„Szomszédok” változatai közötti eltérés

1 947 bájt hozzáadva ,  2016. május 16., 11:36
===Géza bácsi===
Kenéz elvtárs finom ellenpólusa, nyakas és egyenes munkássá lett parasztemberként ő képviseli a konzervatív értékeket. Finoman jelzett kisgazdasága miatt az ellenállómúltja bizonyára az ötvenes években minden hajnalban félretett, elsőnek elkészült napilapig vezethető vissza, amivel is szertartásosan segget törölt a hamisítatlan nyomdászhumorral „Szabad Nép-félórának” csúfolt reggeli szarás után.
 
===Hável===
 
A krisztusi szenvedéstörténet modern adaptációjának egyszemélyes megformálójaként Hável igazgató karaktere felvállaltan hozza a magyar pedagógusról alkotott összes sötét sztereotípiát. Hisztis, életképtelen, töketlen, tehetségtelen, gyengekezű megalkuvó, aki a hat cukorral ivott kávé alatt minden szünetben igyekszik megváltani a világot, hogy aztán kezdődő órái bármelyikén kicsit mindig rosszabb hellyé tegye azt. Szerencsére hiányzik belőle mindenfajta agresszió, így a hisztirohamai végét kísérő könnytelített pillantásait, malacszerű alakjának sípolós levegővételét Jutka minden esetben vigasztalással egybekötött homloktörölgetéssel honorálja.
 
===Csaba===
 
Örökérvényű jellem, a meztelen csiga, amely egyetlen intézményből, rendszerből, hatalmi gépezetből sem hiányozhat. A gimnáziumban ő volt az, aki ki sem látszott a tanárok seggéből, és önkéntes titkárként segítette az életüket. A legundorítóbb emberhez is fenntartások nélkül képes odadörgölőzni, ha attól bármiféle előnyt remél. Béla bácsinál gusztustalanabb lényt ugyebár nehéz elképzelni. Az öreg még a "Béla bácsi, kér egy kávét?" kérdésre is kizárólag selypítve, nyammogva, biggyesztett szájjal, tudálékos hangnemben kioktatással képes válaszolni. Az ilyen ocsmány ősvarangy nem csak a diákok, hanem egyöntetűen mindenki rémálma. Amíg azonban a tanárok rendszeresen érzékeltetik ezt vele, addig Csaba nyíltan belebújik a valagába, és csontig benyal neki. Az a legundorítóbb az egészben, hogy Béla bácsi nincs semmiféle funkcióban, pusztán az öregkorát övező érdemtelen tiszteletben lubickol savanyú pofával. Csaba pedig minden bizonnyal ezen tisztelet cseppjeiből szeretne magának is összeharácsolni, hiszen a tisztelet az, amiben az ilyen csúszómászó, gerinctelen férgek sosem részesülnek.
 
===Dénes bácsi===
Névtelen felhasználó