Unciklopédia:Adminisztrátorok

Unciklopédia admin egyenruhában és teljes felszerelésben. A haján lévő lila paróka a szerkesztői (viccírási) jogait jelképezi (ius esse bloedis et bovis), a fegyver pedig a különleges képességeinek jelképe (potestas bloci et banni).

(A párbajsegédek szócikkből átirányítva)

Adminisztrátorok és bürokraták


Az adminisztrátorok "(sysop)" jelzéssel szerepelnek a felhasználók listájában.

Ha egy adminisztrátorral akarod felvenni a kapcsolatot, akkor látogasd meg a lentebb felsorolt felhasználói lapok egyikét.

Az adminisztrátoroknak emailt tudsz küldeni az „email küldése a felhasználónak” menüpont segítségével, ha be vagy jelentkezve, és megadtál egy érvényes email címet.

Miről szól a dolog?Szerkesztés

 
Ne szólj be nekik, árt az egészségnek!

A közösség az adminisztrátorokhoz fordul számos karbantartási tevékenység esetében, melyekhez a számukra biztosított elérési jogok szükségesek. Ezek között szerepel a törlésről szóló szavazások figyelemmel kísérése és az egyetértés elérése olyan szempontból, hogy a cikkek törlésre kerüljenek vagy nem; az újonnan megjelenő cikkek figyelése és gyors törlése, amennyiben azok vandalizmusnak bizonyulnak és általában az unciklopédisták olyan kéréseinek teljesítése, melyekhez sysop hozzáférés szükséges. A sysopok a közösség tapasztalt tagjai, és a szerkesztők és érdeklődők gyakran hozzájuk tudnak fordulni tanácsért vagy információért.

A Wiki programnak kevés olyan része van, melyeket nem tud bárki használni, azonban ezek fontos részét képezik a Unciklopédia működőképességének. A sysopok különleges lehetőségei az alábbiakat takarják:

Na, elég a hadovából. Az adminisztrátorok az Unciklopédia önkéntes önjelölt vezérei és punktum. Az adminisztrátor mindig szép csávó, jó csávó [1]. Szóval ne szólj be nekik, mert kitiltanak. Amit megmondanak, az meg van mondva. Ilyen egyszerű.

Adminisztrátorok listájaSzerkesztés

(sysop-ok listája)

Az adminisztrátorokat listázó speciális lapot ide kattintva érheted el.

Név Jogosultságok Vitalap E-mail Megjegyzés
Boribakter admin üzenet levél
Gizmóka admin üzenet levél
Karmela admin, bürokrata és nem csávó! (inaktív) üzenet levél
OsvátA admin, bürokrata (inaktív) üzenet levél Elérhetőségek listája
NCurse admin, bürokrata (inaktív) üzenet levél Elérhetőségek listája [2]
Apród admin, felületadminisztrátor, bürokrata. Ki gondolta volna, hogy még bürokrata is leszek?[3] üzenet levél
Carlb admin, bürokrata (titokzatos) üzenet levél Elérhetőségek listája [4]
Hidiraaaa admin, bürokrata, felületadminisztrátor üzenet levél[5]

BürokratákSzerkesztés

A bürokrata jogokkal rendelkező szerkesztők tudnak más szerkesztőket adminisztrátorokká kinevezni (de nem tudják ezen jogokat elvenni). A bürokratákat más bürokraták jogosítják fel ott, ahol már vannak; helytartók ott, ahol nincsenek.

Védett lapokSzerkesztés

 • A Kezdőlap és a Védett lapok szerkesztése. Mivel a kezdőlap a nyilvánvaló célpont a vandálok számára, ennek szerkesztése közvetlenül nem lehetséges; a változtatási kérelmeket a vitalapján lehet jelezni, melyet a sysopok át tudnak vezetni az „éles” lapra.
 • Lapok védelme és a védelem feloldása. Lapok csak nagyon ritkán kerülnek lezárásra, erről bővebben a védett lapok irányelve szól.

Törlés és újraélesztésSzerkesztés

 • Lapok törlése teljes történetükkel együtt. Erről részletesebben a törlési irányelvek szól, részletesebben pedig a Törlési útmutató adminisztrátoroknak. A lapok teljes törlését a törlési irányelvek teljes elolvasása után lehet javasolni a Szavazás törlésről lapon. A törlés néha csak egy technikai feladat, például egy átnevezett vagy elírt lap után maradó átirányítás eltávolítását jelenti, vagy átnevezés előtt egy üres lap törlését. Máskor törlésre kerülhetnek lapok amiatt, mert a tartalmuk egyszerűen krix-kraxot tartalmaz vagy pedig a bevágott anyagok jogsértőek.
 • Törölt lapok megnézése és esetlegesen visszaálításuk. Ez a legritkább esetben fordul elő, egy már törölt lapot a Szavazás visszaállításról lap alapján lehet visszaállításra kezdeményezni.
 • Képek végleges törlése. Ez a törlés visszafordíthatatlan: ha egyszer törlődött, a kép elveszett. Ennek szabályairól a Képhasználati irányelvek szól. A képek törlését a szavazás törlésről lapon kérheted. A képek visszaállítását a már említett Szavazás visszaállításról lapon kérheted, de ennek csak akkor van értelme, ha rendelkezel a kép egy lemásolt példányával.

