Richard Dawkins

Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Richard Dawkins témáról.
Richard Dawkins portré - in vivo & vitro
Dawkins egy rakoncátlan mémje - Vigyázat! Harap!

Clinton Richard Dawkins (Nairobi 1941. március 26): BA, MA, Dphil, Dsc, ovuláció- és ováció-biológus, az ateisták Pápája [1] azonkívül Király, nb., mélt., ttes. és kegy. Úr, Alfa és Omega: mindenekelőtt pedig egy vizes közegű, kolloid fehérjeoldat, amelyben a gén, sőt a mém fajba(?) tartozó élősködők is tanyát ütöttek. In vitro fertőtlenítése lehetetlen.

Ezért, aki látja Dawkinst, legjobban teszi, ha kiönti a WC-be és rászór két rész mosóport, majd az egész trutyit le is formatálja [2][3]

Az Ateista Egyház szerint Dawkins, követi majd Chuck Norrist az Univerzum trónján, mert a Mester előbb vagy utóbb úgy körbepörgőrúgja a Világtengelyt, hogy az Univerzum egyenletesen gyorsuló mozgással el fog távolodni tőle [4].

Ebben a kietlen helyzetben csakis Dawkins, a Pápakirály veheti át a vezető szerepet. Dawkins – aki egyébként hírnevét korszakalkotó könyveivel alapozta meg, mint pl. az ööö .... nnnamiisa címe, meg a ... vaze, miről is szólt az az izé ... , – már meg is alapította a Csodás Emberi Univerzum Legjobb Fejei társaságot [5], amelynek egyelőre ő az egyetlen tagja!

EgyébkéntSzerkesztés

 
Dawkins a Királyi Társaság avatóünnepségén

Egyébként tagja az ateista és szkeptikus Brights társaságnak, a Brit Királyi Társaságnak (az meg mi a szösz, királyokat tömörít?), és még számos, népes, központi tevékenységű és nagy izéjű paramilitáris szervezetnek.

Egyébként az nem zavarja, hogy az alábbi fogalmak ilyen párokban ütik körbe-körbe egymást:

ateizmus humanizmus [6]
ateizmus királyság [7]
ateizmus szkepticizmus [8]
szekuláris humanizmus királyság [9]
 
Dawkins az Ateisták és Szkeptikusok Brights Társasága avatóünnepségén

És így tovább: itt minden mindennel ütközik. Véleményünk szerint Dawkinsnak - egyébként - ideje lenne kitakarítania a mémjeit.

ÉleteSzerkesztés

CsaládSzerkesztés

Clinton Richard Dawkins 1941. március 26-án született Nairobiban, Kenyában[10]. Apja, Clinton John Dawkins egy farmer és háborús katona volt, akit a háborúban szerencsétlen srapneltalálat ért a memoszómáján [11]. Ennek káros hatásai azonban őrajta nem, hanem évekkel később fián mutatkoztak. Ennek a hagyományos tudásunk alapján meglepő ténynek a magyarázata Dawkins mémelméletében leli magyarázatát. A srapnelkár okozta debilség - amint a bizonyítékok világosan mutatják - fertőző.

Eszmei fejlődéseSzerkesztés

Akárcsak Tamás Gáspár Miklós [12] - Dawkins Professzor (Drphil., nb. BA stb.) is mindig szilárdan ragaszkodott elveihez, az más kérdés, hogy ezek állandóan, percről percre változtak.

Így pl.

 1. Kora gyermekkorától kezdve vallásos volt, mígnem ...
 2. 9 éves kora körül elkezdett kételkedni Isten létezésében.
 3. Később újból megtért a tervezés érvének hatására.
 4. Miután azonban jobban megértette az evolúció mikéntjét, 16 éves korában vallásos álláspontja ismét megváltozott, mert úgy érezte, az élet komplexitására az evolúció ad magyarázatot.
 5. A már idézett Népszabadtság-interjú szerint ez sem akadályozza meg abban, hogy karácsonykor vallásos énekeket énekeljen a hangulat kedvéért. [13]

Aztán pl.

