Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Utazás: módja annak, hogy eljussunk egyik pontból a másikba.

Utazás vonattal: szervezett túlélőpróba, melynek célja élve eljutni egyik pontból a másikba.

Jegy: az extrém körülmények árának megfizetését igazoló papírdarab, amit a játékszabályok betartására felügyelő egyenruhás alakok ellenőriznek és kifogásolnak. A jegy nem drága. Máshol a túlélősport egy költséges luxus, itthon a vasúti társaság alapszolgáltatása.

Hely: ahol az utazás alatt tartózkodunk. Minősége szerint lehet ülő, vagy álló, mennyisége szerint van, vagy nincs.

Ülőhely: Pénteken, vagy vasárnap nincs, vagy csak nehezen szerezhető. Ha más napot írunk és mégsem található, annak több oka lehet, egy jellegzetes: Az A-ból B érintésével C-be tartó vonat 10 kocsijából 8-at B-ben lekapcsolnak, ezért a maradék kettő tele van. Jóhiszemű utas azt gondolná, hogy azokkal van tele, akik B-nél tovább utaznak, de B-ben kiderül, hogy koránt sincs így, ezért ott jópár hely felszabadul.

Állóhely: ha nincs, akkor ülőhely sincs. A konfliktusok elkerülése végett célszerű ezt elhinni az előtérben szorongó szemtanúknak.

Fülke: két típusa van. Az egyikben a hőmérséklet nem megy 3 ºC fölé, a másikban nem megy 40 ºC alá.

Vagon: lásd: Fülke.

Mosdó: a vasút humánusságának megnyilvánulása, van, hogy jön belőle víz is. Természetesen nem ivóvíz.

WC: a vasúti sínek termékennyé tételére találták fel, de csak jó hőszigetelésű emberek használhatják, akikbe nem fagy be, ill. akikből nem párolog el...

Büfékocsi: általában nincs, nehogy a puhányabb alakoknak eszükbe jusson megmenteni magukat.

Útitárs: (kétféle)

1) Szintén utazás céljából váltott jegyet, együtt érző társ a megpróbáltatásokban.

2) A vasúti társaság utasnak álcázott alkalmazottja, aki csámcsogva véres hurkát fogyaszt, krákog és teleköhögi a fülkét zsebkendő használata nélkül, továbbá üvöltve tájékoztatja az utazóközönséget a sorozathőshöz fűződő érzelmi kötelékéről. Ha az összes utas fázik, neki melege van, vagy ha mindenkinek melege van, ő megfagyni készül. Alapfelszerelése legalább egy hatalmas sporttáska, egy összekötött lábú tyúk, letakart fonott kosár, kötélfüles nájlonszatyor.

Csomagtartó: fémrács a fejünk felett, ha a keresztrudak nem hiányoznak, csomagot lehet rá pakolni. Fal felé enyhén lejt a potyogás megakadályozása végett. Az igyekezet hiábavaló, a mozdonyvezető úgyis minden tudását bevetve próbálja elhitetni, hogy a hajó viharba került. Tehetségét a nyílegyenes pályán tengeribetegséget kapók száma dicséri.

Ablak: (régen) átlátszó üveglap, felső része nyitható. (ma) barna homály, felső része vagy nyitható, vagy nem.

1. Nyitható ablakok típusai:

a) ha lehúzzuk felugrik

b) ha lehúzzuk kis ideig lent marad, majd lassan felkúszik

c) ha lehúzzuk lent marad, de mindenképp tartozik hozzá egy utas, aki megfázik a huzattól, vagy kiújul a zsábája

d) alapból lent van, ha sikerül feltolni, lassan lecsúszik

e) lent van, megmozdítani képtelenség

2. Nem nyitható ablak: a nyári szezon túlélőpróbáinak elengedhetetlen feltétele, hőmérséklet, illetve oxigénmennyiség szabályozására nem alkalmas.

Hőszabályozó gomb, vagy kar: lélektani eszköz a hőmérséklet elviselhetőbbé tételére. Bár azon fizikailag nem változtat, jelentős lelki támaszt nyújt a hőguta, vagy fagyhalál fenyegette utazónak, aki a segítségével próbálja magát meggyőzni a tapasztalt hőfok ellenkezőjéről.

Villanykapcsoló: Szintén lélektani eszköz, bár a világítást legtöbbször képes ténylegesen le- és felkapcsolni, fő szerepe reményt kelteni az utazóban, hogy a hőfokszabályozó is működik, csak türelmesen ki kell várni a hatást.

Vészfék: általában ennek a működésével nem kísérleteznek az résztvevők, csak abban az esetben, ha valakinek mégsem tetszik ez a vérforraló, vagy -fagyasztó utazás, és úgy dönt, hogy mentőautón menne tovább.