Lúdas Mátyás

„Korabeli hős! Híres szabadságharcos, az igazság bajnoka.”

~ Bill Gates

Életrajzi adatokSzerkesztés

Híres magyar népi hős, anarchoszindikalista, a munkáspárt egyik alapítója. Mivel alapvető iskolai műveltsége hiányos, csak háromig tud elszámolni, az ötöt a szájára nem veszi. Kedvenc színe a kék...vagy a barna... Gyermekkora kedvenc tevékenysége a semmittevés.

Az őt ért sérelmek - háziszárnyas értékesítése extraprofittal, számla nélkül plusz aktuális uralkodó és államforma gyalázása bűntettének kimerítéséért elszenvedett megagyalás és egyéb retorziók - miatt fiatalkorában az iskolából kimarad, több szakmát is kipróbál. Autodidakta. Írásos emlékek ács-, csodadoktor- és lókereskedő tevékenységéről maradtak fenn. Ezen szakmákat az esetek többségében Döbrögi polgármester kárára gyakorolta. A harmadik testi sértés után nyoma vész.

Olasz, görög és latin alapfok, szóbeli.

Mint meseSzerkesztés

A kis parasztgyerek vendettája a csúnya s dagadt földesúr felett. Különös számmisztika (a 3 szám) övezi az egész cselekményt. A libapásztorfiú személyisége gyökeres változáson megy át, ugyanis amíg az elején a nem éppen símulékony modoráról híres Döbrögi simán rászedi a mi kis Matyinkat addig a főhős idővel s autodidakta módon különböző szakmák elsajátításával áll bosszút.

XX. századSzerkesztés

A mese jelképpé vált. A politikai elit elleni mozgósítás s provokáció legjellemzőbb eszközeként tartották számon. Ennek köszönhetően a Ludas Mátyás tiltólistára került. 1965-1969 között egyetlen fiúgyermeket sem anyakönyveztettek Mátyás névvel.[1]

Híres mondásokSzerkesztés

  • „Majd meglássátok, háromszor meg verem azt, la!”
  • „Quamvis sublimes, debent humiles mutuere, Vindicta docili quia patet solertiae.”

ForrásokSzerkesztés

  • egy eredeti magyar rege négy levonásban

  1. (forrás: KSH azaz Kretének Segélyező Hivatala).