Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Gombolyag

Gombolyag (vagy Gömbölyeg) nevét a Magyar Tudományos Akadémia első alföldi kihelyezett ülésén özvegy Gróf Gombolyagi Tiborné adta, mikor a mellette jobb felől utazó sógora idősebb Kíváncsi Károly és balján ülő lánya, Gombolyagi Aurélia egyszerre feltett kérdésére: "Vajon milyen település eme falu?" és "Mi készül a rokkán abból a furcsa anyagból?" válaszolva a "Gombolyag" szót Károly a saját kérdésére adott válasznak értette. (Hasonló félreértések több magyar település esetében is nagy jelentőséggel bírtak: Pl. Bivalyb*sznád, Szeged.

Nevezetességei:

Buszmegálló: Gomolyagra érkezve jobb kéz felől találjuk a buszmegállót, mely hétköznapokon három (3) menetrend szerinti járat megállóhelye. Szombat, vasárnap és más szabad és ünnepnapokon nem érdemes itt várakozni (hacsak nem az árnyék miatt). 2015-ben ide tervezik a Kalocsa-Paks metró egyik megállóját.

Ledőlt kéményű ház: a helyiek minden ide érkezőnek azt mondják: "a múlt heti vihar tetemes károkat okozott a falunkban". Erről a mondatról már a múlt századból is fennmaradtak feljegyzések.

Harangláb: ez jelzi a közeljövőben megépítendő templom (katedrális) helyét. Egyesek szerint csak egy villanypóznára akasztott kolomp, de ez nem valószínű, hiszen ki látott már olyat, hogy egy szarvasmarha, egy 5 méter magas póznára akasztana valamit, különösképpen pedig egy kolompot.

Biliárd asztal: a falu végén található legutolsó ház földszintjén igen érdekes ritkaság tekinthető meg: Bizonyára ez a világ egyetlen olyan többfunkciós biliárd asztal, mely helyben készült halászlé, borjú-pörkölt és őzsült (nem ő-zs-ü-l-t, hanem Őz-sült) felszolgálására gyakorta használtatik.

Gyógyvíz: az itteni víz sajátos illattal rendelkezik, ezért a helyiek az gyógyvízként emlegetik, bár ők maguk sem fürdésre sem ivásra nem alkalmazzák.

Egyéb nevezetességek: az iskola, polgármesteri hivatal és a kocsma (Gondűző) illetve ezek helye cukorrépával és egyéb hasonló haszonnövényekkel bevetve.

Lakosság: Gyakorlatilag nem lakik itt senki, kivétel a polgármestert, aki 4 évente, mint rendes szavazó önmagát újraválasztja.

Állatvilág: 5 tehén, 4 ló és egy 3 lábú teknős és 20-25 kecske színesíti a környék faunáját. Rossz nyelvek szerint a faluban giliszta nevelde is működik, mely Francia export piacra termel. Az itteni biomassza jelentős részét viszont a "Szúnyog" alkotja, melyek a faluba látogató turisták szájába is előszeretettel belerepülnek.

Tájszavak: igen érdekes az alföldi ízes tájszólás, mely jövevényszavai: Potkány, Tucsok.

Környékbeli nevezetességek: nem messzire található a szintén illatos (?) Szelidi-tó, melybe tavaly belefulladt egy oroszlán szelidítő. Az közvetlen vízparti Szittyó-téren alkoholos italok is fogyaszthatóak. Kiszolgálás viszont kizárólag 10:00 (tíz óra nulla-nulla) után. 9:57-kor az egyébként vendégszeretetükről ismert Szittya-tériek a világ minden kincséért sem hajlandóak senkit sem kiszolgálni. Más nevezetesség nincsen.