségizett, meg ezt - azt tanult. Ekkor beköltöznek a bérlakásból a szülői házba, nem akarnak, de mások akarnának, tehát muszáj.


 • II.

L. és felesége lányaiknak a 2007. év végére 10 - 10 millió forint hitelt rakott a nyakába, mikor külön - külön pesti lakást vehettek. A beugróra telt. Mert vidéken, a városukban túlképzettek, már a pultoslányok is diplomások helyenként. Nem akarták ezt a sorsot.


 • 3.

1953. A megyei kórház Olija L. édesapján koponyaműtétet végez, Karinthynál az ilyesmi sikerült. Temetés háztól. Nyitott koporsó. L. nem mehet be egyedül. Gézturbán. A halál oka idült bronchitisz. (Előzmény:1948-1950 között B -listán, tehát csak a családfő megy 200 km - re a családjától. ) Az újságokban nagy fekete címlapok. Meghalt a generalisszimusz.

Itthon szerény temetés. Az iskola összes diákja ott van limbusz temetésén (vagy nóniusz, vagy libella, Ő volt kettőből az egyik mérnöktanár).


 • III.

2007. Ezidőben ismerkedik L. a Wikipédiában végezhető dolgokkal. Eddig ő tanított, most már őt oktatják (ki). L sértődős. Mint a diszlexiás, aki belepiszkált a munkájába, de helyesen nem tud írni. Már L. sem mindíg, pedig a felesége számtalanszor elmondta, hogy kiesett az a funkciód is, ami pl. a betűkihgyást eddig szabályozta, figyelj oda olvasd el, javítsd ki! Nem a billentyűk ragadnak be!

2006. C'est la vie

Év vége.L. túl van a sérvműtéten. Két tekercs fásli is kellett. Utóbb derült ki, hogy a tüdőembóliát előzik meg vele. Profi előkészület, hálóval foltoznak, lábadozás után minden rendben. Vannak jó sebészek.

(2008. meghalt egy sebész, tüdőembóliában, egész délelőtt műtött, állt, nem volt rajta fásli. Még a mentő bevitte otthonról, ahol rosszul lett, de már későn.)


2006.

Év eleje. Koincidencia:

Tachycardia. Ha nem lesz súlyosabb eset, befekvés.

Este 10. Kórházi ágyon.

L. húgát, üszkösödő lába miatt E. a szomszéddal beviszi a Megyei Kórházba. Szepszis, zavart a fájdalomcsillapítóktól. Most ad engedélyt a műtétre. Elvégzik (Később hibátlan gyógyulás, csak az életmód maradt felelőtlen).

E. busszal haza, rosszul van. Még a családorvost tudja fogadni, az ír fel gyógyszert, de már utána nem tud az ajtóig se menni, hogy bárkit beengedjen. Epegörcs. Biztos. Hiszen pár éve ilyen tünetekkel kapásból kivették az Appendix - ét, azaz (ne bántsuk Bolyait) a féregnyúlványát, magyarul vakbelét. Tehát nem appendicitis, „vakbélgyulladás”. 2005 óta van mobil. Telefon L.-nek. L. engedélyt kér. 10 perc hazáig. Recept, patika, E. beveszi a gyógyszert. Vissza a kórházba.

Megjön E1 Bp.- ről. Őt már 16 éve idegenek szocializálják. Szereti a szüleit. Azonnal jött. De a kímélő krumplipüré helyett, héjában főtt burgonyát készít, hogy benne maradjon a vitamin, (erre még emlékszik otthonról)és tör össze, félig, majd siet az apjához is a kórházba, és vissza Bp.- re, mert holnap dolgozni kell. Ő nem tudja, hogy ezért is még jobban szeretik a szülei. E1 cigarettázik, de az antibiotikumot, amit az orvos felírt nem veszi be, most ez nem divat. Az antibiotikum árt. Ezt hallja.

L., E., és a sógornője egyszerre a gödörben.

Azt mondják ilyenkor kell lottót venni. Elgörbült a tér(?) C'est la vie

4Szerkesztés

(1954 - 1958). Mire iskolás lesz, L. már tud olvasni, írni. Édesanyja dolgozik, pénzt kell keresni. Profi gyors és gépíró. 1956 ősze. Eddig megúszták a polyot. Bénulás nincs, Szamárköhögés van. Sok hiányzás. Gyógyszer: Két bögre kakaó, az első kijön, a második bennmarad. A ZAMAKO már nem divat. A tanév végére megvan az utolsó kitűnő bizonyítvány. Az Ábel a rengetegben- t azóta sem olvasta el, de kibírta a Zeno tudata. (Italo Svevo) és Bouvard és Pécuche - t. (flóber - t. [puska])

Napközi:cukros - zsíros kenyér Magántanár német nyelvből. Irány az eperfa. Fehér eper jóllakásig.

Csukamájolaj.

Apróra tört mosott tojáshéj.

