„Élvezd az élet minden egyes pörcét!”

~ Franc is Bacon

„Hát ez zsír.”

~ Norbi
Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Szalonna témáról.

A szalonna egy tipikus húshagyó zsírszegény étel. Minden valamire való, magát vegának kikiáltó egyén alaptápláléka ez a kizárólag növényi eredetű gyümölcs. A termést hozó bokor a szójafélék családjába tartozó kis gyomféle. Hazánkban az utóbbi években hevesen beindult a szalonnacserje honosítása, kisebb-nagyobb sikerrel.

KinézeteSzerkesztés

 
Francis Bacon is a szalonnafélék családjába tartozik

Jellegzetesen lapos kocka alakú henger négyszögről van szó, alakját tekintve inkább hosszú mint széles. A beérett szalonnacserje gyümölcsét,a szalonna-éket szeptemberben gyűjtik, szárítják majd felaggatják a lócára és hagyják lógni. A szalonna nagyon szeret lógni.

A szalonna, keresztmetszetét tekintve kérgesen erezett, hevített zsírba mártva megszívja magát és bepöndörödik a gyümölcs felső része.

ÍzeSzerkesztés

Bogyós jellegű, édesen fanyarul sós, enyhe szamócás utánízzel.

FelhasználásaSzerkesztés

Konyhában, kertben, de főként éttermek étlapján fellelhető a szalonna-szórási kényszer. Nem csoda, hisz a frissen szedett szalonnapörc kiváló vitaminforrás. 1 pörc szalonna fedezi a napi P vitaminszükséglet felét, továbbá wolfrámban, szerves nitrogénben és egyébb a szervezet helyes működéséhez elengedetlenül szükséges gyomelemekben gazdag gyümölcs.

SzalonnautánzatokSzerkesztés

A szalonnát sokféleképpen majmolják. Mivel termesztése elég körülményes, gyári úton próbálják előállítani a kutatók. Első nekifutásként kis szalonkák párlatával próbálkoztak, minimális sikerrel. Majd jött a nagy áttörés, mikor is Norbi rájött, hogy a zsír barát, kitelepítették a medvesajtot, ő már nem a barátunk és kezdetét vette az apdét. Zsírtól mámoros ajkak lepték el a bevásárlóközpontokat és minden mangalica átkozta a karmát. ´

TermesztésSzerkesztés

A szalonnacserje házi termeszése, bár igen körülményes folyamat, megéri a fáradságot. Minden jó házigazda, kis, nagy közepes földműves és paraszt méltan lehet büszke saját szalonnájára. Az alábbi termesztési tippet Franc is Bacon; Én és a zsír (bevezetés a szalonnaizmus filozófiájába, több száz színes ételfotóval), 1869 című nagyterjedelmű elmélkedésének zárszavában találhatjuk:

"...bármily paraszt is vala, nem mondhatá magát igaz parasztá, míg nem növé kertjében a bokrok bokra, szalonnacserjék gyöngyszeme. Eme cserje cselje a helyes plántázásban rejlé. Hosszú khutatások során kideríteni véltem, hogy a valós, alapos eljárás így műveltetik: Végy egy dagadt maréknyi pörczöt, dobd előrevájt mélyedésekbe bele, szórd fölé termőtalaj porhanyát alaposan, tömködd újjal rája a humuszt, locsold, öntözd mértékkel, langyított hájjal trágyázd. Márcziusban ne vágd, csak nyesd a cserje kérgét, légy óvatos az egerekkel. Ha augusztusod van, szakajtsd le termését, tedd hűvös vájlingba bele, bor-sózd kétoldalnyint, majt aggasd lóca tetejire. Drága czigarettával füstöld, köménnyel ne hintsd, francba is véle! Elrontá vala. Probálni véltem, vala tőle gyomor-megmozdulásom. (ha mégsem hallgatsz tanácsom intésére, magadra less, és üsd fel írományom a: Teendők ha nem jó vala odabent valami czikknél, melyet Bél Flórának ajánlanék). Balga amathőröknek ajánlom továbbá a Pörcz készítési folyamata, fortélyok és a zsír java c. czikkem. Puszi a Franc is."

Mások szerintSzerkesztés

Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?

A Szalonisták rendjét a XXI. szádban, pontosan 2012-ben a világvége előtt pár hónappal alapította meg I. Szent Dorottya, akinek beteges szenvedélye volt a szalonnafogyasztás, így az őt követő más szalonna-függők vezetőjükké választották, és megalapították az első Szalonista rendet. A szalonisták a szalonnaszagukról válltak ismerté Erdélyben, de mára már mindenhol megtaláljuk kisebb csoportjukat a világban. Az első szalonisták szalonnát hordtak a táskájukban azért, mert hitük szerint a szalonna szerencsét hoz nekük. A babonák szerint ha a házak különböző sarkában szalonnát helyezünk el, a jó szalonna szag körbejárja a házat, és jó szerencsét, egészséget és pénzt hoz a házhoz. A szalonisták politeista vallásban hisznek, letértek az egy Isten imádásáról és a szalonnát bálványozzák, mint mindenható és tökéletes lény. A szalonna maga a mindenség, ők maguk is a szalonnák, tehát a szalonna jelenti az egész emberiséget. Fő istenük SZALON.