A violin a hegedűgyártás alapanyaga, préselt és telített violamagolajból készítik. A viagrával semmilyen kémiai rokonságban nem áll.

Kémiai neve 1,2,3,4,5-porno-7-X-paramixo-debil-paganino-politurin.

Barna színű, enyhén hígítószagú és -ízű, változékony halmazállapotú vegyület. A tudomány megszilárdult állapotban teljességgel ehetetlennek tartja, bár vannak cirkuszi előadóművészek, akik mintegy vásári mutatványként, hegedűk tényleges elfogyasztásával is foglalkoznak, de ezek száma nagyon kevés, és csökkenő tendenciát mutat.

A violin a hegedűgyártásbanSzerkesztés

A violamagolajmolekulák természetes állapotban egy telítetlen kötést tartalmaznak a paramixogyűrű 7-es szénatomjánál. Ezt mesterségesen telíteni kell az X gyökkel, hogy a violamagolaj alakítható állagúvá váljon. Az X gyöktől függenek a keletkezett violin fontos kémiai tulajdonságai, mint pl. a tartósság.

Az X legegyszerűbb esetben hidrogénatom vagy metilgyök, az ilyen violinból csak gyönge minőségű hegedű készíthető, mely a tulajdonosa kezében 10-20 éves használat után gyakorta szétfolyik (ilyen elhasznált hegedűket gyakorta örökített meg Salvador Deli festőművész, miközben kackiás bajuszát pödörgette). Ha az X gyök valamilyen szénhidrátgyűrű, akkor a keletkezett violin állaga tartósabb lesz. A legtartósabb hegedűk akkor készíthetőek, ha az X gyök májmolekulákat tartalmaz. Az így kapott violin a májviolin, és belőle készülnek az ún. májhegedűk, amelyeken az igazi mesterek, az ún. májsztrók játszanak.

A félig megszilárdított violamagolaj a telítővegyüzemből az ún. hegedűöntő műhelyekbe kerül, ahol aztán hegedűket öntenek belőle. A pontos gyártási folyamat a következő: az öntőműhelybe folyamatosan érkeznek a violamagolaj-szállítmányok, illetve a régi, eldeformálódott hegedűk. A régi, félig megfolyósodott hegedűket kiöntik a szemétbe (innen a név: öntőműhely), a megszilárdulóban lévő violamagolajat pedig darabokra vágják és hegedűformákat gyúrnak belőle, akárcsak a szakácsok a rétestésztából.

A melléktermékként keletkező violinóleumot hangversenytermek hangszigetelésére használják.

ViolinkulcsSzerkesztés

 

A violinból a zeneiparban ún. violinkulcsokat is készítenek, de ennek racionális oka még rejtély a közgazdászok előtt. Az biztos, hogy a meglehetősen kétes állagú violinkulcsok semmilyen gyakorlati célra nem használhatóak azon kívül, hogy a gyűjtők lepréselik őket az e célra szolgáló ún. kottafüzeteikben.

KésztermékekSzerkesztés