Néha ricinusolaj.

Kövér csirkemáj, nyersen.

Kavarttojás: 2 tojássárgája, 1 kanál kakaó, 3 kanál cukor. Nincs finomabb...

Spenót jöhet, sárgarépa főzelék csak negyven év múlva. Sóskalevél a kertből, nyersen. Zöldborsó szintén.


Megkezdődött a moziba járás. Az első 3 sorba 1 Ft 30 fillér.

Ez is sok. Este beszökik a városi kórházba, ahol a betegek hetekig fekszenek, de van néha filmvetítés. Radzs Kapur(Raj Kapoor)filmjei: (A csavargó, A 420-as urak) Ki jegyzi ezt meg?

  Mera joota hai Japani
  Ye pataloon Inglistani
  Sar pe lal topi Roosi
  Phir bhi dil hai Hindustani
  These shoes are Japanese
  These trousers are English
  The red cap on my head is Russian
  But my heart is still Indian 

Hiszen ez a dal még mindíg cseng a fülében! Vagy ez a refrén: Phir bhi dil hai Hindustani...

Az elme melyik sejtje kódolhatta, hogy most a szereplőt az angol wiki lapján megtalálja?

Később 2 Ft, szélesvászon 2,50. a mozijegy ára.

Édesgyökér a nagymama ajánlásával.

Jégcukor cukorspárgán, krumplicukor, a Fogorvosok Egyesületének ajánlásával

Bocskorszíj. Stolverk. Frutti. Bambi. Tökmag, pattogatott kukorica.

L. a nagyanyja városában az ötvenes években koreai diákokat látott. Mikor lehetett ez? Később megkérdezte: itt vannak még?

Már nem voltak. 1950 szeptemberében már nem jöttek vissza, vagy a koreai háború kitörése után voltak itt egy darabig? Egy biztos, L. óvodáskorú ebben az időben.

Mert utána már a szuezi válság van soron a világpolitikában. Itthon pedig forradalom.

 • IV.

Végre sikerül kipihenni az elmúlt évek fáradalmait. L folytonosan gyúr. 2004 ősze óta. Agyra. Nem a gumilabdát kell gyúrogatni, nem bénultak a végtagok.

2006-ban már volt idejük magukra is.


 • 5.

Otthon az Új idők lexikona, Tolnai Világlexikon, meg az előzőből 2 kötet az olvasmánya. Még nem tudja, hogy az első háború miatt abbahagyták, s második kiadás már kicsit lebutított.

Matiné, előtte varieté a moziban. Filmhíradó. Világhiradó.


 • V.

2005. Nehéz év, a szomszéd városba hordja L. a húgát a megyei kórházba, hogy majd levágják a lábát (diabetesz, cigaretta, érszűkület, neuropátia), a felesége a mitfárer. Motoros funkciók ok. De oda kell hogy találjon. Meg vissza. Még a bal ív nem megy, de jobbra is el lehet érni mindent, a biztonság fontosabb mint a benzin.


 • 6.

Gyermekjátékok az utcán. Eddig elég volt a homokvárépítés. Jó lesz még az ötvenöt év múlva is. Fejelés. Stukkolás. Ugróiskola. Labdaiskola. Gyermekmunka 6 éves kortól. Szénbehordás, cserépkályha fűtés, salakolás, kukorica a padlásra (Nagyapjával), Hólapátolás, leszórni salakkal, hóemberépítés. Melyik a munka melyik a játék? Mind öröm. 6 év felett: nyíl nádszálból, íj mogyorófából, vízipisztoly, riasztópisztoly, játékpisztoly és szerpentinszalag, cm - ként lencse nagyságú valami, az durran,kapszli..., a szomszéd fiúnak az apja szocializálja a fiát, ő meg L.-t a piacon kapható gyermekjátékokkal. A csúzlit, U - szegest, már kreatívan kopírozzák a nagyobb srácoktól. Az MHS - ben gumimotoros repülőmodelleket hajt a gumi. Erre is jó.

Spiritusz égő melegíti a lökhajtásos zöld, bádog motorcsónakban a vizet, a teknőben úszik. Technika.

Sárkányépítés, röptetés, szerény eredménnyel.


 • VI.

2005. Januártól syncumár, vérhígítás. Kiderült minden, most már első a megelőzés. L. készül vissza dolgozni. Megszokta. Azt hiszi számítanak rá. Igaz. Vannak közösségi feladatok, ingyen. Azt hiszik, visszamegy. Sürgetik Bejár internetezni. Jól néz ki. Mint a belül rohadt bioalma. Már egyedül megy a kórházba is, vérvételre, amikor felébred, hallja, már 80/60 a vérnyomása. Szidja az orvosokat. A felesége újra elkiséri 4-4-6 hét múlva. Már nem szidja az orvosokat, hogy ha a kórházban fekvéskor beállították volna, már minden rendben lenne. Annak már lassan tíz hónapja. Rokkantosítás. Szorong. Az orvos a papírokat is nézi. Végleges:


 • 7.

