Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Svájcisapka

Szúrósan néző kőműves

„Az angol nyelv egyszerű, mint a svájcisapka.”

~ Netlelet

Svájcisapka – nincs.

De volt. A (meg)boldogult ötvenes évek hétköznapjainak egyik jelképes tárgyaként veszett ki a köztudatból.

Kár, hogy már nincs svájcisapka, hiszen olyan praktikus volt. Több színben is létezett. Kettőben.[1] Feketében és fehérben.[2] A fehér idővel megfeketedett.[3]

Svájcisapka Svájcban sosem volt. A Szovjetunióban sem. A Magyar Népköztársaságnak ez volt az egyetlen eredeti ötlete.

Tartalomjegyzék

ŐstörténetSzerkesztés

A svájcisapkát már az ókori görögök és rómaiak is személyesen ismerték (birretum). Csak nálunk nevezik svájcisapkának – hogy pontosan miért, az nem ismeretes. Eredetileg a baszkok viseltek ilyen sapkát, de annak még nem volt antennája. Ma már van, mert ma már távirányítással is lehet robbantgatni.

A svájcisapka ötletét az amerikaiak is felhasználták a baseballsapka megtervezéséhez. Ők azonban rosszul nézhették a tervrajzot, mert a felső „jelfogót” a sapka elejére tették. A ruhatervező nem is értette, hogy miért kell az oda, ezért nagyobbra szabta, hogy védjen a nevadai Nap káros sugarai ellen[4], és így feltalálta a sildet. Persze ezzel később akadtak gondok, például az ütő nem látta az érkező labdát, vagy a dobó nem látta az ütőember mögött bujkáló fogadót. Ezért a sildes sapkát megfordították, a sild így hátra esett, elvesztve ezzel eredeti értelmét. Az amerikaiak ma már tulajdonképpen svájcisapkát is hordhatnának. Akár.

A svájcisapka és a kőművesekSzerkesztés

 
Jó példával elöljáró

Magyarországon az ötvenes években (XIX. v. XX. század – már nem emlékszünk) a svájcisapka hordása esőben, hóban, napsütésben, télen nyáron nemtől függetlenül kötelező volt. Ezért lehetőleg suttyomban senki sem hordta, kivéve a szélsőbaloldali bolsevikokat. Ők viszont még a konyhában, vécében, fürdőkádban is.

Ellenben a kőművesek büszkén hordták. Azt az eredetileg fehéret. Ravasz politikai ellenállóként azonban úgy, hogy az antennára feltétlenül egy lukas kétfillérest húztak. Ennek bonyolult, ravasz, többértelmű jelentése volt.

Megfejtjük nektek:

kifejezték ezzel azt, hogy
  1. ők a munkásosztály („Minden hatalmat a dolgozó népnek”);
  2. ez az iménti zárójeles mondat egy lukas kétfillérest sem ér;
  3. még egy pakli Kossuthot sem, nemhogy egy pofa sört lehetne rajta venni;
  4. praktikus sapkát hordanak, mivel a pénzdarab kiváló merevítő, és senkinek nem jut eszébe megnézni, hogy mit dugtak a sityak alá a munkásemberek;
  5. ezér' a pénzér' úgy dolgozunk, ahogy (sehogy).

Ez ma is így van. A lukas kétfilléres egy petákot sem ér.

Rejtély a színek körülSzerkesztés

Mind e mai napig nem tudunk rájönni, hogy miért nem árulták a svájcisapkát vörös(!), zöld, sárga vagy szürke színben? Vagy pepitakockásban? Terepszínűben? Esetleg nagy, randa, szocreál rózsamintás kivitelben nőknek is? Lehet, hogy ennek megfejtésére már nem is lesz lehetőségünk, mert mire tudósaink megfejtenék a rejtélyt, a svájcisapkának az emléke is kivész a köztudatból.

Külső hivatkozásokSzerkesztés

 
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Svájcisapka témáról.  1. De lehet, hogy tízben. Nem tudtuk, hogy decimálisan vagy binárisan kell érteni...
  2. Nem színvakoknak kékben is.
  3. A kék is.
  4. Akkor még azt hitték, csak a Napból jönnek, a sivatagból nem. Kis naivak.