Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Módosítások

Ne légy tökfej!

174 bájt hozzáadva, 2010. augusztus 5., 14:24
van kéünk hozzá + pontokba szedve, olyan tanulságos
[[Fájl:DaveH.gif|right|Erről beszéltem, Nyuszómuszó!]]
{{wikipédia}}
:Ha netán az alábbi féldrágakövet törölnék a Wikipédiából, akkor is - miheztartás végett - érdemes elolvasni az alábbi illemkódexet:
"===Bevezetés)==# '''Ne légy tökfej!''' # Ha az emberek csak ezt az egy dolgot betartanák, akkor semmi szükség nem lenne a többi irányelvre. # Ez egyben a '''[[Wikipédia:ne törődj a szabályokkal|ne törődj a szabályokkal]]''' szükségszerű következménye is: minden más szabály ebből indul ki.
==Alapok==
# A „ne légy tökfej” felfogás az összes társadalmi tér alapvető szabálya. # Minden más, egymás elviselését irányozó szabály ebből indul ki. # Bár senkinek sincs hatalma arra, hogy azért tiltson ki valakit, mert „tökfej” volt (mert az maga is tökfejség lenne), ez nem azt jelenti, hogy célszerű tökfejként viselkedni — szóval, ne is légy az! # '''Nem definiáljuk, hogy mitől lesz valaki „tökfej”, és ez direkt van így. '''# Ha sokan célozgatnak arra, hogy tökfej vagy, akkor talán elképzelhető, hogy most az egyszer nincs igazad. # '''Ha igazad van valamiben, attól az még '''nem jelenti''' azt, hogy '''nem vagy''' tökfej. # A tökfejeknek lehet igazuk – de attól még továbbra is tökfejek. # Ha valami tényleg lényeges mondanivalójuk van, akkor az elvész a pusztában, mert senki se szeret a tökfejekre hallgatni – és nem számít, hogy igazuk is lehet. # Tökfejnek lenni nem ugyanaz, mint bunkónak (bár a két jelenség gyakran kíséri egymást). # Egy teljesen kifinomult modorú ember is lehet tökfej. # Ha talán kicsit erősnek találod, hogy egy szerkesztőt a „tökfej” címkével illessünk, direkt tesszük - itt ugyanis nem a kifinomult modorról és a társas viselkedés egyéb elvárásairól van szó. # Valakit nem azért tökfejeznek le, mert nem ismeri az etikett vonatkozó részeit - a probléma ennél sokkal szerteágazóbb.
==Ha valaki letökfejezett==
# Ha valaki letökfejezett — pláne, ha a közösségből többen is — esetleg érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy talán igazuk lehet. # Ha úgy sejted, hogy tökfej vagy, akkor a megoldás felé vezető első lépés annak kiderítése: tényleg tökfej vagyok-e? # Nézz magadba – vajon miféle viselkedéseddel vívtad ki azt, hogy „letökfejeztek”. # Próbálj meg változtatni a viselkedéseden és azon, ahogy formát adsz a véleményednek – például találd meg kijelentéseidben a kemény és bántó szavakat; cseréld ezeket lágyabbakra.# Őszintén nézz magadba, és vizsgáld meg a motivációidat! # Azért vagy itt, hogy hozzátegyél a projekthez és javíts rajta? # Vagy inkább azért, hogy a hibát keresd, népszerűsítsd a nézeteidet, vagy hogy te legyél a király? # Talán valahol ott lenn, mélyen magadban, még élvezed is az összecsapás borzongását… # Ettől még nem leszel rossz ember, de amikor mindenki más építeni szeretne, akkor te csak az akadály vagy. # A többiek csalódottak és idegesek lesznek, az egésztől mindenkinek rossz ízű lesz a szája, a hangulat megkeseredik, és ennek az egész projekt látja kárát. # Azért vagy itt, hogy hozzátegyél, vagy azért, hogy elvegyél?
Őszintén nézz magadba, és vizsgáld meg a motivációidat! Azért vagy itt, hogy hozzátegyél a projekthez és javíts rajta? Vagy inkább azért, hogy a hibát keresd, népszerűsítsd a nézeteidet, vagy hogy te legyél a király? Talán valahol ott lenn, mélyen magadban, még élvezed is az összecsapás borzongását… Ettől még nem leszel rossz ember, de amikor mindenki más építeni szeretne, akkor te csak az akadály vagy. A többiek csalódottak és idegesek lesznek, az egésztől mindenkinek rossz ízű lesz a szája, a hangulat megkeseredik, és ennek az egész projekt látja kárát. Azért vagy itt, hogy hozzátegyél, vagy azért, hogy elvegyél? # Ha ez helyénvaló, akkor kérj bocsánatot azoktól, akikkel tökfej voltál. # Ettől ők még nem fognak gyengének tartani – sőt, felismerik: elég erős vagy ahhoz, hogy képes legyél együttműködni, és ezért megújult tisztelettel tekintenek rád.
==Hogyan viselkedj a tökfejekkel úgy, hogy te ne legyél tökfej?==
# '''Valakinek azt mondani, hogy „ne légy tökfej” igazából már magában is tökfejség, úgyhogy ne tedd gyakran! '''# A letökfejezéssel csak felidegesíted a másik felet, csökkentve annak esélyét, hogy tényleg meghallgassa mondanivalódat. # A viselkedésre figyelj, ne a személyre! # Pontosan fogalmazd meg, mit is szeretnél elérni, és hogyan! # Pontosan fogalmazd meg azt is, hogy miért hátráltató jellegű a másik fél viselkedése! # A végletekig tételezd fel a jóindulatot! # Ha nem érted, hogy valaki mit mért csinált, akkor kérdezd meg! # '''Ne kezdj el mindenhol panaszkodni, ha azt se tudod még, hova vezethet egy jóhiszemű vita! ''' # Próbáld meg megérteni a másikat, mielőtt magadat próbálnád vele megértetni!
# Légy hű önmagadhoz! # Ne kérdezz olyat, amire tudod a választ! # Nem mondj A-t, amikor igazából B-t szeretnél mondani! # Ne próbálj meg másokat valótlanságokról meggyőzni! '# '''Ne játszd a tökfejet egy másik tökfejjel szemben se!'''
==Lásd még==
2 532
szerkesztés