Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Magyar gasztroGnómia

„Amerika az amerikaiké. Az amerikai konyha is. Viszont a magyar konyha mindig is a miénk lesz.”

~ Részlet az új washingtoni magyar nagykövet részére készített háttéranyagból

„Szegény Fazekas miniszter, de jó, hogy nem volt itt, te jó Isten. Karcagi birkapörkölt és bikaherepaprikás sehol, csak tücsök és bogár, és a magyarok gyomrán keresztül támadó idegenszívű rovarista alvóügynökök, akik most vezényszóra ébrednek a bábállapotból, hogy hernyókat, nyüveket, és hagyományainkkal ellentétes idegen szokásokat ránk kényszerítve változtassanak mindannyiunkat homo sorosensis nemzetietlen zombivá.”

~ Index
Ladybird.jpg

A férfinak a gyomrán át vezet az út a szívéig - tartja a mondás.

Sokan valahogy úgy vannak a magyarságukkal is, hogy jó magyar az, aki kizárólag jó magyar élelmiszert fogyaszt.

Márpedig a magyar pógár nincs egyedül, ha tanácstalan lenne abban, vajon mely étek a trikolóros szívének kedve szerinti jó és melyik csupán a külföldi kajahamisítók mesterkedésének kukába való moslékja.

Miután a pógár jól kimérgelődte magát, hiszen a magyar kormány még időben leleplezte, hogy ezek a multik és lakájaik milyen szeméttel akarják megtömni a magyar lakosságot, akkor jöhet már a 'zigazán semleges kormányszintű tájékoztatás. Aztán önkéntesek is beállnak a kórusba: Megtudhatjuk, pl. hogy a mangalica zsírja nem tartalmaz koleszterint. Vagyis tartalmaz, de kevesebbet. Vagy talán mégsem? Hihetnénk. Ám "Nincs alapjuk .. azoknak a feltételezéseknek, melyek szerint a mangalica zsírja kedvezőbb zsírsavösszetételénél fogva könnyebben emészthető és egészségesebb, mint az intenzív fajtáké." (No, az ilyesmit publikáló kutatóintézetet azóta beolvasztották egy aulikusabb szervezetbe, csoda, hogy az ilyesmi máig fent maradhatott a neten...) Ha meg még ez sem lenne elég, hát végül is: miért baj az, hogy koleszterin van benne? A mindendokilevanszarva.blog.hu megnyugtat, hogy eddig "elhittük, hogy a koleszterin halálos veszély, gyökeresen átalakult gondolkodásunk, táplálkozásunk." Térjünk már észhez!

Egykor Peterdy Pálnak volt egy "Tücsök és bogár" rovata - most a legagrárabb miniszter próbálta felrajzolni a magyar gasztrognómia új horizontját, amibe nem férhet bele akármilyen tücsök és bogár, mivel normál magyar gyomor számára nyilvánvalóan emészthetetlen.

Bátran nyúljunk vissza a múltba, ha ízesebb jövőt akarunk!

Nem kell mindenáron a 2010-es évek receptjein rágódnunk. Talán van, aki unja már.

Máshol is kipróbálhatnák a hódmezővásárhelyi bukta majdnem elfeledett, hagyományos ízeket felvillantó receptjét...