Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Módosítások

Kunok

Nincs méretváltozás, 2007. április 21., 08:00
a
Korrigálhatóságáért korrigálva
=== XIII. század ===
[[Kép:KunLaszloigazifelkoncolása.PNG|thumb|right|300px|A nagy északi háború előtt a kun Anoköly Anaköly Szilválkör a fejlett technológiával (fénykard) véget vet a magyar követeléseknek]]
Mire a Kárpát-medencébe értek, a barbár Birodalom már összeomlott, s utat nyitott az európai hegemóniának. Tanulva az előző évezredek hibáiból, s az emberek erejét megismerve a kunok hercegnőjüket összeismertették a magyarok királyával, aki megnemzette a később félig magyar félig felsőbbrendű kun Kun Lászlót. A kunok így jogot tarthattak a letelepedésre. Ezt a király is megerősítette és 40 ezer felsőbbrendűt telepített le a Kis- és Nagykunságon. De a földesurak nem. A népet felbújtva ellenük etnikailag elnyomták őket. A kunok ezért követcsapatokat akartak küldeni a nagyobb településekre és uradalmakra, hogy megbékéljenek velük, ám a földesurak saját embereiket csempészték a küldöttségbe, majd vandálkodni kezdtek az országban. A közvéleményt sikeresen átejtették és azóta is a feldühödött kunoknak tulajdonítják be a több millió pengős kárt, amit az akkori király (GYK: az akkori pénzügy-, hadügy-, belügy-,külügy-, igazságügyi miniszter) IV. László halálraítélésekkel (GYK: megszorításokkal) konpenzált.
1941-1942 tele borzalmas volt, a mongolok előrenyomulásai előtt kémek százait küldték az országba. A nyílt komfliktust megelőzvény mindkét fél, így a magyar kémhálózat feje (IV. Béla) (kun) ügynökök millióit küldte a birodalomba (köztük a legismertebb Julianus barátot) hogy információt szerezzen a keletről jött fenyegetésról. Julianus barát behatolt a Birodalom szívébe. Barátnak kiadva magát oltalmat talált, azonban nem tudta, hogy a Kuja, a tatár titkosrendőrség tudja kilétét. Julianus beépült egy neves jurtába, ahonnan heti rendszerességgel írta cikkeit haza. Megismerkedett Delejával, a tatár egyik háremnőjével, akivel viszonya volt. Nem tudta, hogy az együttlétük alatt a nő a Kujának dolgozott, és információkat szedett ki belőle ezt követően pedig megkötözte és börtönbe vetették. Magyarország többi téglája által értesülvén fogolycserét ajánlott, így 1240 januárjában enyhülés ált be a két fél között, amikor a foglyokat kicseérlték Batura.
Az akkroi akkori vezetők nagyságát bizonyítja, hogy a hidegháború csak 1 évig tartott, s nem torkolott nyílt fegyveres kofliktusba. A tatárjárásig.
=== XIV-XVII. század ===
37
szerkesztés