Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Módosítások

Gottlob Frege

32 bájt törölve, 2006. május 17., 18:38
a
nincs szerkesztési összefoglaló
Bár életében kevéssé volt ismert és elismert, halála után született róla Wikipédia-cikk, amit nem is töröltek, ellentétben a Mágikus Diaphragma Kamarakórussal, akik emiatt azóta is utálják.
== Élete ([[1848]]-[[1925]]) ==
=== Gyermekkora ([[1848]]-[[1869]]) ==='''Gottlob Frege''' egész pici gyerekként született 1848-ban (épp a magyar forradalom kitörésének évében) (jééé) (aztaa, tényleg) (meg ez volt Ferenc József trónra léptének éve is) (meg az amerikai polgárháborúé is) (te hülye, az nem is akkor volt) (de, biztos vagyok benne) (kuss legyen már, ez a cikk most Fregéről szól.) Wismar városában (viszmár?) (nemvisz még.) (nem baj, majd elvisz Presley.) Mecklenburg-Schwerin államban. (de kimondhatatlanok ezek a német nevek...) (mondtam, hogy kuss legyen!) Édesapja, '''Karl Alexander Frege''' a felső [[leányiskola]] izgatója és tanára volt, [[1866]]-ban bekövetkezett korai haláláig. Ezután az iskolát Gottlob Frege édesanyja, '''Auguste Wilhelmine Sophie Frege''' (szül. ''A. W. S. Bialloblotzky'') (ez valami szláv név) (biztos...) (még kimondhatatlanabb, mint a Mecklenburg-Schweine) (aha) vezette tovább. Édesanyja családja minden bizonnyal Lengyelország területéről származott. (mondtam, hogy szláv.) (mondtam, hogy ne pofázz bele.)
Már gyermekkorában találkozhatott olyan gondolatokkal, eszmékkel, melyek későbbi tudományos pályafutása során vezérelték. (most még az anyjáról van szó?) (nem szerintem már Fregéről.) (aha.) Édesapja például tankönyvet írt a német nyelv oktatásához 9-13 éves gyermekek számára, amelynek legelső része épp a nyelvek szerkezetével és logikájával foglalkozik. Nem jött rá, hogy a 9-13 éveseknek a nyelvoktatást nem ilyen bonyolult izével kellene kezdeni.
=== Egyetemi tanulóévek: Jéna, Göttingen (1869-1874)===
Frege [[1869]] tavaszán beiratkozik a jénai egyetemre. Itteni tanulmányainak 4 szemesztere alatt mintegy 20 előadást hallgatott végig, mindenekelőtt matematikát és fizikát. Tanulmányi előmenetele kitűnő volt. (4 szemeszter alatt összesen 20 előadás? Bakker, így én is kitűnő lennék... A megmaradt időben meg kocsmázni járt, mi?) Legfontosabb tanára '''Ernst Abbe'''. Abbe nagy hatással volt Fregére, később szorosabb munkakapcsolatba kerültek. (khm...)
További egyetemi tanárai '''Karl Snell''', '''Hermann Schäffer''', '''Kuno Fischer'''. Velük már nem volt ''annyira'' szoros kapcsolatban.
=== Kabbe és Frege ===
Ahogyan Frege naplójában egy 1924. március 10-én keletkezett bejegyzésből tudjuk, [[Ernst Kabbe]] valójában nagy benyomással volt személyére.
=== Fregéhez kapcsolható más tudósok ===
Névtelen felhasználó