Olvasás: gyermekirodalom, Olcsó Könyvtár: Robinson Crusoe, Don Quijote karakteres illusztrációkkal, a gyermekkönyvtárban társasjáték csocsózás, és rugós focisták.

L. 10 éves. Felveszik a felnőtt könyvtárba is. Dumas, la pere nem volt a gyermekkönyvtárban, csak Verne Gyula meg Donászi Ferenc.

Kezdődik a kreatív korszak: Szénporból cementtel brikettet csinálni. Ne kelljen télen a járdára szórni. Nem jön össze, szétesik.


 • VII.

2004. vége megyei kórház. Profi munka: Bronhoszkópia, és egyúttal öblítés, antibiotikum. L. nek végre papírja van arról, hogy nincs agydaganata tüdő áttéttel (ahogy szeptemberben a a főorvos és az osztályos beszélte a lábánál: cerebrális tumor, és metastasis)

Vége a 10 évig tartó lappangó tüdőgyulladásnak. Itt kigyógyították. Minden reggel úgy ment tanítani, hogy indulás után már csurom víz volt a trikója.

Indulás az MR-re, értékelhetetlen. L. a hidakat csak nem adja fel, pedig bezavarnak. Marad a CT - ről a leírás: Két folt, tíz és ötforintos nagyságú. Ha megnéznék, már nyoma sem lenne, az a rész felszívódott, mint a főorvos a diagnózisával.

Vissza a feladóhoz:akkor mi a teendő? A zárójelentésen rajta van, hogy fekáliás lett a gumikesztyű (panelek beemelve, sok - sok piros pontért...), de az nem, hogy mi volt a terápia. Kézírással infúziók, ráfirkálja a rezidens. Megvilágosodás. Nem oldottak trombust, de legalább nem lett agyduzzanat. (Csókai innen messze van).

Pszichiáter: neki nem mondták, hogy gyulladás, stb. az előzmény. Rögtön tudta volna, hogy az agydaganat nem 5 perc alatt nő meg. Menjenek X. be. Busszal el. A főorvos látott már ilyet. Ez a stroke ambulancia és osztály. (Nem ide hozta akkor a mentő. A gasztro - ra került... a sors logikája, ha gyomorfekélye lett volna, esetleg megismeri a kardiológiát, attól függ melyik osztály adja az ügyeletet. ) EEG nagy fekete foltok. L humorizál. Jobb ma egy bronchoszkópia, mint holnap a proszektura.Beszédkényszer. A Főorvos profi:Elfogadóan mondja, ez nem azt jelenti. Felírja a syncumart.

Rendszeresen látogatják, L. már vezet, L. - né mutatja az utat. Később odatalál.

L.- nél nyilvánvaló személyiségváltozás. Befelé forduló, introvertált volt, ezután extrovertált, fecseg, idegenekkel is beszélget, barátkozik, mint aki normális. L.- né : ha fordítva lett volna többre visszük. L. mindenkinek, bármikor :nekem a feleségem csak két dolgot jelent: a mindenem és a mindenesem

 • 8.

1959. L.- nek hazudni kell. Hazudni, hogy úttörők vagyunk, és meg akarjuk nyerni, az örsök közötti versenyt. L. és barátja ezzel mennek házról házra. A maszek bádogos is örül, lesz hely az udvarán, és nem látszik, hogy mennyit dolgozott. A hátsó kapun hordják el az egy mázsa bádogot (20 fillér/kg). Máshonnan öntvényt (? fillér/kg), rezet(4 Ft/kg). Még sokáig nem tudják, hogy ezzel is a szocializmust építették. Van sok zsebpénz, nem kell kuncsorogni futó kiadásokra.

1960 körül L. a barátjával lőszerhüvelyeket gyufaméreggel megtölt, nagyobbat szól mint a lyukas kulcs. Lefolytani, a végén hajtogatva, a tuskón, ahol a rőzsét szokta vágni, szekercével. Jó réz, nagyot szól, de nincs szilánk, csak kitekeredik és kiöblösödik.

A barátja is piszkált valamit a lakásukban - néhány hét múlva - az is eldurrant, vége a középiskolának (3. osztály):Telefonkezelő lett. Jobb keze csuklóból, és egyik szeme ráment.

L. beiratva a tánciskolába. Elvégzi. Tetszenek a csajok. Neki nincs twisztpulóvere, nem is lesz, pedig most ez a férfiasság.

L. 1961-1962 ben a technika felé fordul. Zsebpénzből rádióroncsot vesz, kibelezi. Valódi kristálydetektoros rádiót épít, szól. Olvassa a szakirodalmat. AZ-1 elektroncsövet vesz, germániumdiódát, de nem szponzorálja senki, marad az elméleti érdeklődés. Pedig már van böhöm nagy tranzisztor is, 3 kivezetéssel. A pentódának 6 van.(katód 2, rács 3, anód 1)


 • VIII.

