A magyar unciklopédiára egyébként úgy tekintek, hogyha egy nagymacska marhagyarul szeretne olvasni valaminterneten, ami számára unci, mert nem eléggé fecseg benne a felszín, de mégse hallgat benne a mély és nem elég bárány hallgat benne, akkor ezt a rexikont érdemes olvasnia.

Folytatásnak pedig... Lövölde tér.

Egyik szemem ír (magyarul (!), fanyarul), másik kezem nevet.

Beszélni nehéz. Maszkban pláne.

István, a király: Oly távol vagy tőlem

Ha a cipőm beszélni tudna

Naplemente a wikimedián

Napfelkelte a magyar wikipédián és a Wikitalálkozók programjai jelenlegi helyzetben

A kétségbeesés rossz tanácsadó.

Jéééé, ezeket az allapokat én csináltam????

És ezeket az allapokat is????:

Az 1979-2016 között működött holland Thunder Loop (onride felvétel)

Hullám, ami összeköt - ez volt annak idején a Lánchíd Rádió szlogenje. Aztán nem megszűnt? Pedig milyen érdekes lehetett valamelyik pártnak egy ilyen jelmondatot hallgatni. Érdekes a magyar nyelv.

Az Origo cíkkcíme: Elismerés a magyar egészségügyi dolgozóknak, már egymillió fertőzött ember a világban. Origo.hu. 2020. ápr. 3.

Ember-egér hibridet hoztak létre a biológusok. Origo.hu. 2020. máj. 22.

Pompás, ékszerszerű mélytengeri férgeket fedeztek fel. Origo.hu. 2020. máj. 22.

Orbán Viktor mondatai: "A kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a koronavírus tönkretesz."

"Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra." (Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozunk létre. Hírado.hu. 2020. ápr. 6.)

Orbán: Ausztria a laboratórium, végre nem mi vagyunk a kísérleti egerek. Magyarnarancs.hu. 2020. ápr. 17.

De ezeket a libernyákokat, akikkel vitatkoznom kellett, elviszem a hátamon (Orbán: „ezeket a libernyákokat, akikkel vitatkoznom kellett, elviszem a hátamon” (Szeretlekmagyarország.hu. 2020. júl. 24.)

Lehet, hogy a nők jobban alszanak egy kutya, mint egy ember mellett (bien.hu)

Szerkesztői aranyköpések (szerkesztési összefoglalók):

 • több (egyelőre kettő) ilyen nevű személy volt
 • kicsit sok az a 900 méter átszállási kapcsolatnak
 • Tizenegy nyár perzselte a Wikipédia utcáit, tizenegy ősz söpörte a faleveleket, mióta megboldogult a régi rendszer. Aki még nézegetni akarja ezt a porlepte archívumlistát, kattintson érte még egyet. Tudni kell elengedni.
 • A szövegnek nem volt semmi értelme mivel nem ember forditotta. Ezt javitottam.
 • Az egész szócikk konglomerátum bicskanyitogató módon tartalmazza a bolsi kultúrpolitika ex catherdra kinyilatkoztatásait. Nem volt időm a teljes gyomtalanításra, de valaki már megcsinálhatná végre, mert ez így a Wiki szégyene.
 • Magyar égre magyar UFÓ-t, magyar cikkbe magyar szöveget!
 • "kontinensünkön unikális betekintést enged" - a reklámszöveg mintapéldája, sajnos, nem unikális, repetíciói vizuálisan percipiálhatók a Wikipédiában is:

Rádiókabaré 2018 Ha adnak, vedd el, ha ütnek, szaladj el 2018 01 23

Blikkrúzs cím: Az Ikrek a kórházban köt ki, a Bak szervezete erősen savasodhat, a Vízöntő jobb, ha kivizsgáltatja régóta húzódó betegségét.

Reklám: Teherbe esni már az előváladéktól lehet. A megszakítás nem megbízható.

