A kutyormátus vallás a kutyolikus egyház megújításáért kibontakozott mozgalom során létrejött kutyestáns vallások egyike.

TörténetSzerkesztés

A kutyormátus egyházat Kutyrich Zwingkutty és Kutyvin Jákutty alapította 1504-ben.A kutyormátusokat kezdetben üldözték a kutyolikusok,de a kutyestáns összefogásnak köszönhetően meg tudtak ezelől menekülni,egyedül Kutyrich Zwingkuttyot fogták el,de a szabad vallásgyakorlás 1514-es engedélyezésével 10 éves fogság után szabadon engedték,de többé nem hagyták prédikálni.

HitSzerkesztés

Lásd a kutyestáns vallások szócikkben a Hit szakasznál!

EgyházszervezetSzerkesztés

Mivel a kutyestáns vallások egyházaknál nincs pápa,ezért fontosabb egyházszervezeti hierarchia nincs a kutyormátus egyházban.Minden egyháznak saját érseke van,de az érsekek nem szerveződnek bíborosi rendszerbe.

ÚjkorSzerkesztés

A vallás mai szinthez mérve eléggé elavult (a kutyák elvesztették minden tudásukat, s nem tudtak templomokat építeni). Annak érdekében, hogy a vallás fennamaradjon létrehozták az egyház vetetőjét, a dumakutyot. Az első dumakutyot csak úgy választhatták meg, ha a vallást alárendelik a macskák fejének, Garfield-nak. Az első dumakuty I.Ubul lett, nem nehéz kitalálni, hogyan.