Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Karácsonyi aprósütemény

Az ünnepek beköszöntése előtt minden szorgos háziasszony és bizony sok házon kívűli hajadon is (vö: fejtetőn levő szőrzeten tartózkodó nőnemű egyén) erőszeretettel sürög-forog a konyhában. Beindul a fantázia, előkerülnek a jól bevált nagymamareceptek és illattalteli lesz minden konyha. Készítettünk egy finom sütemény-keveréket édesszájú érdeklődőinknek. Kérem, fogyasszák szeretettel:

Édes kis nyálcsorgatók

.

Tartalomjegyzék

1. A bejgliSzerkesztés

Hozzávalók
liszt, vaj, élesztő, cukor, tej, ízlés szerinti töltelék: valakinek mákja van, van akinek diója, mogyorója, meg persze a túró sem maradhat el. Hogy mi a túró, arról egy másik receptben értekezünk majd.
Elkészítése
A lemezlejátszó gombját bekapcsoljuk és felteszünk mixelni egy Liszt-darabot, alaposan megvajazzuk, megcukrozzuk és ráöntjük az élesztőt. Ez a mozzanat nagy odafigyelést igényel, ugyanis az élesztőbombáknak köszönhetően feléled a művész, Liszt Ferenc, és megrázza cukros-vajas haját. Ekkor a háziasszony legnagyobb szeretettel kínálja fel vendégének a meleg tejet, tálcán behoz mellé egy mirelit "házi jellegű" mákoskalácsot, és romantikázik a bejglit eszegető férfival.

2. A medvetalpSzerkesztés

Mivel kakaós omlós tésztáról van szó, nem kell bajlódunk az előkészületekkel. Ezért is oly közkedvelt ez a sütemény, bár elkészítéséhez csak lúdtalpas cukrászok értenek. A fortély abban rejlik, hogy a kakaós omlós tésztát addig kell gyúrni (vö: sportolni a fitneszeszercentrumban), míg a lúdtalp annyira fájdalmasra dagad, hogy medvetalp-nagyságúnak érezzük. Ekkor lehet megsütni a tésztát.

Furfangos, lúdtalppal nem rendelkező háziasszonyok (enyhe diszkrimináns érzéssel) kísérletezésének köszönhetően jött létre az újított medvetalp-recept változata. Az elkészítés ez esetben is igen egyszerű Csak el kell menni Oroszországba és az ottani medvék talpát csiklandozni. Ez a recept sajnos nem ehető, de a reformkonyha elveit tökéletesen kielégíti.

3. LinzerkarikaSzerkesztés

Ez az aprósütemény a lódító édességek kategóriájába tartozik. Eredetileg Linzer Ring-nek nevezték, és valójában nem is süteményről van szó, hanem egy osztrák városka főtere melletti hírhedt körforgalomról. Az említett útszakasz annak köszönhetően vált híressé, hogy mindig porcukrozták a felületét a lekvár miatt (valyon miért épp piros-fehér az Osztrák zászló?)

4. MézeskalácsSzerkesztés

A legkedvesebb sütemények egyike. Lánykori nevén mézes-mázos kalács, a mézesmadzagok családjába tartozik. Kezdetben házépítésre használták...

Recept
Lopunk veszünk 2 tojást, 2 dl hidegen fejtett gázolajat, 3 ek szilvalekvárt és 200 g kristálycukrot. Habosra keverjük. Hozzáadunk 3 kávéskanál kakaót, 1/2 csomag mézeskalácsot mézeskalácsfűszert, 500 ml magyar tejet [1], másfél kávéskanál szódabikarbónát, és folytonos kevergetés közben 400 kg g lisztet. Kivajazott, kilisztezett és minden egyéb módon kifárasztott tepsibe öntjük és -180 °C[2] fokon 25 percig sütjük.Felbontunk egy fél doboz kukoricát. A meleg kalács tetejét lekvárral megkenjük, és mikor kihűlt csokoládémázzal bevonjuk. Ezután asztalra tesszük és nézegetjük. A kalács felé közeledő éhes vagy vandál szándékú családtagokat forró tepsivel üdvözöljük. A fél doboz kukoricát a hűtőbe tesszük, mert a mézeskalácshoz nem kell.

5. Iszákos (vö. részeges) IzidorSzerkesztés

Ezt egyik háziasszony sem kommentálja. Taburecept.

  Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Téglatest alakú tárolóeszköz, amin nem narancs szerepel, hanem az van ráírva, hogy Mleko.
  2. Kezdő gázgidák próbálkozhatnak +180 °C-al is.