Ilyen az, amikor egy jobboldali kormányhoz közeli bulvárlap annak a kínai miniszterelnöknek a halálát gyászolja, aki a Tienanmen téri vérengzés idején volt kínai miniszterelnök: Szomorú hírre ébredtünk: Elhunyt a volt miniszterelnök (Blikkrúzs Google által tárolt változata; most már ez se érhető el). A hírt később törölte a Blikkrúzs, de hiába, most már tudom, hogy a Blikkrúzsnak az jelenti a szomorú hírt, ha egy kommunista kínai miniszterelnök meghal.

Idézetek a villámlásról a w-ból: "A fény és a hang terjedési sebessége különböző. Ugyanazt a távolságot a fény sokkal gyorsabban teszi meg, ezért látjuk először a villámlást és csak utána halljuk a dörgést."

"Mivel a fénysebesség sokszorosan felülmúlja a hang terjedési sebességét, ezért mindenféle eszköz nélkül is meg tudjuk állapítani a villámlás távolságát.

A villám megpillantásakor elkezdünk számolni: 21, 22, 23, ... Ha mondjuk a dörgést „23”-nál halljuk, a hangnak 3 másodperc kellett az út megtételéhez. A másodperceket elosztjuk 3-mal, így közelítőleg megkapjuk a távolságot km-ben.

A másodperceket ( ez esetben 3) szorozzuk meg a hang terjedési sebességével 360 m/sec és így megkapjuk a villám hozzávetőleges távolságát."

Ártani nem ért, érteni nem árt: Arcanum keresője (nem tévesztendő össze sem Árkádiával - amelyet Az elsülyedt világokban keresnek, de nem azok keresik és nem azt, akik Az idő uraiban -, sem Az elsülyedt világok mellék-/nem mellékdalával)

Library-kereső

site:unciklopedia.hu

Google Tudós

Internetes keresőrendszerek működése. Hivatkozások (2011) (hogy ne kopjanak el az ismereteim az online és nyomtatott hivatkozások helyes írásáról)

Humor 1961-ből: Cicavízió (ezt a videót közben megszüntették, milyen szerencse, hogy még a videó megszüntetése előtt elmentettem belőle egy idézetet): Ha lókolbászból készítetted volna a kerítést, legalább a fele megmaradt volna.

TV-maci a hetvenes évekből (még érdekesebb, ha az ember együtt hallgatja ezt a halálos tangóval) illetve a Moncsicsi dallal

Egy kicsit komolyabb: Mindenki iskolája Fizika


Petőfi Sándor gatyában táncol: ezt már az 1934-es Gyógyászatban is említették (Zsakó István dr. igazgató-főorvos: A negyedik agykamra papíllomájának egy esete 1934-11-25/47. szám. 690. p.): Arckifejezése zavartságra mutat, dühösséget, izgatott­ságot tükröz. Családi vonatkozású és szavaló modorban elő­adott megjegyzései után, miközben mellét csapja, majd in­gét húzogatja, azt mondja: „Petőfi Sándor gatyában táncol“. Ezt egy beteg személy 1928. jan. 20-jún. 6 közötti vizsgálata kapcsán említődik.

Van ugyebár Budapest terézvárosi részén a "balettintézet", mint hosszú évtizedek óta felállványozott épület. (Lásd: N. Kósa Judit Népszavában megjelent 2019. nov. 9. írását a Drechsler-palotáról).
Van ugyebár vele átellenes oldalon az Operaház, amit 2018-tól körbekerítettek, hogy felújítsák. (Itt már jó ideje 2021. december. 31. van kitűzve legújabb határidőnek).
Van ugyebár néhány száz méterre az Operaháztól, a Lázár utcában a K+K Hotel mögötti betonozott rész, ahol hosszú évek vagy évtizedek? óta megállt az építkezés és csak idén kezdtek el dolgozni megint benne. (2019. nov. 9.: Itt közben már felépítették a Hilton Garden Inn Budapest City Centre-t 2019 júniusában).
És van ugyebár a magyar wikipédia, ahol akkor is vállalhatlan bulvárszint felé vagyok kényszerítve címben, ha nem akarok.
A négy közül melyikben várható vajon leggyorsabban változás - mert szükséges, hogy változás legyen mind a négyben - és melyikben a leglassabban?