2004. szeptember végefelé. Újra szabadábon. Folyosón kézbe kapja a zárójelentést, családtag nincs értesítve. L. elindul a kórházból jobbra. Ismerős terület. Gyenge. Hazatalál. Örül. Most megúszta az osztályt gasztroszkópia nélkül, rektoszkópia nélkül.

A szívinfarktus gyanújával bejött férfinak már beígérték. Ha negatív, akkor az a referenciaeredmény, tehát érdemes. Csak ki kell bírni.

Diagnózis öt éve sem volt, de ki lehetett zárni ezt - azt. Most ottmaradt még egy ismerős, meg akit 3 napja, éjjel hoztak be lebénulva. Az is gyorsan javult. Diagnosztika óne, de ha már tud inni levesszük az infúziót...

Valamit mondott az orvos, mit is? na majd otthon L. felesége elolvassa. Menni kell tovább X be, mint G.A. úr. Nem kell szedni addig semmit.


 • 9.

Középiskola. Szertorna. Olvasás: Balzac, Flaubert, Hugo, Sienkiewicz, Scott,Csehov, Jókai, London.

Lidércfény, Martin Eden, Szerencsés Péter, Bolondok hajója.

Romantikusok, kalandregények, ponyvák, stb. Az iskolatársak Luxemburgot hallgatnak, az öreg Telefunkenen nem jön be. L édesanyja pár napos Csehszlovákiai úton. Damaszt, táskarádió, törhetetlen pohár. Dobálja mindenki, ez szuper! L. nem hiszi. Leejti. A pohár porrá esik szét.

A tranzísztorossal megnyílik a világ. Kennedy halála.

1964. Vállalkozás: egy vagon tégla, teherautóra, onnan a földre, szabályosan, hogy ne törjön. Védőkesztyű nincs. A negyedik fuvart, a sofőr leborítja. Lassúak a fiúk. Unja.

Gyűlnek a tapasztalatok az életről. Foszlik a tenyér.

Tovább kéne tanulni. De azért ez kalandjáték volt. Közben vicceket meséltek. Boldogok. Egy napi munkáért, bruttó-nettó százharminc forint fejenként. Több mint negyven kiló kenyér ára. A ruhát ami közben szétment, majd a szülők pótolják.

Kölcsön kér fényképnagyítót. Fényképez, laborál, szárít. Fekete - fehér technika. A képek kommerszek, a technika érdekli.

Van mindíg mit csinálni. L. az utcán csak addig van, míg jön vagy megy, nem barátkozik.

L. közepes matematikából, történelem, magyar jeles. Már régen tudja, hogy az értelmiségi megjelölés 10 éve nem az anyja miatt volt, hanem, hogy ne legyen egyéb.

Mozi mindhalálig:

szerelmei:Jobba Gabi, Jean Seberg, Natalie Wood, Françoise Dorléac, Romy Schneider.

Énekesnők: Dalida, Laura Branigan

Jane Birkin, Juliette Gréco, Mireille Mathieu, Sylvie Vartan, Françoise Hardy,Sheila, de a magyar kultúra nem frankomán (frankofil?)
 • IX.

2004. szeptember közepe. Ébredés a kórházban. Már nem bugyborékolnak a hangok, csak a hangszálak bénák kicsit ,az ajkak pöszék, a szeme kifelé kancsalít. Az orvosnő tapintatos. Hátha így született, nem bántja meg a feleségét sem ilyen buta kérdéssel. A mentális, meg a kognitív funkciók sérültek. Három nap infúzió.

De honnan tudják, hogy vérrögöt kell oldani? Láz. Szigorúan hébe - hóba Augmentin, ahogy azt ellenjavallatként írják.

Van jó nővér, van rossz nővér.Egyik adja, másik nem.

Nehogy már csak a rendőröknél legyen így.

Vizitek, sutyorgás latinul, de mindent ért. Lerugná a főorvost, de attól nem lenne jobb. Az ambulancián kapott egy hétre való program szerint, (lábon nem jött össze) vizsgálatok.

Egy agydaganattal(?) indulás biciklizni. A nővér visszaküldi. A jó nővér. Írásba adják, hogy hajtás pajtás. Kardiológus orvos rábólint, a papírokon semmi ellenjavallat.

Hajtás 220 Hgmm - ig, a nővér megkegyelmez. Vissza az osztályra. Egyedül.

Hármas bel második emelet, vagy kettes bel harmadik emelet?

Megtalálja. De a szobaszám nem jó helyen van .

Eddig 15 - ször eltévesztette. Most is. Még nem szorong.

Reggel szól a takarítónőnek, nincs más a közelben, az visszazavarja, most mosott fel, és átadás átvétel van. A budi viszont folyamatosan szaros. Egy óra múlva mondja a nővérnek, hogy megint 160 volt a pulzusa.