HelyreállításSzerkesztés

Amikor egy sysop megnézi a szerkesztéseket, akkor van egy linkje, ami így néz ki:[visszaállítás]. Ennek segítségével a szócikk állapotát visszaálíthatja az utolsó, nem a jelzett szerkesztő (vagy anonim IP) által készített változatra, az összefoglalóban a (Visszaállítva XY utolsó szerkesztésére) üzenettel. Ez meggyorsítja a névtelen vandálok által összerondított lapok helyreállítását. Természetesen ez csak egy egyszerűsítés, hiszen bárki képes lapokat azok előző állapotára visszaállítani.

A vandalizmus eltüntetése a Friss változtatásokbólSzerkesztés

 • A sysopok tudnak úgy változtatást végezni, hogy az ne látszódjon alapesetben a Friss változtatások között. Ehhez a &bot=1 stringet adják meg, például http://en.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Special:Contributions&target=Firk&bot=1. Ha így állítanak vissza valamit, akkor sem az eredeti változtatás, sem a visszaállítás nem jelenik meg a változtatások listájában, hogy az ne zavarja azokat, akik figyelik. Ezek a változtatások a "látható robotok" link segítségével láthatóak ugyanúgy, mint a robotok által készített változtatások. Ezt a megoldást csak a masszív vandalizmus esetében szokás használni, egyszerű szerkesztéseknél nem.

Kitiltás és engedélyezésSzerkesztés

 • A sysopok ki tudnak tiltani az Unciklopédiáról IP címeket, címtartományokat, szerkesztőket; adott ideig vagy visszavonásig.
 • Engedélyezni tudnak kitiltott címeket és szerkesztőket.

Adminisztrátorrá válásSzerkesztés

Ha adminisztrátori hozzáférésre van szükséged, akkor ezt a Jelentkezés adminisztrátornak lapon teheted meg, az ott részletezett elvek alapján, és a többi szerkesztő szavazással fogja eldönteni, hogy kapj-e adminisztrátori jogosultságot.

Érdemes csak azután jelentkezni, ha a többiek már megismerik a nevedet számos szerkesztésed alapján, és úgy véled, hogy ismernek annyira, hogy dönteni tudjanak.

Légy óvatos! Ha adminisztrátori jogot kaptál akkor arra kérünk, hogy kiemelt figyelemmel és gondossággal alkalmazd ezeket, különösen a lapok és képek törlését (ez utóbbi visszaállíthatatlan!) és a címek kitiltását. Mielőtt bármit teszel, mindenképpen olvasd el az Administrators' how-to guide lapot és az Administrators' reading list lapról nyíló linkeket.

Egyéb hozzáférési jogosultságokSzerkesztés

Látogató szerkesztőkSzerkesztés

Az általános jogokkal rendelkező szerkesztők - beleértve azokat, akik nem jelentkeztek be - képesek a legtöbb dolgot végrehajtani, legfontosabbként szócikkeket szerkeszteni és segítséget nyújtani a karbantartási munkálatokban (Wikipedia maintenance).

Bejelentkezett szerkesztőkSzerkesztés

Azonban csak a bejelentkezett szerkesztők tudnak fájlokat felküldeni, vagy lapokat átnevezni.

BürokratákSzerkesztés

A bürokrata jogokkal rendelkező szerkesztők tudnak más szerkesztőket adminisztrátorokká kinevezni (de nem tudják ezen jogokat elvenni). A bürokratákat más bürokraták jogosítják fel ott, ahol már vannak; helytartók ott, ahol nincsenek.

Adminisztrátori visszaélésekSzerkesztés

Az adminisztrátori jogok visszavonhatóak, ha annak lehetőségeivel valaki visszaél..

Ha úgy érzed, hogy egy adminisztrátor visszaélt jogaival veled vagy egy más szerkesztőtársaddal szemben, akkor a problémádat közvetlenül az adminisztrátorral beszéld meg. Próbálj rendes és civilizált módon eljutni a megoldáshoz. Ha ezt megpróbáltad, azonban nem vezetett eredményre, akkor ezután cselekedj a Viták rendezése lap alapján.

Lásd mégSzerkesztés

 • Irányelvek A Unciklopédia irányelvei és útmutatói...
 • Segítség Felhasználók munkáját segítő lapok...

JegyzetekSzerkesztés

 1. És mindig csávó, persze. Ne is álmodj női adminisztrátorokról, kisanyám. (ez már rég nem igaz, de attól még mondható).
 2. Praktikusan kiszállt.
 3. Meg felületadminisztrátor. Hogy az adminságról már ne is beszéljünk.
 4. Praktikusan elérhetetlen.
 5. Vigyázat! A nagyságos és kiszámíthatatlan levelezőprogramomtól függ, megkapom-e egyaltalán az üzenetet. Fenttartásokkal használd!

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.