Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Lenézia

„Lenézni jó!”

~ A kilátótornyok szerelmeseinek mottója

Lenézia nem egyetlen kitalált állam, hanem a külországokról merénylett álhumor prototípusa.

Tartalomjegyzék

A név eredeteSzerkesztés

A név utal "az ország, amelyet/amelynek lakóit lenézzük" kifejezésre. (Forrásokkal nem igazolható az etimológia, miszerint domborzati-hegyezeti szempontok lettek volna a döntőek, lásd pl. hegycsúcs, ahonnan az ember lenéz.)

GeográfiaSzerkesztés

 
Az egyetlen fennmaradt térkép Lenéziáról.

Az országról térkép nagyon limitált számban lelhető csak fel. A térképészek nem adták el térképeiket a népnek, hiszen úgy is minek, mert a proletárok majdcsak nem mennek sehova. Majd a térképészek rájöttek, hogy csődbe mentek, mert nincs bevételük. „Biz kemény sors vár arra, ki/ Lenéz földön/ Térképészként kíván dolgozni.. ”

~ Lenéz Nem-nemzeti himnusz

ElhelyezkedéseSzerkesztés

Rossz esetben valós földrajzi név rejtezik megette (a fene megette...)
Jó esetben ez a vonatkozás nincs kidolgozva.
Az országban több magasabb hegység található, ezek közül a legnagyobb kiterjedésű a Lenéz-Alpok. Itt található az ország legmagasabb pontja, a Parlament-csúcs 4569 méterrel. A hegycsúcs azért kapta ezt a nevet, mert itt található a lenéz parlament, tudniillik ilyen magasságból jó sok embert le lehet nézni.
Fővárosa Lenéz City (korábban Lujzaváros).
Egyéb megyei jogú városok:
  • Lóma
  • Lenézlak
  • Lenesia d'Latol
  • Las Naiselles
  • L

ÉghajlatSzerkesztés

Lenézia éghajlata hegyvidéki. A lenéziaiak szerint itt úgysem terem meg semmi, szóval az egész ország cipőfelsőrész-készítő iparból él.

TörténeteSzerkesztés

Rossz esetben pontosan azonosítható, névhű módon említett szereplőkről olvashatunk olyasmit, amit a felküldő szerkesztő kivételével mindenki legalábbi ízléstelennek tart (érdemes rákeresni, vajh szerepel-e az Unciklopédiában, hogy az MDF volt elnöknőjét megerőszakolják, Pécs mostani polgármesterét a horvátok megölik, akik mellesleg Pécsett állomásoznak stb.
Jó esetben némi humort is kapunk.

NépességSzerkesztés

Mivel a magyar lakosság hangadó része egyre inkább etnocetrikussá válik és már a fogvájójánál is megköveteli, hogy magyar gyártmányú legyen, nos, számukra ez a rovat bontja ki leginkább a szócikk célját: elkülöníteni egy csoportot, etnikumot, majd minden más tulajdonságát ebből levezetni. Mi nem vagyunk ilyenek. Lujzaváros, Lujzaváros!

KultúraSzerkesztés

Örüljünk annak, hogy szerkesztőink mesterei a betűvetésnek és akár többnapos klavia-túrákat is megengedhetnek maguknak.
Pedig ha tudnák, hogy egy félmilliós amerikai városban kisebb a napi kultúrális kínálat, mint nálunk egy ötezer lelkes településen, akkor nem a kultúra lenne a gúny fő célpontja.

EllenszereSzerkesztés

Nincs. Az emberi meggondolatlanságot és ízléstelenséget nem lehet rendőri eszközökkel sem megszüntetni. (A bunkóság megmaradásának törvénye.)

UtóiratSzerkesztés

Lenézia Pirézia ősi ellensége.
Nem csak mi magyarok vagyunk egy gáz. Két példa:
  1. Hogyan mondják azt angolul, hogy se' szó, se' beszéd faképnél hagyni valakit: to take a French leave. (= franciásan távozni).
  2. És hogyan mondják ezt franciául: Quitter a l'anglaise (= angolosan távozni.)
Na, azért.