Muszáj volt bejelentkeznem, mert már gurgulázott a szemem a sok IP-számtól. És igen, azonos vagyok a wikipédiás Apróddal (ezt az egyik szerkesztő kérdezte tőlem), de nem vagyok azonos az Apród.huval:). Ja, az már nincs is ezen a néven.

Unciklopédiás előéletemhez annyit, hogy ötödik-hatodik osztályos koromban - még amikor csak a kék és piros nyakkendő volt a két gyereknyakkendő-alternatíva, sőt még ennyi se, mert a kisgyerekek csak kék, a nagygyerekek csak piros nyakkendőt viselhettek, fordítva nem - a Mókus őrs mókamestere voltam. Nem voltam szórakoztató, de a többi posztot (őrsvezető, őrsvezető-helyettes, zászlós, krónikás) már betöltötték.

Ami humorom mégis van, azt anyámtól örököltem.

A későbbi időkben is előfordult, hogy olyan feladatok pottyantak rám galambsz.. (galambszív:)?) formájában, hol alulról, hol felülről, amiket épp nem szeretnék. Gimnáziumban osztálytitkári posztot erőltettek rám, én voltam magamnak az egyetlen ellenzője. Fél év után hálistennek le is váltottak, mert nem foglalkoztam vele, hogy az vagyok.

Történészi életpályáról álmodoztam, a wikipédiánál lettem folt a lyukon. Életrajzokkal szerettem volna elsősorban foglalkozni (pl. Nagybaczoni Nagy család kategóriája, Hermann Gessler, V. László, Takács Mária tévébemondó), ott kivántak[1] aztán a legkevésbé és olyan témánál vártak tárt karokkal (Magyar filmek listája 1990-től), amivel viszont nem akartam hosszabban foglalkozni.

Közben felajánlotta egy admin a wikidézetes adminisztrátori posztot a wikidézet szpemelő letámadása után, miközben nem kívántam ilyen posztot betölteni (szerencsére tudomásul lett véve).

Így lettem lyuk az unciklopédiában Földhöz hasonló égitestek után kutatva. Vagyis az volt a leglogikusabb lépés, hogy szomorúan csak vidám, vidáman pedig csak szomorú lexikonban érdemes lenni. Ezt követeli meg életem eddigi fonalának fenti visszakövetése, hogy mindig azt csináljam, amit éppen az adott pillanatban nem akarok.

Azon gondolkozom, hogyan kell fából vaskarikákat készíteni. Mert ugyan a wikipédián van vas, de nem mindegyik hajlítható vasfajtából engednek karikákat csinálni, az unciklopédián van fa, de nekem vaskarikákra van szükségem.

Egyébként érdekes, hogy vannak olyan mondatok, amik wikis környezetben mulatságosan hatnak, de wikis környezetből unciklopédikus szövegkörnyezetbe helyezve elvesztik/elvesztenék azt a milliőt, amiért a wikipédiában furán hatnak. Pl. Fedák Sári szócikkében ezek:

 • A Király Színház nézői nem hittek a szemüknek: a színpadon Fedák Sári mint János vitéz állt, bő gatyában és karikás ostorral a kezében.
 • Ügyelt arra, hogy ő legyen középpontban, és senki se takarja a színpadon. (utóbbi azért, mert ha már egyszer meg lett írva, hogy primadonna, tiszta sor, hogy ügyelt arra, hogy középpontban legyen). De mondom, ezekről unciklopédikus környezetben írni, száraz dolgok. Bár talán a bő gatya mégse annyira száraz dolog (juj, írás után jöttem rá, hogy a nem szárazról mi jut még az ember eszébe ilyen szövegkörnyezetben :-)).

