Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Pernahajder

A pernahajder – mesebeli népi alak. A folklórban azokat (az állítólag férfi nemű) egyéneket nevezik így, akik legszívesebben vonatkerék-pumpálással és más hozzá kapcsolódó ősi mesterségekkel foglalkoznak (pl. fűtő a napnál). Fontos tisztázni, hogy a Pernahajder nem azonos a Párnahajderrel, aki ténykedését valójában sötét hálószobák mélyén végzi. A Pernahajder, mint ősi mesehős csaknem kihalt a magyar mondavilágból, de hála néhány amatőr lelkes néprajzkutatónak, nagyvárosok eldugott kiskocsmáiban, koszos terein történő gyűjtés során sikerült rekonstruálni az eredeti alakot.

Tartalomjegyzék

JellemzőiSzerkesztés

Szívesen választ magának egyszerű foglalkozásokat, a vonatkerék-pumpáláson kívül, mint pl. a tulajdonáthelyező és biztonságtechnikai szakember, ami népies nyelven a tolvaj, vagy okleveles nyeles lapát technikusként árokásással tölti idejét. Láttak már olyan Pernahajdert is, akikihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintézőként szedte be a pénzt, de ez nem igazán jellemző rá.

Híres pernahajderekSzerkesztés

 
Pernahajder Campbell, a legnagyobb pernahajder

Pernahajder CampbellSzerkesztés

A leghíresebb pernahajder az ősi brit eposz, a Szupernagyi egyik szereplője, Pernahajder Campbell (ejtsd pernahajder kembell!). Ő volt az említett nagymama legádázabb ellensége. Sajnos ebben a mondakörben a pernahajder - mint alak - negatív érzelmeket vált ki. Campbell személye ékes bizonyítéka annak, hogy Európát határokon átívelő nagy területet lefedő kulturális (Lásd Cool túra!) differencia jellemzi.

További pernahajderekSzerkesztés

Állítólag Erős Pista is az volt.

Egyes, meg nem erősített források szerint Tutajos is. Lásd még (de ne itt, az unciban. Eléggé bunkók vagyunk): Tutajos.

ForrásokSzerkesztés