Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Módosítások

Szalonna

1 668 bájt hozzáadva, 2011. szeptember 21., 09:29
termesztés
{{idézet|Élvezd az élet minden egyes pörcét!|szalonna|Franc is Bacon}}
 
{{idézet|Hát ez zsír.|szalonna|Norbi}}
A '''szalonna''' egy tipikus húshagyó zsírszegény étel. Minden valamire való, magát vegának kikiáltó egyén alaptápláléka ez a kizárólag növényi eredetű gyümölcs. A termést hozó bokor a szójafélék családjába tartozó kis gyomféle. Hazánkban az utóbbi években hevesen beindult a szalonnacserje honosítása, kisebb-nagyobb sikerrel.
A szalonnát sokféleképpen majmolják. Mivel termesztése elég körülményes, gyári úton próbálják előállítani a kutatók. Első nekifutásként kis szalonkák párlatával próbálkoztak, minimális sikerrel. Majd jött a nagy áttörés, mikor is Norbi rájött, hogy a zsír barát, kitelepítették a medvesajtot, ő már nem a barátunk és kezdetét vette az apdét. Zsírtól mámoros ajkak lepték el a bevásárlóközpontokat és minden mangalica átkozta a karmát.
´
 
== Termesztés ==
A szalonnacserje házi termeszése, bár igen körülményes folyamat, megéri a fáradsgágot. Minden jó házigazda, kis, nagy közepes földműves és paraszt méltan lehet büszke saját szalonnájára.
Az alábbi termesztési tippet Franc is Bacon; ''Én és a zsír (bevezetés a szalonnaizmus filozófiájába, több száz színes ételfotóval), 1869'' című nagyterjedelmű elmélkedésének zárszavában találhatjuk:
 
:''"...bármily paraszt is vala, nem mondhatá magát igaz parasztá, míg nem növé kertjében a bokrok bokra, szalonnacserjék gyöngyszeme. Eme cserje cselje a helyes plántázásban rejlé. Hosszú khutatások során kideríteni véltem, hogy a valós, alapos eljárás így műveltetik: Végy egy dagadt maréknyi pörczöt, dobd előrevájt mélyedésekbe bele, szórd fölé termőtalaj porhanyát alaposan, tömködd újjal rája a humuszt, locsold, öntözd mértékkel, langyított hájjal trágyázd. Márcziusban ne vágd, csak nyesd a cserje kérgét, légy óvatos az egerekkel. Ha augusztusod van, szakajtsd le termését, tedd hűvös vájlingba bele, bor-sózd kétoldalnyint, majt aggasd lóca tetejire. Drága czigarettával füstöld, köménnyel ne hintsd, francba is véle! Elrontá vala. Probálni véltem, vala tőle gyomor-megmozdulásom. (ha mégsem hallgatsz tanácsom intésére, magadra less, és üsd fel írományom a: Teendők ha nem jó vala odabent valami czikknél, melyet Bél Flórának ajánlanék). Balga amathőröknek ajánlom továbbá a Pörcz készítési folyamata, fortélyok és a zsír java c. czikkem. Puszi a Franc is.''
{{vanwiki|szalonna}}
[[Kategória:Étel, ital]]
248
szerkesztés