Ezenkivül szerettem két napilapot (Metropol, Népszabadság) és két folyóiratot (Amaro Drom, História), ezért megszüntették őket, nehogy már újságokat szeressek. Így az újságok helyett maradtak az ételek, italok, ezeket legalább szabadon szerethetem.

Amit itt elkészítettem (címűket és tartalmukat csak akkor fedje be csak a jótékony feledés homárja, ha visszavonom azt, hogy leírtam ezeket az unciklopédiás szerkesztőlapomra):

Mostani és később létrejött szócikkeim: Új szerkesztgetgetgetéseim

Ja és A kör.


- Egyet értenek az elvtársak?
- Igen, egyet.
- Pedig kettőt kellene.
- De ha egyszer megszoktuk, hogy egyet értsünk.
- Maga sokat látott ember, Ivan Ivanov Ivanovics...
- Igen, igen, sokat látjuk...
- Mit gondol, mit csináljunk?
- Azt gondolom, hogy alternatív köztes javaslatként azt tudom javasolni az elvtárs és az elvtársak között, hogy egyet mondjunk, és akkor kettő lesz belőle.
- Hogy erre nem gondoltunk!
- Persze, hogy nem, mert én gondolom.

Majdnem (de ha nem, majdigen vagy mégsem) egy évvel Apród bejegyzése előtt Sebtolvaj így írt Ivan Ivanov Ivanovics és a Plüss Majom találkozásáról az Ezüst Macskában: Ivan Ivanov Ivanovics és a Plüss Majom összetalálkoznak az Ezüst Macskában.


Szerkesztési jogaidat destruktív szerkesztéseid miatt a napra felfüggesztettük. Ez megtetszett, a wikipédián írták egy vandálnak (nem rájuk gondoltam: [1]; egy ízig-vérig vandállal elvben vandál nyelven kell beszélni. Bár kihalt a nyelvük, ezért beszélnek velük minden más élő nyelven: Vandál nyelv).

Másik szöveg: Azonnalira jelöltem a Pont, pont, vesszőcske (27. évad) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikket, mert a 16. évados szócikk változatlan másolata, így megtévesztő. Ha újra létre akarod majd hozni, gondolom nem lesz gond. (na jó, a Pont, pont, vesszőcske szócikkcímet én találtam ki, félkövérrel én emeltem ki szándékosan egy mondatot, a többi stimmel).

Harmadik szövegrészlet: Sajnos nem vagyok a lebomlások szakértője.

Wikibeszélgetés:

- Miért nagybetű az "ú"?
- Nem tudom, de így van.

Wikipédia statisztika oldaláról szövegrészlet: Aktív szerkesztők (tagok listája) (Szerkesztők, akik csináltak valamit az elmúlt 30 napban) Aha. Vagyis vannak a szerkesztők, akik csinálnak valamit 30 nap alatt és vannak a szerkesztők, akik nem csinálnak semmit 30 nap alatt.


A sanzel izé az izé francos útja (itt a megfejtés, mit jelent többek között a francos).

Ettől a rakott francos krumplitól viszont nem kell megijedni.

Gólya a darun.

Holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Az ember holló? Nem. Akkor miért mondják?

A varjú se holló. A holló viszont varjúféle. Féle.

Viszont talán Vörös Rébék varjú (vagy mégsem? Kérdezte Lavertus a Chima Legendáiból): Arany János (a youtube-n Koncz Zsuzsa néven énekelve): Vörös Rébék

Kedvenc ételem és/vagy/de lehet hogy italom: babérleveles fogkrém kamillateába áztatva. Két szemövegem van. Melyiket válasszam? És mikor? És ha mégiscsak három, csak kettőnek láttam őket?

