Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Polonius-díj

A Polonius-díj a dánok királya által alapított legfelsőbb elismerés.

A Polonius-díj az uralkodó leghűbb szolgájának, Poloniusnak állít emléket, aki nemcsak a szolgálat alázatának örökbecsű mintáját nyújtja a hálás utókornak, hanem – ébersége és a önfeláldozása következtében – személyében a hamleti terror égbekiáltó bűneinek ártatlan szívű mártírja is lett és maradt.

A Polonius-díj viselői azok a kiváló szolgák, akik az ilhamletiánus [1] mozgalom diadala idején lerántották a leplet a hamleti korszak valamennyi gyalázatos bűnéről. "A tett halála az okoskodás" – és Hamletnek magának volt képe ezt a cinikus, hiperenetelktüelkedő [2] mondatot kimondani! A díjazottak tudják, hogy nálunk "A tett = az okoskodás nélküli végrehajtás" – de ehhez a következtetéshez Hamlet, ez a hitvány liberálprinc már nem juthatott el. Szerencsére.

Hadd álljon itt egy néhány sor arról, hogyan próbált meg Polonius ellenállni Hamlet provokációjának, amelynek gonosz célja nyilvánvaló: talpnyalóként akarta beállítani ezt a hű alattvalót, a birodalom szinte személytelenül szerény fundamentumát [3]Ámde csúfos kudarcot vallott e hű embernél!

HAMLET
Látja-e azt a felhőt? Majdnem olyan, mint egy teve.

POLONIUS
Isten engem, valóságos teve alakú.

HAMLET
Nekem úgy tetszik, menyéthez hasonlít.

POLONIUS
A háta olyan, mint a menyétnek.

HAMLET
Vagy inkább cethalforma?

POLONIUS
Nagyon hasonló a cethalhoz.

LábjegyzetekSzerkesztés

  1. értsd: Hamlet-gyalázó
  2. Fontos ilhamletiánus műszó: csak játssza az entelektüelt, méghozzá hiper módon, de persze úgyis hiába, mi átlátunk rajta
  3. Shakespeare.mártöbbmint70évehalott.com