 1. 1967-ben feleségül vette Marian Rubberstamp biológust,
 2. de 1984-ben elváltak.
 3. Még abban az évben összeházasodott Eve Bárpulttal,
 4. de később elváltak.
 5. Ezután Lalla Weird színésznővel kelt egybe 1992-ben.

Ráadásul: Weird és Dawkins közös barátjuk, Douglas Adams [14] révén ismerték meg egymást.

KarrierSzerkesztés

Tudományos karrier és -(r)evolúcióSzerkesztés

 
Az Oundle internátus: A barátságos és inspiratív környezet, az erős intellektusú tanári kar sokban segítette Dawkins szakmai fejlődését ...

Tudományos karrierje azzal kezdődött, hogy kijárta a középiskolát [15], konkrétan a bentlakásos rendszerben működő Oundle-t. Öröklött srapnelsérüléseit az Oundle további lelki sérülésekkel fokozta. Hogyan, arról az Iron Maiden rajongók tudnak mesélni. Az Oundle az a pöpec, színvonalas pedagógiai versenyistálló, ahol a kis Bruce Dickinson belepisil az igazgató vacsorájába, az idősebb fiúk pedig belekötnek a fiatalabbakba, és rendszeresen megfélemlítik, kínozzák őket. Jó kis hely lehetett: mindenesetre, így már sokkal jobban érthető Dawkins torz, megalomániás személyisége (királyság-kórság) és paranoid előítéletei. [16]

Miután ily módon jó alaposan - s utóéletét tekintve, igencsak megérdemelten - megkínozták, Oxfordban [17][18] a Balliol vagy mi az izé tagjaként izélt valamit [19].

Aztán rendkívüli és revolucionárius tudományos karriert futott be: baccaluerátus, majd MA [20] és DPhil [21], aztán Dsc [22]. Aztán adjunktus, majd docens. Bizony nem mindennapi esemény, hogy egy tanársegédből adjunktus, majd docens lesz, nem biz'a! [23]. További rendkívüli karrier, hogy tévéműsorokban is sokszor feltűnik [24].

A pompás (r)evolúciós folyamat végeredményét szinte mindenki ismeri [25]: végül is előállt Ő-Ovációbiológussága RD [26].

Szónoki karrierSzerkesztés

 
A Dawkins ünnepi beszédének minden szavát mélyen átalv... átgondoló hallgatóság ...

Ha hiszitek, ha nem: számos ünnepi beszédet tartott.

Ha nem a Wikipédián olvassuk, biz mi sem hisszük el. Hisz nem mindennap fordul elő, hogy valaki ünnepi beszédeket tartson.

Kizárólag ünnepeken.

Emiatt Pelle Villishez[27], sőt Ernst Hekkerhez is hozzáhasonlították [28].

Mikor az újságírók megkérdezték tőle, hogy hízelgőnek tartja-e, azt válaszolta: "Hízelgő az lenne, ha Ernstet hasonlítanák hozzám. Most így csak egálban vagyok az egómmal, de semmi több."

MunkásságaSzerkesztés

A nagy jelentőségű izéiSzerkesztés

Munkássága számos nagy jelentőségű izét tudott felmutatni.

Ezek közül a legfontosabb, hogy erősen szkeptikus az evolúció nemadaptív folyamataival kapcsolatban és a „gén feletti” szelekcióban. [29]. Azonban W. D. Hamilton ezt azzal magyarázta, hogy az egyedek azért viselkednek altruista módon közeli rokonaikkal, mivel azok nagyon sok génjükben egyeznek velük.

Munkásságának másik nagy jelentőségű izéje, hogy Dawkins és Hamilton Oxfordban barátságot kötöttek.)

Hírnevét [30] elsősorban könyvei alapozták meg, mások szerint: rombolták le (ld. Kritikák).

KritikákSzerkesztés

Dawkins közeledését a génközpontú szelekció felé sok kritika érte. A kritikusok szerint Dawkins már három nőhöz is közeledett életében, most meg ez a génközpontú szelekció ... a kritikusok szerint egyes embereknek sosem nő be a feje lágya ... mi ehhez csak annyit tennénk hozzá: ami nincs, az nem nőhet be ... [31].