Értem ne rajongjatok. Nem rajongok. Vagy mégse mégis. Phuddle a Mia és énből pánapródként. Mondom Apródként. És egy másik Phuddleról szóló rész: [2]

A cikk címe: Készülj fel! Hamarosan leszakad az ég Magyarországon.
Mi mindenben jók vagyunk, aminek köze van a vízhez. (Riporter mondata az ATV Start című műsorában 2017. július 31-én)

Limitált tudás a további tudás anyja. (Idézet az ATV Könyvjelzőjéből 2017. július 26-án Ungvári Tamástól)

Hibagyűjtemények: A port.hu hibajelzője, avagy vers mindenkinek

Page not found: Sajnáljuk a keresett tartalom nem található. A kezdőlap megtekintéséhez kattinson ide. Keressen weboldalunk tartalmaiban!
404 Not Found: Not Found. The requested URL /magazin/magazin_article.hot was not found on this server. Apache/2.4.10 (Debian) Server at www.hotdog.hu Port 80
Open Knowledge: Page not found: 404: Page not found. We're sorry, but the requested page could not be found. If you think there should have been something here, you can try searching for it:
erikanet.hu: A webhely nem érhető el www.erikanet.hu szerverének DNS-címe nem található. Keresés a Google-on a következőre: erikanet hu oldal ERR_NAME_NOT_RESOLVED
Ez az oldal nem érhető el. Lehet, hogy hibás hivatkozásra kattintottál, vagy az oldalt eltávolították.
Index - 404: 404 Az oldal nem található. Valaki valahol elrontott valamit. Mi vagy Ön, esetleg a rendszer hibázott. Pontosan tudjuk, mit érez. Dühöngje ki magát, és térjen vissza a címlapra. Előtte olvassa el, hogyan dühöngenek kevésbé higgadt olvasóink.

"Az egyik apró aranytárgyra vetült télvégi napsugár jelezte a szerencsét. A derék víz-, gáz- és fűtésszerelőt nem csábította el a kincs varázsa, becsülete azt diktálta, hogy bejelentse, mire bukkant."

"Tizenhat évszázaddal ezelőtti migránsoknak – az Ázsiából nyugatra, Európába vándorolt, az akkor ismert világot meghódítani vágyó harcias hunoknak – köszönheti a magyarság legfőbb múzeuma, és általa a világ valamennyi lakója a Kárpát-medencében egyedülálló leletsort, amely évekre munkát ad majd régészeknek, történészeknek, kiegészítendő a térség históriáját, bővítendő máig meglehetősen hézagos tudásunkat az egykor élt nép(ek) életéről, hétköznapjairól, szokásairól, hagyományairól, ötvösművészetéről."

"Az együttesen több esetben megfoghatóak az eltemetést megelőző, tudatos rongálás nyomai. Noha a rituális rongálás a kutatói közbeszédben szinte mindig jelen volt, eddig a lelet-összefüggések ismeretlen volta miatt a soha nem bizonyított feltételezések közé volt sorolható." (Egyedülálló hunkori leletre bukkantak Észak-Dunántúlon – Attila főembere az áldozati rítus főszereplője?) Ehhez csak annyit, hogy a linket azóta törölték, archiválni nem archiválták sem az archive.org-on, sem az archive.is-en és a fenti három szakaszból csak a harmadik szakasz mondatai találhatóak meg így utólag egy másik link szövegének részleteként.


Mire kell a lexikont használni? Jótanácsok máshonnan:

Ehhez csak annyit, hogy az archivált szövegből így utólag nem derül ki, hogy Rubint Réka tanácsa volt mindez.


Beszélgetésrészlet egy riporter és Csákányi Eszter között:

Miket csinált eddig?
Nyissák ki a Magyar Színházművészeti Lexikont! (Vászonra vele: Csákányi Eszter) (origo.hu. 2009. szept. 29.). Ehhez még annyit, hogy a Magyar Színházművészeti Lexikon 1994-ben jelent meg.

