Szerda
00
Augusztus

„Megáll az idő,/Az égen néma állócsillagok...”

Benderóra
Butaóra
Prágaóra
~ Slágerszöveg

„Azon az éjjel/az órák összevissza vertek...”

~ Kosztolányi Dezső [1]

„...Szivében néha elidőz/a tigris meg a szelid őz.”

~ József Attila

„Az emberek azt állítják, múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert azt látja, múlnak az emberek...”

~ hindu mondás

„The time is money.”

~ Clockefeller

A legeslegfontosabb közhely: az idő egy olyan dolog, amiből senkinek sincs elég. Épp ezért olyan drága (mint a pénz). Ezért szokásunk a másik idejét fecsérelni, húzni (ld. lejjebb: időhúzás).

BevezetőSzerkesztés

Az időről nem tudunk semmit.

Régen sem tudtunk. (Pedig hol voltunk mi még akkor???).

A kérdés az, hogy az idő a világmindenség alapvető tulajdonsága-e, vagy egyszerűen szellemi megfigyelésünk, azaz érzékelésünk terméke-e? – teszik fel egyesek a kérdést. Mások szerint a kérdés hülyén van feltéve.

Idő – van. (Nekünk most speciel nincs sok, de ez magánügy).

Mindenesetre a fogalom már az ókori filozófusokat is foglalkoztatta. A közép- és újkorban már majdnem kiderítettek róla valamit, amikor jött Einstein, és borult az egész megint.

Most kezdhetjük elölről. Az idők kezdetétől.

Az idő természeteSzerkesztés

 
Balkezes óra

Az időnek természetesen van természete. Rossz természete van. Egyirányú.[2]

"A nagy vita 1927-ben tört ki az Einstein vezette konzervatívok (Schrödinger, Broglie), és Bohrék (Heisenberg, Pauli, Born) között, ... A nagy kérdés, amelytől függött világunk szerkezete, amely eldöntötte Világegyetemünk keletkezését, felépítését, így hangzott: megdöglik-e Schrödinger macskája, vagy sem?..."

Az időről csak a nőknek van fogalma. Emiatt hallhatjuk nők szájából a méltatlankodó kérdést, amikor nehezen forgó nyelvvel, és egyéb testrészekkel beállítunk éjfélkor: „Van fogalmad arról, hogy mennyi az Idő?!”

A nők és a férfiak időérzékelése merőben és gyökeresen különbözik. Mindkét nem eltérően ítéli meg a másik nem becsléséhez képest például egy focimeccs hosszát vagy egy átlagos kalapvásárlási procedúrát.

Az idő történeteSzerkesztés

„A hozzánk hasonló emberek, akik hisznek a fizikában, tudják, hogy a múlt, a jelen és a jövő közötti különbségtétel csupán egy makacsul ismétlődő illúzió.”

~ Albert Einstein

Idő volt már az idők kezdetén is. Idő lesz az idők végezetén is. Következésképp az idő túléli a világot.

A köztes idővel kell csak valahogy elszámolni.

Az idő méréseSzerkesztés

Az időt mifelénk a legegyszerűbben az Unciklopédia méri: {{LOCALTIME}}, grinicsesen. Minden más kísérlet ehhez képest görcsös.

12:32

ÓrafajtákSzerkesztés

A napórától az árnyékóráig hosszú út vezet a technikatörténetben.

 • Időponty
 • Toronyóra (lánccal)
 • Digitális homokóra
 • Steppelt stopper
 • Farzsebóra
 • Blokkoló óra
 • Vízóra
 • Tűzóra
 • Parkoló óra
 • Tilosban parkoló óra

Az idő húzásaSzerkesztés

A középkorban igen elterjedt kegyetlenkedés. Szerencsére azóta az Időjogvédők nyomására a legtöbb országban már felhagytak az idő ilyetén módon történő kínzásával. Sajátossága, hogy hihetetlen nagy erőt kell kifejteni ehhez.

Az időtényezőSzerkesztés

Az időtényezőben a körülbelül a legidegesítőbb.

Egy tudományosan jelentős helyen ezt találtuk:
 • Egy másodperc kb. 1,855×1043 Planck-idő hosszúságú.
 • A világmindenség kb. 4,3×1017 másodpercnyi idős az Ősrobbanás elmélete alapján, ami kb. 8×1060 Planck-időnek felel meg.
 • Az átlagos emberi élet kb. 3,9×1052 Planck-idő. (Ez a legeslegidegesítőbb!)
 • 2006-ban a legrövidebb közvetlenül mért időtartam, az atto-másodperc 10-18 nagyságrendű, ami kb. 1026 Planck-időnek felel meg.

IdőgépSzerkesztés

Lásd négyes metró... Minél tovább fúrják, annál kevesebb lesz kész belőle. Kapcsolódó kérdés: Ha az idő pénz, az ATM-ek időgépek?

Az idő járásaSzerkesztés

Holnap Magyarországon 30 fok lesz. Ebből 5 Budapesten, 3 Szolnokon, 4 Tatabányán, a többin a kisebb falvak osztoznak. – netlelet

Az idő ballábas, és sántít.

Zónaidő és zónapörköltSzerkesztés

Ezeknek egymáshoz látszólag semmi közük nincs. Holott van. Zónapörköltet utoljára a Csendes Vendéglőben [3] szolgáltak fel (ennek már három éve, mert akkor tönkrement és bezárt), a zónaidőt pedig még az Unciklopédia Beállításaim-fülén is kedvedre meghatározhatod.

Na ugye?!

MásSzerkesztés

Valaki beszólt a Wikipédiába. Rá se hederítenek. Mi lesz így az emberiséggel, kérdezzük, joggal.
„Túl sok a hó, és nagyon korai. 1000 évente a 8 napos eltérés befolyásolással van az ember biológiai órájára is nem csak a naptárra. A természet reagálása erre a XX. század szellemi, és technikai gyorsulását eredményezte, ezzel a 16 napot behozva. A 3. évezred fordulóra azonban a kézifék be lett húzva. Innentől mindenki 2:1-es tánc lépéssel közlekedjen (kettőt előre, egyet hátra). A naptár: 1000 évente van a szökőévekkel együtt 365 250 nap +8=365 258:100=365.258 nap/év=8766.192 óra/év. Ez 10 év alatt 69.12 perc különbség, ami annyit jelent, hogy 10 évente kell egy szökőnapot bevezetni, mert különben ez a fordulat 2000 év múlva visszaüt. Tehát a végtelenség jele, a csavart kör keresztezésében voltunk 1999. 12. 31-én éjfélkor.2×2 a végtelenség jele. Ezen a röppályán száguldunk ezerévekre számítva.”
 
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Idő témáról.

IdőlábjegyzetekSzerkesztés

 1. Az órák szadizmusának köszönhetően Kosztolányinak eltört 3 bordája, s az egyik lábára nem látott többé.
 2. Bővebben itt lehet erről olvasni: Stephen W. Hawking - Roger Penrose: A tér és az idő természete
 3. ...újra kinyitott a Csendes vendéglő. Bár nem úgy, és nem az a Csendes nyílt meg. Aki emlékszik még a régire az Astoriánál, a Múzeum körút 13-as szám alatt, csalódott lesz. A szlovák és székely ételkülönlegességek, a piros kockás terítők és a fekete bőrmellényes, bajszos pincérek eltűntek az idő süllyesztőjében. Az elmúlt időkre egyedül a csapolt Arany Fácán emlékeztet...
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.