Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Fog ez menni!

A járás az állás ellentéte.

(És nem az ülésé, vagy a fekvésé, mint azt sokan – helytelenül – vélik).

Tartalomjegyzék

Így megy ezSzerkesztés

A járás során az egyik alsó végtagon, a támasztólábon (támasztó fázis) nyugszik a törzs, míg a másik végtagot, a lengőlábat (lengő fázis) előrelendítjük. Kettős támasztási szakasznak hívjuk azt a pillanatot, amikor a hátul lévő lábat még nem emeltük fel, de az előrenyújtott lengőláb már elérte a talajt.

 
Kelj fel, és járj!

A támasztó fázis a saroknak a talajra helyezésével kezdődik, és ugyanazon láb öregujjának felemelésével végződik. Ebből következik, hogy a lendítő fázis az öregujj felemelésétől ugyanazon láb sarkának a lehelyezéséig tart. A kétlábas támasztó fázis a lengőláb sarkának a talajra helyezésével kezdődik, és az ellenoldali támasztóláb öregujjának felemelésével végződik. A kétlábú támasztó fázis hossza a járás sebességétől függ. Minél lassúbb a járás, annál hosszabb a kétlábas támasztó fázis. Futásnál hiányzik ez a szakasz, sőt gyors futásnál két támasztó fázist rövid lebegő fázis választ el egymástól.

A járás egysége a lépésciklus, amely egy kettőslépést foglal magában. A lépésciklus megfelel annak az időtartamnak, amely ugyanazon láb két sarokra lépése között eltelik. Nyugodt járásnál a lépésciklus 60%-a a támasztó fázis, míg 40%-a a lengő fázis. A támasztó és lengő fázis aránya fordított arányban áll a járás sebességével.

A támasztó fázis 3 szakaszra osztható. Az első szakasz a sarok talajra helyezésével kezdődik, és az öregujjpárna lehelyezéséig tart (12 %), a második szakaszban az egész talp a talajon van (40 %), míg a harmadik szakasz a leghosszabb, amely a sarok felemelésétõl az öregujj felemeléséig tart (48 %).

A lábat kb. 3-6 fokban kifelé rotált helyzetben helyezzük a talajra. A lábszár a lábhoz viszonyítva elõrehajlik, miközben a test súlypontja a támasztó oldalra dől, és előrehalad. A támasztóláb felemelésekor először a sarok, majd a láb középsíkbeli íve és végül az öregujj hagyja el a talajt.

A járás bizonyos fázisában a test súlyát kizárólag a támasztóláb tartja, amelynek a következménye a test oldalirányú kilengése. A járás tulajdonképpen az elesés folyamatos megakadályozása, ezért ugyanolyan egyéni, mint a beszéd vagy az írás, stb.

A járás során a test súlypontja változó sebességgel halad előre, hol gyorsítva, hol lassítva. A súlypont testünk előrehaladása során hullámokat ír le, hol emelkedik, hol süllyed (kb. 4 cm a kitérés). Futás során fokozódik a súlypont kitérése.

A láb anatómiájaSzerkesztés

 
Helybenjárógép

Az emberi láb 26 csontból, több izületből, izomból, inakból álló, igen precíz szerkezet. Eredetileg mint kúszóláb, kapaszkodásra, fáramászásra szolgált. Az öregujj, a talpi boltozat, a rugalmas izületek a fatörzs biztos megfogását biztosították.Bámulatos, hogyan alkalmazkodott ez a szerkezet a kétlábon járás miatt megváltozott követelményekhez. A talpra nehezedő testsúly hatására alakultak ki a lábboltozatok, melyek az építészetben közismert feszítőszerkezethez hasonlóan a terhelést jelen esetben három talajjal érintkező pontra osztja szét. A sarokcsont gumója, az I. és az V. lábközépcsontok felett kifeszülő rugalmas boltozatot a talphoz pányvázott lábszárizmok tartják fenn. A lábat mozgató izmok a lábszáron erednek, hosszú inak segítségével hajtanak végre olyan bonyolult mozgásokat, mint a futás, az ugrást stb. A láb a teremtés és a törzsfejlődés közös gyermeke, ma már csak egyes természeti népek körében csodálható meg eredeti, romlatlan szépségében.

