Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Nyékládháza

Nyékládháza egy kis lapály a Nagy Magyar Lapályon. Vagy dimbes-dombos. Nem tudjuk. Ki jár arra?

Az n+1-ik kisváros, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a miskolci Cora-tól[1] alig 10 percre, délkeletre.

VárosrészekSzerkesztés

A várost nem vasfüggöny, hanem vasútvonal szeli ketté, értelemszerűen Nyékre és Ládházára. Útlevélre[2] nincs szükség, ha egyikből a másikba, és viszont közlekedik a helybéli, vagy a turista. A két városrészt egy közúti-, egy gyalogos vasúti felüljáró, illetve egy sorompóval védett vasúti átjáró[3] köti össze. A bátrabbak azonban a síneken, a vagonok közt játszanak az életükkel, néha a mellettük pajzsként tartott Csepel kerékpárral[4] próbálják a mozdonyt hárítani, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Tartalomjegyzék

Helyi közlekedésSzerkesztés

A városban 40 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be. Kenyérgyári "megállni tilos" táblánál[5] autók tucatjai parkolnak, ezért oda érvényes kötelező biztosítással, friss elsősegély-dobozzal[6], és józanul érdemes behajtani.

GyalogSzerkesztés

A járda melletti útfelületen, babakocsival az út közepén. Vasúti síneken, kerékpárt pajzsként használva.

KerékpárralSzerkesztés

Főképp beláthatatlan útkanyarulatokban, vagy a saját sávban az út közepén, lehetőleg hirtelen irányváltáskor körültekintés nélkül, esetleg ha legalább 3-4 kósza biciklis összegyűlik, akkor csapatban egymás mellett.

Segédmotoros kerékpárral, robogóvalSzerkesztés

Lefűrészelt, megbuherált kipufogóval, szinte csak éjszaka

Motorral, quaddalSzerkesztés

Motorral egyre többen, rövid-gatyában, strandpapucsban, izompólóban, menő napszemüvegben, bögyös csajjal a hátsó ülésen. Quaddal lehetőleg tiltott, és magán területeken, valamint frissen ültetett virágágyásokon, kukoricaföldeken keresztül.

AutóvalSzerkesztés

Tehetősebbek minél nagyobb sötét színű lízinges telepjáróval, vagy egyéb hitelezett autócsodákkal. Az átlagember többnyire Suzukival

TeherautóvalSzerkesztés

Nem ritka a 40 tonna össztömeg feletti óriásjárművek látványa

TömegközlekedésSzerkesztés

Bevásárlókosárral a nyéki és ládházi bolt (és nem közért!) környékén Sárga busszal a buszmegállók környékén, bár ez nagyon ciki jármű errefelé, de jobb, mint gyalogolni

LakosaiSzerkesztés

A Nyékiek, a Ládháziak, és a Hegylakók lakják. A helybéliek átlagéletkora meghatározhatatlan, mert a fiatalok életvitelszerűen a környező nyüzsgő városok, falvak iskoláiban, munka- és szórakozóhelyein töltik minden idejüket, míg az idősek csak a helyi TV-ben láthatóak, illetve egy-egy fülszaggató nóta erejéig a helyi kultúrház népdalkörös foglalkozásain, vagy valamelyik helytörténeti kiállításon molyirtó szagú, sötét színű csoportokba verődve, de mindig friss frizurával.

NyékiekSzerkesztés

Nyékládháza nyéki felében élők gyűjtőneve: a vasúti sín Budapest felé eső jobb oldalán élnek. Jobboldaliságuk ennyiben ki is merül.

LádháziakSzerkesztés

Nyékládháza ládházi felén élők gyűjtőneve: a vasúti sín Miskolc felé eső jobb oldalán élnek. Jobboldaliságuk ennyiben ki is merül.

HegylakókSzerkesztés

Nyékládháza domborzati viszonyait kiaknázva, a hegygerincen élők gyűjtőneve: a vasúti síntől jó messze laknak, és hivatalosan nem léteznek. Újabban mozgásukhoz, logisztikájukhoz álcázóberendezést használnak, ezért láthatósági mellény kötelező viselése könnyíti meg észlelésüket, beazonosításukat.