Legközelebb ugyanez, de nem érnek hozzá egy újjal sem, magának tud pulzust mérni csuklón, de más meg sem próbálja. Az EKG jéghideg tappancsai kiütik, nem érzi a heves gyors szívdobogást 80 - as vérnyomással. Mire a készülék elindul, normális(?) görbék.

Az egyik nap a felesége a tüdőszűrőn talája meg. Az ambulancia ide nem ütemezte. Lezárt borítékban az eredmények. Sok folt. Ez végleg irányt szab. Most meglátták azt is amivel akkor (1967.) szerencsére nem műtötték meg: másolat a gugliból:

"Weborvos.hu Az extraabdominalis okok közül megemlíthető a jo-i pleuritis diaphragmatica és pleuropneumonia is (mellkas rtg!). A felcsapott appendix gyulladása is ."

A Retardilin, a Tetrán, a Streptomycin (lásd: Házam lángra gyullad) egy hónap alatt győzött. Meg a Coderit, köhögésre, hogy ne fájjon. Mára ez mind méreg, vagy nem hat. Profi volt a professzor.

L. a többi gyulladást azóta lábon hordta ki. (Mert a munkaruhának is van kihordása, a babát is kihordják, stb). De ezért is újra kell olvasni, és javítani. Közben játszani az igekötőkkel, a csinál szóhoz illeszteni mindet.

L. - nél most minden folt, meszesedés összenövés carcinóma. Ketten beszélik.

Eldöntötték.

Megdöntötték, kidöntötték...

Mehet haza hamarosan, hisz a CT meg a fejben mutatott eltéréseket. Metastasis. Agyarákos. Az utált emberekre mondta ezt tizenötévesen.

Megúszta, az ablaknál fekvő beteggel kell lenyeletni a szondát... Ha mondják hagyni fogja.

A középiskola - és vége a tanításnakSzerkesztés

 • 10. Középiskola 1966 - ig

Nyáron szakmai gyakorlatok. Tervezgetés, mi lesz az iskola után. Vállalati ösztöndíj, havi 275 Ft, másfél évig. Majd megfizet érte. Ebben az időszakban, ahogy az édesanyja szokta mondani, "már megint egy szeget vertél a koporsómba" alig fordul elő. De a saját koporsójába kezdi gyűjteni. TERV, 25 darab, három napra is elég. Mert már vissza kell kínálni a "barátokat". L. szocializálódik. A nagyapja Kossuth - ja túl erős volt. A tanító úr, Sabác - nál hosszában lett keresztüllőve, kulccsontnál be, vesetájon ki a lövedék. Hazajött. Akkor még nem találták fel a staphilococcusokat. Mert a felcser hallott Semmelweisről. Ő a Nagyapa az egyeten férfi (L. en kívül) a családban.

 • X. 2004 nyara szeptember közepéig

Nyári szünet, tanítás szeptemberben. Addig:tonsillectomia, ki a mandulákkal!

Injekció, vérnyomás leesik, ledűtik L.-et, három perc múlva jelez, csinálhatják.

Meg se kottyan. 50 évvel ezelőtt bármi legyen a családban, csak műtét ne. Most nem fájna két hétig, és teával kell öblögetni, pedig a nyelés... Talán inkább a szülés?

Lábadozás. Szeptmbertől teljes lesz a kondíció.

Július vége, és augusztus közepe. Nyugalomban 170- es pulzus.

Augusztus vége:

A háziorvos visszabeszél:

Az nem pulzus, hanem vérnyomás.

Harmadszorra megérti.

Beutaló kardiológiára.

24-órás EKG vizsgálat. Holter-monitor.

Készülék pontosan vissza.

L. nyugodt mostmár jó kezekben van.


Vissza a kardiológiára.

Csak egy kis paroxizmus, pitvari fibrilláció van.

Ráér.

A nővér adja a papírt. L. higgadt. Több mint két hét múlva fogadja az orvos. Ezt hívják előjegyzésnek O.K., akkor szeptember közepén jövök, mondja L.

Évnyitó.

Tanév második hétfője. L. beért az iskolába, csurom víz, öt percig gyalogolt. Egyik kollágája hazaviszi kocsival. Vannak jó kollégák. L. az előző hét pénteken tanított utoljára.

E. L. felesége hívja a mentőket.

-Mit érez? -Fájdalom a bal bordaív tájékán.

Mentősöknek papírmunka, indulás.

Ügyeletes rezidens szemre megvizsgálja.... Indulás a megfigyelőbe. L. nek nagyon fáj a bal oldala.

Mivel semmi rosszabbodás, gyalog hazaküldik.

Orvosi aláírás felett: nincs hasnyálmirigy gyulladása a betegnek. Ez már a 21. század. Diagnosztika.

A mentős megállapítását elvetni vagy elfogadni.

Ha viccelt volna a mentőtiszt, L. - nek most kizárták volna a méhen kívüli terhességet.