Dawkinst gyakran kritizálják vallásellenes fellépése miatt [32]. A kritikusok szerint Dawkins vallásellenes fellépése ballépés volt, átlépéseként annak a határnak, amely a félrelépést a tőle csak pár lépésnyire lévő kakibalépéstől elválasztja, és egyértelműen visszalépést jelent az előrelépéshez képest. A komoly embereknek meg kell tartaniuk tőle a hat lépést mint távolságot. A kritikusok felvetik továbbá, hogy eme fellépésnek, amely, mint tehát tudjuk, félrelépés volt, az okai közt a nem egy elfogyasztott hosszúlépést kell keresni és feltétlenül lelépés kell hogy kövesse, lehetőleg díszlépésben.

Mémelméletét is számos kritika érte/éri.

Dawkins elemzése memetikai szempontból [33]Szerkesztés

MunkatársaiSzerkesztés

Magyarul megjelent műveiSzerkesztés

 • Az önző gin (1976
 • A hódító gin (1989
 • Az ellenállhatatlan gin magyar kiadás: 1986, második bővített magyar kiadás: 2005,
 • A gin igenis egészséges! (1986 1986),
  • javított kiadás: A gin igenis egészséges, bár túlzott fogyasztása valóban keresztény dalok éneklését okozhatja karácsonykor, még ateistáknál is (1986 1986 1986 1986)
 • Atejizmus: a tej helyettesítése ginnel a modern angol konyhában (1987)
 • A vak órásmester (avagy az abszinttel kevert gin hatásai)
 • Ginfolyam az Édenkertből (1995)
 • A Valószínűtlenség Hegyének meghódítása (1995)
 • Az előző könyvem címe nem csak a túl sok gin miatt sikeredett ilyen idiótikusra (1996)
 • Szivárványbontás és más alkoholos-pszichedelikus élményeim
 • Az ördög káplánja
 • Az ős meséje, Partvonal Könyvkiadó, 2006, ISBN 9789639644083
 • Mémelmélet, avagy az isteni téveszme