Leonardo da Vinci még "mérnöki mesterműnek, műalkotásnak" nevezi az emberi lábat. Ezzel szemben e század elején élt lábsebész véleménye szerint "a mai ember lába az eredetinek csak torzképe csupán".

Az emberi láb vázszerkezete a kézhez hasonló: lábtőből, lábközépből és ujjakból áll. A kéz vázának sokoldalú mozgékonyságra irányuló felépítésével szemben a láb váza elsősorban egységes statikai szerkezet. Ujjai rövidek, és a kéznél jóval kevésbé mozgékonyak, mégis a láb az ember egyenes testtartása melletti járáshoz, futáshoz stb. bámulatosan adaptált mozgékonyságú testrész. A két végtaggal való járás, futás, ugrás, sőt fára stb. való mászás igénye igen speciális követelményeket támaszt a láb vázszerkezetével szemben, ezért nem csodálható, hogy az emberi lábhoz akár csak megközelítően hasonló megoldás az állatvilágban nem található. Az emberi kézhez, számos eltérés ellenére, a majomkéz, sőt több sokkal alacsonyabb rendü emlős és gerinces (pl. kétéltűek) "keze" elvileg hasonló, az emberi láb ezzel szemben egészen specifikusan emberi (némileg hasonlatos hozzá a medve lába).


Ez a dokumentum közbeszerzett lopott. Csak saját felelősségre nézd meg! Ha ezt már megtetted, számíthatsz az öt évig terjedő fegyházbüntetésedre! Mindent tudunk rólad: tudjuk az IP-det, a lakcímedet, kire szavaztál és azt is, mi a véleményed rólunk. Nem menekülsz ...
  For those dimwits who don not speak Magyar (dimwits call it Hungarian, somehow): This document is stolen! You will regret this!

HelybenjárásSzerkesztés

Lásd még: Országjárás

HelybenrepülésSzerkesztés

A képünkön látható madár egy kolibri. A kolibrinek van lába, de minek. Csak repül, a helybenrepülés nagy mestere. Lábra semmi szüksége nincs, nem is használja se járásra, se semmire. Csak útban van neki.

Mindig legyen kéznél lábszótárSzerkesztés

 • Bokasüllyedés (pes valgus) /fallen arches/: statikai lábbetegség, amely főként gyermekkorban alakul ki. Az izmok helytelen statikai igénybevétele következtében a lábfej hossztengelye körül befelé fordul, a belső boka erőteljesen kidomborodik.
 • Kaptafa /shoemaker's last/: a lábbeli belső terének méretét és alakját meghatározó, formájában a lábfejhez és a divatirányzathoz igazodó fontos cipőgyári szerszám. Anyaga fa, polietilén, fém (acél, alumínium) lehet.
 • Láb (pes) /foot/: az alsó végtag bokától a lábujjakig terjedő része.
 • Lábbeli /footwear/: az öltözéknek a lábon viselt, bőrből vagy bőrhelyettesítő anyagból készült része. Ide tartozik a cipő, a csizma, a papucs és minden olyan öltözködési cikk, amely a lábfej (és lábszár) védelmét szolgálja. (Kivétel: harisnyák, zoknik ...stb.)
 • Lúdtalp (pes planus) /flat foot/: a hosszanti boltozatok boltozatok teljes lesüllyedésével járó, tartós deformációt okozó statikai lábbetegség, amely már a láb csontjainak bizonyos mértékû átrendezõdését, elmozdulását is jelenti. Tünete a kifelé tartott lábfej. Betétes lábbelit kell viselni.
 • Lúdtalpbetét /arch support or arch cushions/: a láb statikai megbetegedéseinek kezelésére való gyógyászati segédeszköz, amelyet a lábbeli talpbélésére raknak. Csak egyedi gyártása lehetséges, gyermekcipőkbe nem szabad tenni.

ForrásSzerkesztés

Lábforrás: [1]

Lásd mégSzerkesztés

  Ez egy kétértelműsítő alfejezet, ami a gyengébb fejek megzavarodását segíti.
 1. Járás-kelés
 2. Megye
 3. Régiók
 4. Fölkelés
 5. Furunkulus