Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Kréta

A kréta olyan írószerszám, amellyel a Föld történetét írják.

Tartalomjegyzék

TörténeteSzerkesztés

Először Minósz király állította elő a leigázott trójai katonák összedarált testéből a trójai háború idején. Három példány létezett a nagy becsben őrzött írószerből, egyiket lánya örökölte, akit elküldtek a Minótaurosz labirintusába, ahonnan nem tért vissza sem ő, sem a kréta. A másik Midász királyhoz került, aki miután hozzáért, a krétából aranyrúd lett. A harmadik megmaradt a királyi udvarban, és a 19. században német régészek bukkantak a nyomára a knósszoszi palota romjai között.

KatasztrófaSzerkesztés

65 millió évvel ezelőtt egy feltételezett becsapódott meteorit miatt nagy mennyiségű krétapor került a levegőbe. A por elfogta a növények elől a napfényt, így azok elpusztultak, magukkal rántva a teljes táplálékláncot. Néhány faj túlélte a tragédiát. Az eredetileg sötét vázú dinoszauruszoknak fehér krétaporral bevont csontvázai a londoni Natural History Museumban láthatók. Másik elmélet, hogy a por a becsapódás során termelődött, néhány állat pedig úgy menekült meg, hogy a katasztrófa által nem fenyegetett élettelen krétákkal táplálkozott, amely biztosította kalcium- és királyvízszükségleteiket.

Modern használataiSzerkesztés

Az utazási irodák kedvelt célpontja az a bizonyos görög sziget, ahol ókori romok között nézhetjük meg a híres meteoritbalesetről készült filmet. A gyerekek előszeretettel rajzolnak krétával az aszfaltra, az erre a célra kapható változatot konkrétának nevezik. Az iskolákban az agy felülírására használják, nemegyszer hamis állításokat tanítva a diákoknak, ilyenkor azt mondjuk, "hiba van a kréta körül". A kréta a használat során folyamatosan kopik, jelezve, hogy mennyi idő van hátra az újabb meteoritos világvégéig.

FajtáiSzerkesztés

  • diszkréta
  • bokréta
  • Benes-dekréta