Könyves Kálmán honnan szedte ezt: "Boszorkányok pedig nincsenek"?

Még ezután jön az egészségügy reformja?

Háziorvos. Táppénz. Belgyógyász doktornő jó orvos.

Látja a kardiológia papírt, és a legújabbat is, kiírja a vizsgálatokat.

Már a pajzsmirigy betegsége ki is van zárva. (ez is okozhatná a tachycardiát, 170/min pulzust.)

Hétfő óta. amikor nincs vizsgálat, otthon pihenés. Déli alvásból ébredve, rádióhallgatás. Cinikus megjegyzés, valami olyasmihez, hogy miért nem lehet valaki 60 -as IQ-val akadémikus. Micsoda diszkrimináció!

Bugyborékoló hangot hall. E. a felesége is.

Mégegyszer mondja. Bugyborékol.

Ne ökörködj már! L. felül és mindketten látják, hogy a pólóján végigcsorog a nyál, L. bal szeme kifele néz.

Telefon. Mentők. Vita. Hétfőn is indokolatlan. Agytrombózis. Mégis kijönnek. L. Alig érthetően válaszol. Ez stroke.

Honnan tudja?

Nehogy már differenciáldiagnózist is adjak!- bugyborékolja.

Feleségét kérdezik, mi a férje?

Tanár.

Ja, akkor ne adjon...

Ruhát, cipőt vinni, hétfőn is hazaküldték!

Rendben, mejünk, az idő drága! (E.a felesége)

5 perc a kórházig, CT majd egy hét múlva lesz.

Most megint küzdeni kell. Feleség kinn marad, benyit, kizavarják. Ugyanaz az ügyeletes, mint hétfőn.

L. örül, hogy beszélhet. Ott zárja el a trombus az eret. Kérdezik: Meséli, hogy kamrai fibrillációja volt. Az orvos szellemes. Akkor maga már nem itt lenne!

L. nek most mindegy, kamra vagy pitvar. Csak valamit csináljanak vele. Csinálnak: megfigyelőbe küldik, ahol időnként megfordul a takarítónő. A felesége hazamegy pizsamáért. Hátha mégis beveszik.

Órák múlva a nővér benéz, vége az ügyeletnek. Az orvos menne el. L. mondja deháténnemígybeszéltem (bugyborékol). A nővér utánaszalad az orvosnak. Jó nővér. A kérdésre a nővér megerősíti, hogy van baj!

Osztály, infúzió, tartása legyen a férfiaknak, kompenzál.

Másnaptól vizsgálatok, prekoncepció, konzíliumra pszichiáter.

L. nincs jól. Tudata tisztának tűnik, de az időben, a térben lebeg.

L. felesége nyugodt. Még nem tudja, hogy nem volt CT és csak az agyi ödémát előzi meg az infúzió tartalma. Az agyi vérrögöket nem oldja semmi.

L. felesége megtett mindent, jó feleség, és abban a hitben van hogy minden rendben lesz. Az orvos nem beszél vele, ő L.- el kommunikál, akinek két helyen elzáródott az ér az agyában és ott már a velőállomány meglágyult.

L. fogadja a látogatókat, ő jól van, stb.

Csak a szobába nem bír visszatalálni, mert rossz helyen van a szobaszám.

Átadta magát az egészségügynek.

Most jön végre ami igazán röhelyes, ha, ha, ha, copy:

"A magyar stroke adatbank nem publikált adatai alapján elgondolkodtató, hogy a pitvarfibrilláló betegek 15 százaléka kapott anticoagulanst, hogy a hypertoniások mintegy fele kapott antihyperintensiv gyógyszerelést, legtöbb esetben hatástalan mértékben."

"A következő stratégiai terület a stroke terület acut intensiv ellátása. Ma már általánosan elfogadott az a vélekedés, hogy az acut stroke állapot sürgősségi ellátást igényel. Korszerü kezelés csak a katasztrófát követő néhány órán belül indítható. Ugyanakkor talán kevesebb a gyakorlat az acut stroke állapot intensiv ellátásában. Ismeretes ugyanis, hogy a korai stoke halálozás elhanyagolható arányban következik be a közvetlen agykárosodás miatt, ezzel szemben az esetek jelentős részében a szövődmények okozzák a korai halálozást." [[1]]

Kezdődnek a munkás hétköznapok, bevonulás - utolsó tanévekSzerkesztés

 • 11. 1966 - 1970

Érettségi. Jelentkezés továbbtanulásra. Most nem sikerült. Egyetemi város. L. és E. Itt élnek.L. ledolgozza az ösztöndíj időtartamát.Fizetés 1100 Ft. A személyzetis nem engedi tanulni:fizesd vissza, vagy dolgozd le. Ledolgozza.

L. bevonul. Előfelvételisek közé. De ő 24 hónap szolgálatra ítéltetett.

Két turnus a jövő értelmiségével. 2*11 hónap plusz egy, és leszerelés.