Majdnem képzeletbeli hír: Durván meghízott az egykori lexikon, rá sem ismerni

Nem kevés kilót szedett magára!
Amikor berobbant a köztudatba, sorra csavarta el a férfiak fejét, nők ezrei nézték irigykedve. Ma már csak árnyéka önmagának az egykori lexikon. Folyton ingázik a súlya, egyszer bomba formában, máskor csúnyán elhízva jelenik meg. Néhány hónappal ezelőtt azt susmorogták, hogy visszanyerte alakját, formás lexikon lett belőle ismét.

Eredeti hír: Úristen: Durván meghízott az egykori szexikon, rá sem ismerni (blikkrúzs).


Zöld erdőben jártam,
Wikit ott találtam,
El akart hervadni,
Szabad-e meglocsolni?

A Notre Dame domborműrészlete: egy ember fut a nyúl elől (mit tegyek, szeretem a francokat az összes izével meg a Champs-Élysées-vel együtt, kivéve ezt a francot, amit egyébként Bakócz Tamás esztergomi érsek és II. Ulászló magyar király is megkapott), de van más történet is a bátor nyúlról:

Achiman Hannover érdekes megfigyelést tett egy földbirtokos a f tavaszon. Ugyanis az őszi vetésben öt-hat holló álldogált, melyek időnként s egyenként felrepültek, de újból leereszkedtek. A földbirtokos kíváncsiságból belopta őket s akkor látja, hogy egy öreg mezei nyul hol az egyik, hol a másik holló felé ugrott és lábaival feléjök vágván, azokat felrepülésre késztette. A földbirtokos akkor egészen közel ment hozzájuk és látja, hogy előtte egy széttépet nyulsüldő fekszik, melyet nyilván a hollók ütöttek agyon. A birtokos, ki a nyulacskát a helyszínén hagyta, újból visszavonult, miközben az anyanyul is mely ez alatt egy bizonyos távolságban meghúzódott, visszatért, de a rabló kalandorok, a hollók is visszatértek s a játék elölről kezdődött. A távolból még soká nézte a birtokos a nyul védelmi harczát a hollókkal, de fegyvere nem lévén nem vethetett annak véget. Ez az eset is eléggé bizonyítja hogy milyen kártevők a hollók. (Vadászlap. 21. évfolyam. 16. szám. 1900. június 5. 214. p.)


Kacsamesék főcímdala ilyen volt: [3]. És ilyen lett 2017-re: [4] (ehhez háttér: Gyerekdal helyett inkább egy pattogós pop számot írtak a Kacsamesékhez (444.hu))


Mit csináljanak a névrokonok, ha egyik névrokonuk a Párt első számú közellensége? Mit csináljanak a névrokonok, ha névrokonuk nevét folyamatosan plakátokon látják, mint első számú közellenséget? És mit csináljanak azok, akik tökre teljesen hasonlítanak a Párt első számú közellenségéhez?


Jó ideje érdekelt, hogy az a hasonlat mióta terjedt el írásban, hogyha X. azt mondja Y-nak, hogy ugorj a kútba, akkor az megteszi. Most már legalább tudom, már 1857-ben is írtak ilyen hasonlatot (az idézett mondatok szövegkörnyezete is humoros :-)): Kedves uram bátyámnak ha azt mondták volna, ugorjál a tüzbe, vagy a kútba, szakálammal állok jót, hogy megteszi. Tudta ezt róla egész családja, s ezért nem kivánt tőle ilyen áldozatot, hejh pedig de sok áldozatot kivánt tőle hébehóban.(Boross Mihály: Az én kedves uram bátyám. In. Kalauz: Hetilap a nép jólétére. 1857. 4. sz. 59. p.) Boross Mihály volt a lap szerkesztője. Nem állítom, hogy korábban nem fordult elő ilyen hasonlat írásban, de eddig tudtam leásni egyenlőre a books.google.hu segítségével.