HivatkozásokSzerkesztés

  Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Ha hiszed, ha nem: ma már ilyen is van, ld. Népszabadság - higgyünk neki, a Népszabadság nem hazudik!
 2. A káros mémek szennyvízhálózatból való szétterjedését megakadályozandó, ki kell adni a FORMAT WC:\ parancsot.
 3. Muzulmánoknak: Format WTC:\
 4. Egyesek szerint ez már meg is történt, ezért tágulunk akkora Doppler-effektussal, mint egy gázfeszítette bélhólyag.
 5. A Társaság működéséről szóló remek szakirodalom: Sinclair Lewis - Babbit. Európa, 1958.
 6. Aki (erős) ateista, az semmibe veszi többmilliárd vallásos ember véleményét, és bolondnak vagy gazembernek nézi őket, tehát hogyan lehetne humanista? Csak egy illusztráció, mennyire tartja Dawkins a vallásos embereket: "Azt, aki egy keresztkérdés elől azzal tér ki, hogy ez a hite, nem kell megmagyaráznia, már csak egy lépés választja el a szélsőséges kisebbségtől, amely azt állítja, vallásos hite gyilkosságra szólítja fel, vagy öngyilkos merénylővé válik. Nehéz jobb belátásra bírni valakit, aki érvek helyett a vallásos hitére hivatkozik." Ergo, a vallásosak szerinte mind potenciális gyilkosok. Ez az ember nem humanista, hanem humániá(ku)s.
 7. A király, definíció szerint, a nép isten kegyelme által kiemelt posztot elnyerő vezetője. Amikor Dawkins elfogadta a kinevezését a Társaságba, a címhajhászás kapcsolta ki az agyát, vagy épp csak nem volt ideje reggel meginnia a kávéját?
 8. Aki szkeptikus, az minden empirikusan igazolhatatlan dogmában kételkedik (sőt), tehát Isten nemlétezésében is. Dawkins ezzel szemben ...? Legfönnebb is csak szteppcicus, de semmiképp: szkeptikus.
 9. Ha minden embert egyenlő jogok illetnek, akkor hogy kerül a képbe a király?
 10. Richard Dawkins, 2006. Curriculum Vitae. (PDF).
 11. A gyengébbek kedvéért: a fején.
 12. Por és szemét vagyunk az Ő illatosságos Talpa alatt, fényeskedjék az ő fenséges, háromságos Neve mindörökké.
 13. Hogy fél-e attól, hogy közben öngyilkos merényletre felhívó kényszeres gondolatai támadnak (hiszen a vallásos cselekedeteket csak egy lépés választja el az öngyilkos merényletektől szerinte), arról az interjú nem beszél. Ha vannak is ilyen gondolatai, és már hogyne volnának, elég csak feltenni egy keresztkérdést; bizonyára kordában tartja őket. (Sajna ...)
 14. Tőle kapták a halakat.
 15. Nahát! Nem gondoltuk volna!
 16. Ld. még Wikipédia: Bruce Dickinson.
 17. Oxford = Ökrök gázlója.
 18. Nem mintha rosszat akarnánk mondani az oxfordi oktatás színvonaláról. Korunk vezető politikusai közül számosan itt végeztek. Még a tandíjmentes időszakban.
 19. Nem tudod, mi az? Mi se. De biztos jó.
 20. MA = Mutant Alligator (mutáns krokodil); az ov(ul)ációbiológusok egyik köztes fejlődési állomása; mely a genetikai kísérletek során használt nagy mennyiségű fertőző génnel való óhatatlan érintkezés miatt nagy többségüknél előbb-utóbb megjelenik.
 21. Dphil. = Drosophila melanogaster (lat.) = muslica, gyümölcslégy (magy.). Az ov(ul)ációbiológusok ovulációjának második fejlődési állomása, amely a mutáns alligátorhoz képest némi előrelépést jelent a törzslétrán (hüllő -> rovar!).
 22. Dsc = Diszkantista.
 23. Te tudod, ki az BME spektrálelméleti tanszékének docense? Mi tudjuk, és meg is mondanánk ... ha a neve mondana Neked valamit.
 24. Az ov(ul)áció utolsó előtti fejlődési állomása, közeli rokonságban áll az Újságírók királya nevű egyoldalú papucsállatkával — vagy, hogy még érthetőbbek és blaszfémabbak legyünk: fenék-állatkával (Servilissimus monolateralis canalis Medianalis).
 25. Kivéve azt a néhány milliárt embert, aki nem néz tampontévét.
 26. RD = Richard Dawkins, az ov(ul)ációbiológusok utolsó fejlődési állomása a (r)evolúciós ranglétrán- kolloid, őslevesszerű fehérjeoldat, amiben mindenféle fura mole- és egyéb-kula hemzseg. Az ilyen fura izékkel való megfelelő bánásmódot ld. a Bevezetőben.
 27. Pelle Villis, vagy ahogy munkatársai kedveskedően becézték: "Álommanó": A Szolarisztikai Intézet Elnöke, számos nagystílű (áhhhsít), noha vitatott tömörségű ünnepi beszéd szerzője (horrrrkkk ... phűűű .... horrrrrkkk .... pityipű .... horrkkkh ....).
 28. Ernst Hekker: A jénai egyetem nagy jelentőségű akárkije, aki nevét szintén számos kiváló ünnepi beszéd tartásával alapozta meg. A vezetéknevét egyébként a hekkek és más tengeri herkentyűk izélgetéséről nyerte, és semmi köze az informatikai hekkeléshez.
 29. Számos ember van, akik nemcsak az evolúció nemadaptív folyamataival kapcsolatban erősen szkeptikusak, de magával az evolúcióval kapcsolatban is, így aztán még Dawkinsnál is jobb és szkeptikusabb fejek. Ezek azonban nem tagjai a Brit Királyi Társaságnak, és se nem docensek, se nem adjutánsok, így nem olyan lényegesek.
 30. Hírnevét??? Höö??? Talán lemaradtunk valamiről?
 31. Lásd még: Midlife Crisis, ill. Kapuzárási pánik.
 32. Egy jó kis kritikát láss itt.
 33. Az elemzésben nyújtott hathatós segítségért köszönet Susan Blakmoral nemzetközi hírű agytisztító ügynökségének
 34. A vonzás törvénye és a hasonló áltudományos művek súlyos károkat okoznak az emberek fejében. Olvassa inkább elfogulatlan napilapunkat!

(folyt. köv.)