Az 1968 - as év felvidéki agressziójából kimarad.

Leszerelés után munka majd irány a felsőfokú oktatás.

L. izlése formálódik:

Komolyzene:Johann Sebastian Bach, Carl Orff: Carmina Burana, Bedrich Smetana: Moldva, Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus, Verdi, Puccini, Erkel, Petrovics operája, a C'est la guerre, Jacques Offenbach: Hoffmann meséi, Delibes : Lakmé, Szöktetés a szerájból, komolyzenéből modernebb nem kell.

Mozi: Királylány a feleségem, Till Eulenspiegel, III. Richard, Julius Caesar (1953), Nyomorultak, Halálhajó, A félelem bére, A vád tanúja, J Emberi sors, Nagyítás, A párduc, Szent Johanna - (Jean Seberg), A megbilincseltek, Ne bántsátok a feketerigót!, A riói kaland, A domb, A kápó, Két nap az élet , A lovakat lelövik, ugye?, A profi, Alvajáró Bonifác, Az ördög és a tízparancsolat, Az Eiffel torony árnyékában, Magánbeszélgetés, Körhinta, Hannibál tanár úr, Sodrásban, Jókai filmek, stb.

Művészetek:

Festészet:

Impresszionizmus, Szecesszió, "Fauves"

Salvador Dali: The Visage Of War, 1940 [[2]]

A művészet és a tudomány találkozása Fraktálok

Andrea Mantegna. Dead Christ. [[3]]

A követő tekintet trükkje: itt a lábak mutatnak mindíg a néző felé, bárhonnan nézzük.

Maurits Cornelis Escher képei,

Orosz István képei,

és a többi iskolázott és/vagy zseniális képíró munkája.


L. és E. továbbtanul. Szerelmek, szerelem. Albérletben együtt.

 • XI. 2000 -es évek

Vissza a munkába,Szerkesztés

 • 12. 1969 - 1971
 • XII. 1990- es évek

L. és felesége E. Iskolájuk javára alapítványt tesznek.

Még híre hamva, az 1% nak, de optimisták. Majd 2007- ben olvassák az újságban, hogy közel kettő millió forint érkezett az alapítványhoz.

Hálót kell adni, nem halat, így tanították a gyerekeknek az iskolában. Meg is tették. Személyesen még nem sikerült olyannal találkozni, aki évről évre megéli ezt az örömöt.

A négy gyerekük mellett ezt is kiszorítják. Az igazgatójuk ejtőernyős, tenni kell valamit.

L. bírósági tárgyaláson, munkaügyi. Bukás. Másodfokon bukás. A bíró itt valami olyat mond, hogy nem ítélhetett mást. Vajon miért mondta? Első fokon az ülnökök egyszerűen szemetek voltak. Rossz pedagógusok, rossz ülnökök

Igazgató örül. Újabb csata készül. Visszasorolás, mobbing, stb... 4 kolléga együtt. a Legfelsőbb Bíróság-ig.

3:1- re az igazgató nyer. L. megnyerte ezt a játékot. A vesztesek közül egy hamar meghalt,a szíve vitte el, a másik férfi, szívkatéterezés közben kapott infarktust 2007 - ben, azóta jól van. A tanárnő elment másik iskolába.

De az ejtőernyő zsinórjai már összekuszálódtak. Leszavazza a tantestület a dirit, az önkormányzat elküldi.

Ezek az évek E. műtétje miatt, mivel a porckorongsérv műtétje sikerült, de letapadt, vésni kellett, stb. és rokkantságba kényszerült, L. és E. részére sok örömöt is hozott.

Beindultak az FM rádiók, rengeteg a promóció. Telefonon keresztül mindent megnyertek, amit lehetett.

-Miért nem lottóztok?

Ez nem szerencsejáték volt., hanem kőkemény szellemi munka. A volt Petőfi rádióban kitalálni, hogy a recsegő zaj az a kabóca hagja (ki hallott már kabócát?), három betűből sosem (régen)hallott regény címét, elsőnek felvenni a telefont, és mindíg tudni a választ, és mindíg - mindíg nyerni. Többet, mint a telefon és postaköltség.

Mobiltelefont (mi az?), 486 os számítógépet, 3 év internettel (ingyen), Palmtop - ot, és rengeteg ezer Ft körüli apróságot, amiből ki lett gazdálkodva az ajándék. A luxus eladva.

Amerikai út, előszezonban, repülővel Atlantai átszállással. A család L. utazására szavazott. Csak a biztosítás és a járulékos költségek terhelték a négy gyerek taníttatását és a megélhetést.

És ekkor kezdődtek az utazási gondok. A nyeremény két személyes volt, de a szervező megfelezte, logikailag helytelen választ beküldő nyertes is kapott belőle, de az nem volt hajlandó sem eladni, sem megvenni az út "párját".

Már új igazgató van. L. mehet.

