Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Imádom a fagylaltot


Kirándul az első osztály. Egy kisvárosban vannak, a főutcán a legkülönfélébb pékségek és cukrászdák eregetik termékeik feromonjait. A gyerekek sóvárogva tekintenek a kirakatokban hemzsegő mannára, amíg egyikük a tanárt manipulatív módon felszólítja az édesség megvásárlására, nem érezve kijelentésének súlyát.

„Én imádom a fagylaltot. ”

~ az egyik gyerek

Ekkor aztán felhívja magára a mellék sikátorban somfordáló evangélikus lelkész figyelmét, akit a gyanútlan gyermek észre sem vett. Nem gondolta volna, hogy burkolt fagylaltrendelése vallási vétkek, eretnekségek és tisztátalanságok egész garmadáját indította el. Figyelem! Bármennyire úgy tűnik, hogy nem, ezt a cikket egy hívő ember írta!

Tartalomjegyzék

Imádd az Egyistent és a Szentháromságot, ne a fagylaltot!Szerkesztés

Imádni nem pusztán annyit jelent, hogy nagyon szeretni. Az imádásban ragaszkodás, feltétlen hit, erős szeretet elegyedik, jellemzője még, hogy az imádott entitást[1] az értékrendünket, szemléletünket meghatározó eszmék és normák hordozójának tulajdonítjuk. A fagylaltot imádni tehát nem lehet, legfeljebb úgy, hogy okkult hamis próféták képzelt energiákat ültetnek a fagylaltba, és megidézik annak a marhának a szellemét, akitől a fagylaltban lévő tej származik. Az ilyesmi kuruzslásban való hit veszélyes, és személyiségtorzulást okoz.

Tízparancsolat megsértéseSzerkesztés

A második parancsolat imigyen szól: Ne legyen más istened. Mózes megfordulna a sírjában, hogy az emberiség odáig süllyedt, hogy már nemcsak olyan ritka aranyművesmunkákat imád Istenként, mint az aranyborjú volt, hanem holmi mindennapi élelmet, fagylaltot is. A fagylaltban Istennel ellentétben nincs örök érvényű igazság, sem gondviselés, sem mindenkire kiterjedő szeretet. Bálványozása az Istennel való kapcsolat elhanyagolását vonja maga után.

HedonizmusSzerkesztés

Aki fogyasztható élelemben látja az imádottat, egyenes úton van a spirituális háttér nélküli pusztán élvezetelvű, önpusztító élet felé. Aki gyerekkorában imádja a fagylaltot, az pár év múlva imádja majd a konyakot, a dohányt, a Jackpotot, az iPhone-t, neadjisten a drogokat, és mindeme hamis tanácsadókkal teljesen elveszíti hitét az egy igaz Istenben. Az önpusztító élet elleni nevelés egész kicsi korban kezdődik, nem is gondolunk olyan apróságokra, hogyha gyermekünk saját bevallása szerint imádja a fagylaltot, az azt jelenti, hogy lelki problémái elől a fagylaltevésbe menekül, abban talál örömet és vigaszt.

A média hatásaSzerkesztés

Igen észrevehető a fenti gyermeken a fogyasztói társadalom szolgálatában álló média romboló hatása. Akárcsak a megkárosított felnőttek, ő is állampolgári jogának érzi a féktelen fogyasztást és pénzszórást. A reklámok arra tanították, hogy a fagylaltért érdemes élni, az a gyerek az értékesebb, aki több fagylaltot tud megengedni magának. Ez aztán negatív előítéletekhez, diszkriminációhoz, intoleranciához vezet. A reklámok által megnyert gyerekek elkülönülnek a fagylaltárusnál a többitől, ez egyértelmű szegregáció.

Miisez?Szerkesztés

Kecskeméten egy tanévnyitó beszédben a lelkész több percet szánt arra, hogy a gyerekeknek elmagyarázza: miért nem lehet imádni a fagylaltot.

  1. az entitás a dolog szó politikailag korrekt megfelelője