Retró reklámok 19976-19980 közötti időszakból (te jó ég, ezeket már láttam)

Kishírek (kis, de néha nagy) a nagyvilágból.

Előtte viszont folytatólagos elő- és/vagy/de mégis/de mégsem/alighanem utószóként: Senkit sem hagyunk az út szélén, mert kell a hely az óriásplakátoknak (aki nem hiszi járjon utána, különben boldogan élnek, míg meg nem halnak és akkor ennyi volt, mese volt vagy legalábbis hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, még az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol az a kurta farkú csabai/gyulai kolbásztöltelék malac túr, aki forró vízet öntött a zsákba tett farkasra).Wikiben találtam:

Ugyanebben a szócikkben: Mint Budapest egyik „hivatalos városrésze”, a határain belül található néhány bérház, illetve irodaház is, amelyekben a 2001-es népszámlálás adatai szerint 113 ember lakott. Értem. A bérházakban és irodaházakban 113 ember lakott. Vagyis az irodaházakban nemcsak dolgoznak, hanem laknak is.

 • File:PPTCanonicalMilestones.jpg: mint látható az egyetemes történelem a Milky Way márka megjelenésével kezdődött. Utána már csak lefele mentek a dolgok. És a grafikonból az is kiderül, az első demokrácia kialakulását a nulla és a tizedes törtek megjelenése követte.
 • Jim Carrey Képzőművészeti tevékenysége szakasza: 2017 elején hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől. Amikor végre nyáron előkerült, kiderült, hogy megannyi színésztársához hasonlóan (pl. Abonyi Tivadar, Agárdy Gábor, vagy Telepi György), az 55 éves színész is a festészet és szobrászat felé nyitott, méghozzá igen tehetségesen. Aha. Jim Carrey és Agárdy Gábor egymás színésztársai.
 • Stuart Erzsébet (1596. augusztus 19. – 1662. február 13.), házassága révén cseh királyné. 1714-től tőle származnak az angol és skót (brit) királyok egészen napjainkig. Aha. 1662-ben meghalt és 1714-től tőle származnak. Származnak. Napjainkig. Egészen. Nem részben. És nem részletekben.
 • Sablonszöveg: Valószínű, hogy a kérdését, üzenetét valaki másnak szánta, és csak tévedésből került egy enciklopédia - főleg műveltségi kérdésekben segítő - olvasószolgálatához.
  Ne feledje az üzenetet az eredeti címzettnek újra elküldeni!
 • Kislánykori álmát valóra váltotta, amikor szerepet kapott a magyar vígjátékban, az Álom.net-ben. 2012-ben egy újabb filmben csillogtathatta meg színészi képességeit, egy nemzetközi koprodukcióban készült krimi-thriller, a Slave című moziban. (Iszak Eszter) Nos ki és befordítva a mondatokat: kislánykori álma volt, hogy a magyar vígjátékban szerepet kapjon. Vagyis azt álmodta egyszer kislánykorában, hogy a magyar vígjátékban, az Álom.netben színészkedik. Telt-múlt az idő, felnőtt és egyszer megtudta valakitől, hogy a magyar vígjátékot, az Álom.netet forgatják, közölte, hogy ő azt álmodta kislánykorában, hogy ebben a filmben játszik, ezért beválasztották filmszereplőnek. Ettől kezdve a színészi képességei csillogtak-villogtak és 2012-ben egy nemzetközi koprodukcióban készült krimi-thrillerben is színészkedett a Slave nevű moziban .
 • Apáczai Csere János azaz II. Rákóczi György azaz Apáczai Csere János a wikidézet képanyagaként: [5]A tudás anyjai (vagy nem):

Ugly chimp.jpg
Na, ki vagyok én?