Menni kellett. És ment a dolog. Akkor még ment. L. mint klasszikus(?) magyar túrista, öt doboz félkilós húskonzervet is vitt.

A vámnál a szájra mutogatás elég volt, észlelve, hogy étkezésre való a dolog , a vámos becsukta a bőröndöt, mehet! Nem volt CIA, FBI, nem robbantották fel a konzerveket a kijelölt helyen, nem lett Guantánamo , L. mehetett a szállodába.

10 nap kevés pénzzel. Ajándékokra futotta. Visszafelé menetrend szerint, de leégve.

Szó szerint. És volt hangos kacagás, mikor L. felesége, fiai és rokonai meglátták a repülőtéren, a március végi friss hóban a rövidnadrágban megérkezett hámló képű utazót.

De azok a piszkok vasárnap a szupermarketban visszarakatták a Magnum sört... Csak hétköznap szabad...

L. nek ez volt a legagyobb baja.

Még az volt baj, hogy nem tudott senki magyarul. Ő meg nem tudott angolul.

A kollégák őszinte öröme volt a legnagyobb nyeremény. Szinte giccses.

1971 - 1974, 1986 - 1990Szerkesztés

 • 12.51971 - 1974

Albérlet, házasság, jönnek a gyerekek. A, D, K - fiúk

Vigyázni kell, mert az A,D,K vitaminokból akár túladagolás is lehet!

E.: tűz, extrovertált, mindíg megnyeri a háborúkat, mert NŐ, az erősebb nem.

L.: víz, introvertált, néha megnyeri a csatákat, mert FÉRFI, a gyengébb nem.

Ők a Jin és Jang az ősidőktől fenn álló, egymással szemben álló de mégis egymást kiegészítő (komplementer) erők!


L. nek így jó.

L. és E. együtt mindent megnyernek. Meg kell nyerni! A vereség is mind győzelem lesz.

Mindketten monogámok.


Nappali, levelező. Dr. Spock.

E. szüléskor lumbágó, hazaadva szalmonellózissal. KÖJÁL. Minden O.K. Nincs gyermekágyi láz.

Továbbtanulásnak vége. Tanítás.

 • (XII+I/II).1986 - 1990

Cseperedő gyerekek. Egész nap gyerekek. Iskolában, otthon.

Itt és ott is eredményesen.

Örömök, boldogság, temetések, utazások, barátok, munka, élet.

1975 - 1986Szerkesztés

 • 13. és XIII. Szerencseszám. L. életének centruma lett, (itt).

L és E jól programozott. 1976. megszületik E1, 1979. megszületik E2. is, mert a keresztnevük azonos betűvel kezdődik, de az már az ő életük. Itt a közös dolgokról folytatódik a leírás. Az E számok nagyon fontosak az életben, jó ez így. Van akinek csak méreg.

Pédiából :

E300 aszkorbinsav (C-vitamin)

E306 tokoferol-dús kivonat (természetes) (E-vitamin)

E101 riboflavin (B2-vitamin)


Nekünk E1 és E2 lett a legfontosabb. Amíg vannak nincs elvonási tünet, lásd C vitaminhiány: skorbut.

Tehát így fogom őket emlegetni, ha folytatom. És E lesz időnként a feleségem. Azt hiszem én neki vagyok E.

Mindketten katalizátorok , maradjunk ennyiben.

Kalandok mindíg.

Falun.

L. a 3 éves gyerekkel gyalogtúra. Pihenés árnyékban.

Jó volt.

E. nézi a gyereket. a fehér hajlatokban pontok. Biztos tyúktetű. A szokta a tojást kiszedni.

Pont nem jön le. Körzeti orvoshoz.

Nagyító. Kullancs!!! Vatta, sebbenzin csipesz, szedje ki az Anyja. Orvos 20 éve nem látott ilyet.

Monspart S. és Huszti P. beugrik.

A. hajas fejbőréből és hajlatokból 54 db mini kullancs.

L. nek vastag bőre van... 6 kullancs.

Busszal városba, döglött kullancs KÖJÁL - hoz.

Előzzük meg a bajt!

Köjál beveszi, baj, hogy nem élnek a tettesek.

-Majd megküldjük az eredményt.

Azóta is jön. Elsőbbségivel is küldhették volna.

Fél év múlva megnyugvás. Lappangási idő letelt. Egészség.

De be lehet lépni kétszer ugyanabba a patakba!

A. osztálykiránduláson. Növekvő folt, klasszikus kokárda... Mi lehet ez. Bőrgyógyász. Maszek rendelés.

Jó bőrgyógyász. Nagy adag antibiotikum.

A Lyme borreliosis nem alakult ki.

Kitűnő bizonyítványok. Jó középiskolák.

De izgalom mindíg, 21 óra és még nem jött haza...

Öt perc múlva igen.

A fiukkal és a lányokkal sincs ok baj.

Utánoznak. A szülők is minták. Mintaszülők.

Így nekik is könnyebb.