Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Galuska

Más néven: Nokedli.

„A nokedli a pörkölt sója.”

~ Lord Bitterwasser Kohlmann Tamás

„Ej, de bánatos a képed. Szaggassak neked nokedlit?”

~ Cinka Panna Rózsa Sándornak – talán
Ez a nokedli nagyon súlyosan félkész! Kérünk hozzá még lisztet, tojást és vizet! ...És SZÓT!


A nokedli – mint a fenti idézetben is látszik – a pörkölt legjobb barátja, és a magyar szavak egyik viccesebbike (de nem viccesebb a „plajbász”, „kufircol” és a „mamusz” szavaknál). A nevéből is kiderül, hogy a hokedli negátuma, tehát hokedlinek nem használható.

A nokedlivel szokás a pörköltöt feljavítani, ha az nem jó; erre először egy erzsébetvárosi kínai gyorsétterem szakácsa, No-Ked Li jött rá (innen származik a neve), amikor a puffasztott rákpörkölt a jóégnek sem akart sikerülni. Ezt egy csúcsforgalom-mentes kedden fedezte fel, ennek tiszteletére soha nem szolgáltak fel pörkölt mellé nokedlit kedden. (Érti ugye, ked(d)ves Olvasó?) Később a híre eljutott a londoni Sohoba is, de ott izgalmasabb formában, ugyanis elírták a nevét, így Naked Li lett belőle.

Itthon, Magyarországon a nokedlinek múzeumot nyitottak Lábosban, és azóta is az ottani fő látványosság. Budapesten ezzel etetik a tömegeket, ha kampánycsönd van.

Tál Judit ajánlata:

A nokedlit hívják galuskának is, de helyesebb ráütni felvert tojást, és friss fejes salátával tálalni. Pörkölttel is lehet, de az hülyeség, mert a pörkölthöz sercli kell. Nokedlivel még senki se tunkolt.

Anthelme Brillat-Savarin kiegészítése:

A nokedlivel mindent lehet csinálni, de előbb meg kell csinálni.

Anthelme Brillat-Savarinné replikája:

Az lehet, de akkor te mosogatsz el utána!

Egy recept

  Hogy készítsünk igazi finom nokedlit?

Én egy 75 fokos, kimondott, műanyag tányérba' állítom össze, de úgy, hogy már az előző napokban érlelem a kovászt hozzá. Amikor már szaga van, akkor teszek hozzá 3 közepes tyúktojást és 1 fürjtojást. A sárgáját rákenem a kutyám szőrére, hogy szép fényes legyen tőle, és így csak a fehérjét használom föl. A fehérjét fölverem kemény habbá és kis golyókat formázok belőle, unaloműzés végett. Amikor már unalmassá válik, összekeverem a hozzávalókat, ami áll:
– kovászmasszából,
– valamennyi lisztből és
– tojásokból (különbözőek!)
Amúgy ne is várja senki, hogy én ezt a receptet csak úgy elárulom, mivel 186 éves a családi receptünk. Visszakeresve a családfán, igen, elmondhatom, hogy volt olyan nevű rokonságom, mint pl: Nokedli Imre és Nokedli Irén! Na, ők tudták minden csinnyát-binnyát ennek a jujj, de bonyolult receptnek!
Szóval az egész dolog egy roppant összetett téma, amit ha nem tartunk be, könnyedén kisiklik az ember élete és rögtön a szakadék szélén állhatunk tanácstalanul, öngyilkos gondolatokkal a fejünkben.
Minden esetben kérjük ki az orvos tanácsát, mielőtt egy ilyen dologba fogunk, nehogy később már az a visszájára süljön el. Később már foglalkozhatunk ételgasztronómiával és pikk-pakk a televízióban láthatjuk viszont magunkat. Az ügyesebbek akár polgármesteri pozíciót is betölthetnek, de ne lepődjünk meg, ha esetlegesen a parlamenti székek egyikébe' találjuk magunkat.
Sok sikert és sok nokedli reformot és kitartást kívánok!

 
(Netlelet)

Lásd mégSzerkesztés

  • Nokedliszaggató
  • Szaggatt a derekam, mint a nokedli
  • Németül (Nockerl, Spätzle)
  • „Olyan galuskás a hang(ulat)om máma” (megfázott az énekes)

Külső hivatkozásokSzerkesztés

 
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Galuska témáról.