Látnivalók, programokSzerkesztés

MűemlékekSzerkesztés

Templomok, kocka alakú kastélyok, háborús emlékhelyek, nádfedeles szőlőházak.

Egyéb látnivalókSzerkesztés

Nyékládháza egy időkapszula, ahol 30 éve változatlanul találhatóak meg a rendszerváltás előtti TSZ elnökök, párttitkárok, tanácselnökök - élő és mozgó változatban. Maga ez az élmény felejthetetlen az év bármely napján. Ezen kívül nyárvégeken chemotoxos[7] légyként bolyongó idült alkoholisták pantomimjátékain gyönyörködhetünk a Nyékládházi Nyár elnevezésű rémtörténet-sorozaton. Itt az ügyesebbek még csasztuskát[8] is énekelhetnek a már helyi celebnek[9] számító panoptikum eleven viaszbábjaival. Hasznos program lehet még nyaranta a kihasználatlan vízfelület felszín-méretének megsaccolása úszás, csónakázás közben, vagy a helyi fiatal vállalkozók nagyot-mondó versenyének meghallgatása a felkapottabb helyi szórakozóhelyeken. Sokan az engedély nélküli horgászásnak, télen pedig a vékony jégen való korcsolyázásnak hódolnak.

ProgramokSzerkesztés

Népszerű rendezvények

NyékRock fesztivál[10]

Egyéb rendezvények

Az Önkormányzat szervezésében [11]

Ipar és gazdaságSzerkesztés

Van egy nagyon nagy kavicsbánya - ahol kavicsot bányásznak a tóból[12]. Van egy nagy térkőgyártó vállalat mellette - ahol térkövet csinálnak a kavicsból[13]. Helyben viszont nem ezeket a térköveket használták, mert az túl olcsó lenne. Ugyanilyen megfontolásból nem használják a környezeti adottságok miatt hatalmas mennyiségű, és ivóvíz minőségű vizet, inkább méregdrágán veszik a klórosat jó messziről. A tavakat nem igazán használják vízi-sportra, mert megengedhetik maguknak azt a luxust, és az nem arra való, továbbá strandokat sem létesítenek, mert minek az a több hektáros vízfelület mellé. Aztán sok minden más is van itt, ami kicsi is, savanyú is, de a MIÉNK...

ÉrdekességekSzerkesztés

Világűr

Nyékládháza a Világűrből is jól látszik![14]De nem kell akkorát ugranunk, mert már 8 km magasságból is gyönyörűen látszanak a város természeti adottságai.

Filmipar

  • Nyékládháza neve Keleti Márton filmjében, a Tizedes, meg a többiekben[15][16] is elhangzik, mikor Gálfy Eduárd zászlós (Darvas Iván) a film 24. percében megemlíti Nyékládházát: "...feltéve persze, hogy a nyékládházai kerékpáros zászlóalj[17] időben beleavatkozik a hadműveletbe...".
  • Dargay Attila ismert rajzfilmrendező is itt született, pontosabban Mezőnyéken, 1927. június 20-án.
  • Kiss Mari színművész, ugyan 5 éves koráig Bükkaranyoson élt, de "nagy bánatára" Nyékládházára költöztek 1957-ben - "...mert ott megállt a vonat."[18]
  • Filmes berkekben ismert még, hogy a Linda tv-sorozat egyik részében[19] a vízalatti felvételeket az egyik kristálytiszta-vizű tóban forgatták, egy letisztított ZIL-roncs[20] körül.
  • A 80-as évek közepe táján az egyik Azur-reklám is a Nyéki tavak egyikén készült.

Paradoxon

Nyékládháza tavainak egy része Mályi község fennhatósága alá tartozik, de a tavak körüli telkek postacíme 3433-as nyékládházi irányítószámmal kezdődnek.

Innen ered egy csöppet sem városi legenda: az egy hektár területű Öreg-tó a 90-es években ÖTVENEZER Forint értékben került titokban magánkézbe, majd néhány év múlva már milliókért cserélt gazdát (ezzel még a TV2 is foglalkozott anno). A jelenlegi tulajdonos - miután a tó északnyugati részén lévő tóparti kiserdőt eladta tűzifának, és a felszabadult felszín alá veszélyes hulladékokat temetett - 50-60 millió forint körül próbál megszabadulni a már teherré vált területtől.