Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Grafikuvik

A grafikuvik a Kuvik Graphitiensis Albus alfajba tartozó, kreatívan szárnyaló palimadár.

Tartalomjegyzék

A grafikuvik jellemzőiSzerkesztés

Előfordulási helyeSzerkesztés

Magyarország, azon belül széles skálán mozog - megtalálható a nagyvárosokban: irodákban, médiaügynökségekben (ezen helyeken erős szimbiózisban él a Marketilinkóval), illetve magánlakásokban, valamint kávézók teraszán.

Helyi megjelenése: billentyűzetek és rajzpadok környékén gyakori. Kávézók teraszán papírok és kávék mellé repül. Bizonyos fajtái nyomdák körül keringenek.

KülsejeSzerkesztés

Kültakarója a toll, mely lehet cső- vagy sima filc-, de ceruza is. Fejlettebb egyedek digitalizáló táblával kültakaróznak. Szárnya kreatívan szárnyaló, fesztávja megegyezik a grafikuvik IQ-jával [1]

ÉletmódjaSzerkesztés

Éjszakai állat, de gyakran egész nap fent van, nem is alszik. Emiatt egyik jellemző formaváltozása idősebb korban a táskás szem. Életkora ebből is kideríthető, hogy hány tasak van a szeme alatt (vö. évgyűrűk).

Táplálkozási szokásaiSzerkesztés

Mások által otthagyott ételmaradékok, kávé, sör, esetenként gyomorgyógyszer. Gyakran fogad el táplálékot az etetőkből. Vagy nagyon gyorsan, vagy nagyon lassan eszik, időszakonként változó, és szoros kölcsönhatásban van a határidőkkel és ellenfeleivel.

HabitációSzerkesztés

Fészke boglyas, gyakran zavaros, szamárfészek jellegű. Más élőlények menekülnek az ilyen fészkelési szokásoktól, így a grafikuviknak nem sok ellensége van. Ha teheti, számítógép vagy laptop mellé fészkel.

VadászatSzerkesztés

Pontokra, egyenesekre és görbe vonalakra vadászik, gyakran képek és betűk formájára. Kedvel minden papírneműt, például az újságokat, de ezen kívül a képernyőn megjelenő színes internetes, dinamikus portálokra is szívesen rászáll. Ha tehetné, mindegyikbe belemászna és szétszedné. Esetenként agresszív lehet, főleg, ha a két ellenfele, a Marketilinkó vagy a Főnöxmadár bosszantja, sürgeti, vagy túl sok a koffein a szervezetében. A határidőket se szereti. Az agresszív grafikuvik ilyenkor harci táncot jár (tolltépés, üvöltés, asztallap-csapkodás és rugdosás, előszeretettel bögrék és egyéb tárgyak földhözvagdalása). Ilyenkor jobb elkerülni, és megvárni, míg e nemes [2], kreatívan szárnyaló madár belátásra tér.

SzaporodásSzerkesztés

Képes a párkapcsolatban élésre, elég szapora állat, és gyakran több fiókát is nevel. Ilyenkor azonban ellenfél palimadártársai, ha megneszelik, hogy fészke van, jelentősen megnehezíthetik élettani funkcióit: nem engedik vadászni. Ha ezt túléli, keményen visszavág ellenfeleinek (ilyenkor hallani, milyen hangos a nagyváros). Ezért a grafikuvik kizárólag elzárt helyen, művészeti iskolák termeiben, vagy magányos műtermi padlásszobában szaporodik, ott viszont nagyon.

SzocializációSzerkesztés

Szereti, ha elismerik, ha tetszik, ahogy vadászik. Ugyanakkor könnyen agresszívvá válik. Nehezen tűri a kritikát és domináns ellenfelek rivalizálását. Nem szereti a hosszas, vadászat nélküli időszakokat. Alapjában nem társas állat, csak a párját tűri meg maga mellett, másokat rivalizálás miatt likvidál. Ha hagyják tevékenykedni, nagyon hasznos kis állat. Ha sokat találkozik ellenségeivel, elviselhetetlenné válik.

Elsődleges ellenségei: Marketilinkó, Főnöxmadár, továbbá az okoskodó, nyomdász tyúk vagy ökör.

A grafikuvik palimadár-féle jellemzőiSzerkesztés

Mivel palimadárféle, nem igényel túlzott törődést, széles körben bírja a környezeti változókat, mindemellett nem kell sokat fizetni neki. [3] Szocializációja és életmódja miatt rendkívül teherbíró. Hazánkban tenyésztése nagy iramban elkezdődött, és a grafikuvikok, illetve más palimadár-félék száma nőttön nő [4]!

A grafikuvik neveléseSzerkesztés

Aki ilyen madarat szeretne nevelni, az gondolja át a lehetőségeit. A palimadarak nagyon hasznos, de nagyon ártalmas lények is lehetnek. Okosan bánjunk velük!

ElőnyökSzerkesztés

 • Kezes állat, szárnya sosem nyugszik, tolla sosem hullik, nagyon szép trófeákat gyűjt. Van, ami később hasznot is hozhat a gazdájának.
 • Vadászidényben, a megfelelő logisztikai feltételek mellett, ahova letesszük, ott marad.
 • Mivel palimadár, nem igényel mindemellett túl sok figyelmet, törődést. A fentieken túl, ha minden lehetőség teljesül, élete rendben halad.

HátrányokSzerkesztés

 • Életmódja folytán reális izmai csökevényesek.
 • Nem takarít, nem mosogat, nem főz, senkivel sem törődik vadászidényben.
 • Bármikor lehet vadászidény, ő választja meg (vagy ellenfelei).
 • Nem tűri az elutasítást, ilyenkor harci táncot jár (lásd ott).

Amire figyeljünkSzerkesztés

 • Ügyeljünk arra, hogy legyen a fészke a közelében (lásd ott), vagy legalább egy laptop, és némi élelmiszer, innivaló, különben elpusztul.
 • Mindig dicsérjük meg! Nagyon érzékeny a lelke!
 • Sose sürgessük! Vadászni csak nyugodtan tud.
 • Lehetőség szerint tartsuk távol az ellenfeleit!
 • Mindennap tegyük számítógép közelébe! Akkor tud hatékon teljesíteni.
 • Évente vizsgáltassuk meg a szárnyait és a szemeit, a fokozott éjjeli–nappali igénybevétel miatt.
 • Vizsgáltassuk be újból, de most ne az urológián.
 • Vigyük el néhanapján kulturális fejlődés céljából vadásztúrákra.
 • Hagyjuk ÉLNI!

Híres grafikuvikokSzerkesztés

Nem sok híresség van, mivel általában névtelenségbe burkolóznak - vagy senki sem keresi a nevüket? Az Unciklopédián fellelhető grafikuvikok száma: jelenleg 1, gyűrűs példány. A többi madár gyűrűzése folyamatban.


[email protected]Szerkesztés

 1. Ez most itt az illustratio quotiens!
 2. Ha jó a kedve, akkor igenes.
 3. Ha nem bírja, majd megszökik, elmegy máshová...
 4. És férfi.