Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Tartschanne

Tartschanne NEM-tarcsokrata városállam Grönland sziget déli részén,a Kistarcsa-kerepesi Autonóm Köztársaság partnere volt jó ideig,de ma már Tartschanne demokráciájának végkifejlettjét követően a kapcsolatok megszakadtak. Tartschanne a grönlandi fővárostól, Nuuktól 6 km-re nyugatra fekszik, szomszédja Krönvand városállam,ami Magyarország autonómiával rendelkező gyarmata. Tartschanne sem önálló ország, szintén Magyarország gyarmata. A várost a Magyarországot képviselő állambiztos és a szinte diktátorként uralkodó tartschán vezeti.

Tartalomjegyzék

TörténelemSzerkesztés

Tartschanne várost 1020-ban alapította a magyar származású Tartsch Danielló,aki feleségéről, Tartsch Annáról nevezte el Tartschannénak és Magyarország autonóm államává tette. A tartschannei kormányzatot a magyarországi Tartschane-törvény hozta létre és Tartsch Danielló és a Gröntartschista család diktatorikus államának 1867-es megszűntetésével lépett életbe. A magyar-tartschannei kiskiegyezés értelmében jött létre,mint autonóm terület Horvát-Szlavónországhoz hasonló jogokkal. A kiskiegyezés belügyi autonómiát adott Tartschannénak. A város 2004-től az Európai Unió tagja Magyarország részeként.

Kormányzat és politikaSzerkesztés

Tartschannét az Országgyűlés által kinevezett állambiztos vezeti,akinek joga van ahhoz,hogy bármely nőt elvegye feleségül,még akkor is, ha a nő azt nem akarja - persze a nő le is szúrhatja,de akkor a nőnek Grönlandra kell hogy költözzön tízmillió kilogramm arany társaságában,melyet szabadon költhet. Tartschanne valódi vezetőjét,a tartschánt, a város állam - és kormányfőjét a város saját parlamentje, a Tartschanne Parlament (amelynek neve nem a parlament szóból,hanem a II. Danielló herceg anyjától megkérdezett kérdésből ered,melyet azután kérdezett meg,hogy I. Daniellót leszúrta annak ellensége: a papa hova ment?,azaz papa hova ment --> papament --> parament --> parlament) választja. A tartschán viseli a miniszterelnöki tisztséget,de cserébe nem visel ruhát. Mikor 1869-ben rájöttek,hogy az itteni hideg miatt kellett naponta cserélni a tartschánokat,mivel meztelenül megfagytak (bár a testépítő tartschánok miatt a népesség egy év alatt hatszázmilliószorosára növekedett,hála a lakosság 75-át alkotó női népességnek),a ruhaviselést kötelezővé tették. A miniszterelnök-tartschán helyettese a Tartschanne Parlament elnöke,aki a 25 tartschannei képviselő főnöke. Tartschanne egy képviselőt küld Magyarország kormányzata elé,aki az Országgyűlés, Magyarország Kormánya,és Magyarország Elnöke előtt képviseli Tartschannet. A szomszédos Krönvanddal,bár az is Magyarország gyarmata, szigorú határellenőrzés van.

PártokSzerkesztés

Tartschannében három párt működik:

  • Fiatal Demokratikus Tartschanneiek Szövetsége
  • Tartschannei Szocialista Párt
  • Lehet más Tartschannében is a politika? Nem,ha Mi Nem Lépünk Közbe Párt

1990 óta a FIDE(TA)SZ kormányozza a várost. A jelenlegi tartschán és miniszterelnök dr. Stravu Paslus,aki tényleg doktor,ellenben a volt magyar elnökkel.

Tartschánnia SpraceSzerkesztés

A Tartschánnia Sprace Tartschanne hivatalos nyelve a magyar és a grönlandi mellett. A nyelv a grönlandi nyelv tartschannei változata,így nem önálló nyelv. A nyelv második neve,a Sprace a német sprache (nyelv) szóból ered.