Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Tál Judit


„…És mindenekelőtt tegyünk bele egy csepp extra szűz olívaolajat…”

~ Tál Judit [1]
Melegen ajánlott
cikkünk és az ételek elfogyasztása a gyomorpanaszok elkerülése érdekében.


Tál (egyes elírások szerint Tél, illetve Sál) Judit kis hazánk egyik legismertebb[2] szakácsnője, receptírója és újság- és könyvhely-kitöltője.[3]

Tartalomjegyzék

ÉtelrajzaSzerkesztés

Tál Judit (született Stál Judit, később magyarosította nevét Tálra, hogy illeszkedjék a recepturista-társadalomba) újságíróként kezdte pályafutását, később rájött, hogy tud főzni, s hogy ezt a képességét szeretné megosztani másokkal is. Híresen beváltak gyors elkészítésű[4] és olcsón beszerezhető alapanyagokból álló[5] receptjei, melyeket a munkában megfáradt és időhiányban szenvedő asszonyoknak és férfiaknak ajánl. Messze földön olvassák többkötetes ételrajzait, mivel több nyelven is megjelent, például klingonul is.

Férje, Tálffy István a tévében a hírek felolvasásáért felelős. Civilben hobbijának hódol, borászat néven. Ő is kiadott pár könyvet, de még közel sem annyit, mint a neje. [6]

Két gyermeke van, akiknek minden ízlik.[7]

Könny(ű)veiSzerkesztés

 • Tál Judit: 101 gyors szakácskönyv[8]
 • Tál Judit: Még 101 ehető étek mindennapos szülőnők számára
 • Tál Judit: Gyorsan, jól és gazdálkodj okosan
 • Tál Judit: Én és a kiskuktáim
 • Tál Judit: Könnyű vacsorareceptek sós ringliből
 • Tál Judit és Tállfy István: Részeges csirke-receptek
 • Tál Judit: Válságkonyha a 21. században – a világválság ételei
 • ÚJ! Tál Judit: Válságkonyha magyar módra
 • ÚJ! Tál Judit: Tál anyó meséi (mesekönyv receptekkel gyerekeknek)

Tál Judit ZanzábanSzerkesztés

Egytál Judit.

Részletek a legújabb köteteibőlSzerkesztés

  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas bokor, és azon lógott egy szem bogyó. Abban a bogyóban lakott Bogyó, a bokortündér. Bogyó nagyon szerette az almáspitét, s este, mikor aludni tért, elhatározta, hogy másnap reggel süt egyet a szüleinek és süt magának is. Lefeküdt, elaludt, és azt álmodta, hogy összekever 60 deka lisztet egy csomag sütőporral, egy csipet sóval, 25 deka cukorral, majd 35 deka margarinból és 4 tojásból ruganyos és sima tésztagolyót gyúr. Miután meggyúrta, kettéveszi és félreteszi. Az 1 kiló almát meghámozza és lereszeli, 1 csomag vaníliás cukrot ad hozzá, egy kiskanál fahéjat, meg még ami szája íze szerint való, összekeveri. Az egyik tésztagolyót deszkán kinyújtja vékonyra és nagyra, majd rákeni az almát, jó vastagra, és a másik tésztát is kinyújtja, s befedi vele a pitét. Forró sütőben süti félórát, miután lekente tojással a tetejét, s megszurkálta díszesre villával. Mikor kisül, illata terjeng és beszívja az orrába - ezzel ébredt fel a kis bokortündér, orrában az almáspite illatával... Reggelre ugyanis Bokoranyó meglepte kislányát egy tepsi pitével! Bogyónak repesett a szíve, úgy örült, s leültek reggelizni, mind megették egy szálig a pitét. Délután a kis bokortündér sütött még egy adagot a szüleinek ajándékba, így estére is azt ettek, és igen jóllaktak vele. Itt a mese vége, fussatok el véle álom mezejére! Jó éjszakát, gyerekek!  
(Tál Judit: Tál anyó meséi)
  Tehát szeretnénk gyorsan elkészíteni a ma esti menüt, de üres a hűtő? Ne essünk kétségbe! Húzzuk ki a hűtőszekrényt a konnektorból, mozdítsuk el a helyéről. Így hozzájuthatunk az értékes alapanyaghoz, a hűtő keringetőrendszeréhez. Csapoljuk le a folyadékot (csak ammónia- és CFC-mentes hűtőgép esetén működik ez) egy házi lopótök segítségével. A gép oldaláról szedegessük le a hűtőmágneseket, és ezeket daráljuk meg húsdarálón vagy reszeljük le, tetszés szerinti mennyiségben. Tegyük félre. Vágjunk fel két hagymát, öt almát, öt krumplit, egy tölteni való csirkét, két TV-Paprikát és két paradicsomot kockákra, és gyűjtsük össze egy nagy tálban. A hűtőfolyadékot öntsük bele egy lábosba, a fagyasztóból tegyünk hozzá fél kiló jeget, és lassú tűzön folyamatosan kavargassuk, amíg lobogni nem kezd. (Ha már ég, oltsuk el egy pohár tejjel.) Ekkor tegyük hozzá a lereszelt-darált hűtőmágneseket, valamint csipet sót, pirospaprikát, borsot, petrezselymet, bazsalikomot, zsázsát, szerecsendiót, és mindenekelőtt tegyünk bele egy csepp extra szűz olívaolajat, hogy ne nyikorogjon. Rottyantsuk össze egyszer, a végén pedig kavarjunk hozzá egy csésze lisztet, lassan kavargatva, hogy ne csomósodjon, majd lefedve húzzuk le a tűzről a lábost. (Szellőztessünk ki.) A főzelékbe keverjük bele a vágott zöldséget-gyümölcsöt, és keverjük össze alaposan. Locsoljuk meg még egy kis olívaolajjal. Készen is van a Zöldragu Frigidier-módra. Jó étvágyat kívánok!  
(Tál Judit: Válságkonyha magyar módra)

„Csókolom, tessék mondani, mit csináljak a megmaradt tölteni való csirkével?”

~ Kovács János

Az Uncológus válasza

Például töltött csirkét petrezselymes krumplival és céklával. Azt szeretjük…

Ami még kimaradtSzerkesztés  Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Egyes humoristák szerint. Meg egyébként is.
 2. önjelölt
 3. Mindhárom szerepében nagyon jól teljesít.
 4. Öt perc alatt el lehet rontani.
 5. Angliában, Nigella spájzából.
 6. Ezt a lemaradást igyekszik behozni, hogy megint ő hordhassa a nadrágszíjat.
 7. A többiekről nem beszélünk. Már értjük, István miért szereti a bort… Ez a titka: Sajt és kenyér mellé, mindennek elveszi az utóízét!
 8. A 101 megfordítva LOL, tehát már látszik, hogy ezt Judit sem gondolta komolyan.