Nyúlmezőnagycsátfalvai Pizzéria: az ország legrégibb pizzériája, egyben Pizza (eredeti nevén Pisa, de maradjuk a Pizzánál) és Magyarország kapcsolatrendszerének első tárgyi és építészeti emléke. Annak idején, amikor Károly Róbert a pesti Róbert Károly körúton meghirdette az ország pizzériás kiskirályai elleni küzdelmét, a Nyúlmezőnagycsátfalvai Pizzéria tulajdonosa elsők között ajánlotta fel pizzériáját a király, az udvar és az istállók javára.


Új Magyar Lexikon: egy Kádár-kori lexikon, melyet kénytelenek voltak újnak nevezni, mivel a cél az volt, hogy a múltat végképp eltöröljék, ezért nem lehetett a neve Régi Magyar Lexikon. Nem beszélve a poénról, hogy majd 50 év múlva majd azt fogják mondogatni egymásnak az emberek, hogy

Van egy Új Magyar Lexikonom.
Tényleg?
Igen. 50 éve adták ki.

Igyekeztek olyan szócikkeket írni, melyekről úgy gondolták, hogy senkit sem fog fél évszázad múlva érdekelni (ezért nem mindegyik híres személyről készítettek szócikket, úgy gondolták, örülni fognak neki a kihagyottak, ha nem szerepelnek egy kommunista lexikonban), számításaikba azonban hiba csúszott, mivel tévedésből valóban lexikális adatok is bekerültek a lexikonba - keveredve a nem híres dolgokkal. A hibára a kötetek készítése közben ők is rájöttek, ezért a szócikkekbe idegen nyelvű kifejezéseket is becsúsztattak, hogy a szócikkek olvasásától elmenjen a kedve az olvasónak. Arra azonban nem számítottak, hogy vannak olyanok, akik kifejezetten örülnek, ha egy szócikk tele van idegen nyelvű kifejezésekkel (ha már egyszer a latint és ógörögöt holt nyelvnek nyilvánították, legalább a lexikonban hadd olvassak latin és ógörög kifejezéseket, akár magyarosítva is, gondolták ezek az olvasók).

Szócikkrészletek a lexikonból:

 • Lenin, Vlagyimir Iljics ; tkp. Uljanov (1870-1924) Marx és Engels mellett az emberiség legnagyobb szocialista gondolkodója, a marxizmus tanításainak továbbfejlesztője, a Szovjetunió Kommunista Pártjának és a világ legelső szocialista államának megalapítója, a nemzetközi munkásmozgalom lángeszű vezetője.
[...]
~ egész életét a munkásosztály és az egész dolgozó nép felszabadításának, a kapitalista önkényuralom és minden kizsákmányolás megszüntetésének szentelte. Megvédelmezte Marx és Engels tanait a hamisításoktól és ferdítésektől. Leleplezte az oroszo.-i és nemzetközi opportunizmus "revizionista" kísérleteit, s szembeszállt a marxizmust dogmaként alkalmazókkal. Nagyszerű példát mutatott arra, hogyan kell tovább fejleszteni Marx tanait a változott történelmi viszonyok között. Tanítása - a leninizmus - a mai korszaknak, az imperializmus és a proletárforradalmak korszakának marxizmusa, amelyet követve a Földnek immár egymilliárdnyi lakosa szabadult meg a kapitalista elnyomástól és kizsákmányolástól, s lépett a szocializmushoz, a kommunizmushoz vezető útra.

Magyarán: az emberiség azon szocialistái közül, akik gondolkodtak, azok közül testnagyság szerint ő volt a legnagyobb (most mondjam azt, hogy valójában kis termetű ember volt Lenin?).

σπονδἄς boráldozat

σπονδή

Zoop in India


Grundsicherung: Alap megélhetési jövedelem: https://www.nemetugyek.de/grundsicherung-nyugdijasoknak/

NyavalyákSzerkesztés

  Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Hogy tehettem ilyet! Rövid ivel írtam a kivántak szót, ezért bekapcsolódott a helyesírási piros sziréna, most minden alkalommal, amikor a szerkesztőlapomra kattintok, hangos lesz a helyesírási hiba miatt a laptopom.