Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

A tömeggyilkosokról szóló szócikket ld. a Hatkötetes Világtörténelemben.


The death.png

„Orcája hó, ruhája vér,/Keze halál, neve hóhér.”

~ Petőfi Sándor

A hóhér a világ jobbik felében egy kihalt foglalkozás. Bezzeg egykor mindenütt megvolt a szakma becsülete!

(Már amennyire. Az alábbiakból ez talán kiderül).

Tartalomjegyzék

Eufemisztikus neveiSzerkesztés

 1. Ítéletvégrehajtó
 2. Bakó
 3. Pribék
 4. Executioner
 5. Hangman[1] (Ember, egy hangot se!)

KultúrtörténetSzerkesztés

„Harry Allen mindig arról álmodott, hogy hóhér lesz. 23 éven át tartott karrierje, amelybe ártatlanok is becsúsztak. »Jó, tiszta munka volt.« – írja többször is feljegyzéseiben.

Harry Allen ítéletvégrehajtó, Nagy Britannia utolsó hóhéra 1941 és 1964 között tevékenykedett. 81 éves korában halt meg 1992-ben.

Mindig arra törekedett, hogy öltözéke tökéletes legyen. A bajszát frissen nyíratta, haját hátrafésülte. Az utolsó simítás pedig a védjegyének számító csokornyakkendő volt. Természetesen saját maga kötötte meg. Harry Allen így szeretett munkába menni. Ő volt ugyanis az utolsó, akit a halálraítéltek életük utolsó perceiben láttak, mielőtt halálba küldte volna őket.” – [1]

Amióta hatalom van, van hóhér is. Vele végezteti el (a hatalom) a piszkos munkát. Cserébe ezért (úgy, ahogy) megfizeti és megveti. A szakmára ezért csak a hóhér büszke, senki más.

A hóhért mindenki gyilkosnak tartja, kivéve a hóhért. A hóhér a hóhér szerint szakember. Mester.

Tényleg az.

Az volt már a kora középkorban is. Rengeteg volt a munka akkoriban. Hóhérnak lenni mégsem volt jó. Alacsony jövedelem és megvetés. A családot pedig el kell tartani. Az önérzet, a szakmai becsület, a mesterség alapos ismerete óvta meg a hóhért a frusztrációtól.

Meg az, hogy Freud még meg sem született.

„A XVI. századtól egészen a XIX. század derekáig számos államban, így Magyarországon is engedélyt kaptak a hóhérok gyógyító (pl. csontkovács) tevékenységre, és a körülményekhez képest nem is végezték rosszul a dolgukat. Az emberi test titkaival az inkvizíciós tortúrák ismertették meg őket. Kínvallatás közben ugyanis gyakran eltörtek vagy kificamodtak az áldozatok végtagjai, sűrűn előfordult ájulás, rosszullét, és a betegeket, sérülteket kezelni kellett, ha másért nem, azért, hogy a saját lábukon mehessenek a vérpadra. Ez a kezelés eleve a hóhér feladata volt. S mivel a hóhérmesterség többnyire apáról fiúra szállt, az új generáció már készen kapta a családi recepteket. Ezek lettek aztán a hóhérok kiterjedt magánpraxisának alapjai.” – (Sulinet) [2]

MódszerekSzerkesztés

A módszerek az eszközöktől függnek. Vagy/és viszont.

EszközökSzerkesztés

 1. Bárd
 2. Felnégyelés (-ötölés, -hatolás...)
 3. Kötél
 4. Puska
 5. Ágyú
 6. Máglya
 7. Villany
 8. Gáz
 9. Injekciós tű
 10. Bürök
 11. Guillotine
 12. Naptár
 13. Riportert kutyákkal széttépető naptármodell
 14. Egyéb (se szeri, se száma)

Híres hóhérokSzerkesztés

 1. Kozarek.[3]

Slampos hóhérokSzerkesztés

Egy legenda szerint 1457-ben a hóhér háromszor sújtott le Hunyadi Lászlóra, aki még ezután is élt. Az akkori törvények szerint ilyen esetben a királynak kegyelmet kellett volna adnia, ezt azonban nem tette meg. „Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit” – mentegetőzött később a hóhér. A király nem mentegetőzött.

Modern hóhérokSzerkesztés 1. Larry.
 2. Amit minden iskolás kölyöknek tudni kell.
 3. Kozarek Ferenc 1894. márciusig űzte a mesterségét. Utóda Bali Mihály egy kiszolgált katona volt, aki a boszniai okkupációban szerezte meg a szükséges szakmai gyakorlatot és képesítést: több embert akasztott fel ott. Évi illetményét 400 forintban állapították meg, ehhez járult még 60 forint lakáspénz, s minden akasztásnál külön díj. Ezenkívül pótlékot kapott két pribék alkalmazására.