A hangulatos Dobó szobor, a még hangulatosabb Dobó téren, közvetlenül a hangulatos Dobó utca, és a hangulatos Dobó köz sarkán.

Cheb Eger egy város[1], az egyik legszebb az egész országban, ami betudható Miskolc közelségének is többek között. Népessége kb. 57 000, ebbe nincs beleszámolva az a marha sok turista.

TörténeteSzerkesztés

EtimológiaSzerkesztés

Az egérhipotézisSzerkesztés

A név etimológiája egyértelműen az „egér” szóra épül. Csak azt nem tudják a helytörténészek, egerek alapították-e a várost eredetileg, és azért nevezték Egernek, vagy azért, mert olyan sok volt a rágcsáló.

Egy másik hipotézis szerint a várost rengeteg égerfa vette körül, amiket a helyiek a hosszú telek alatt feléltek tüzelő gyanánt. Ezt egy korabeli írás is említi. A város neve úgy alakult az Egérből Egerre, hogy a betű fölötti vesszőt elfelejtették átmásolni, mert azt hitte az író, hogy csak koszos a lap.

Az agárhipotézisSzerkesztés

Létezik olyan elmélet is, mely szerint a szó az "agár" szó ősmagyar formájára vezethető vissza (vö. Endre -> András), csak szintén azt nem tudni, hogy agarak alapították-e a várost, vagy hogy az agárfuttatás volt-e gyakori. A régészek húsz agártetetemet és négyszázezer egértetemet találtak különféle ásatásokkor, ebből az egeres elmélet nagyobb valószínűségére következtettek.

A várSzerkesztés

Egerben van egy vár, aminek rendkívül eredeti módon az a neve, hogy egri vár. Dobó István időnként itt van eltemetve. Gárdonyinak csak a teste, mert a fejét levágták a törökök. A vár arról híres, hogy itt verte vissza Dobó István, Bornemissza Gergely (aki a nevével ellentétben igencsak vedelte az éltető nedűt) meg a többiek a törököket 1552-ben, mint az Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből közismert. Az kevésbé közismert, hogy 1596-ban a törökök visszajöttek és úgy elfoglalták a várat, mint a pinty, erről az egriek mélyen hallgatnak,(mert már nem Dobó István védte) Törökországban viszont rengetegen ismerik a történetet egy népszerű török író Egri hullócsillagok című regényéből. Az Egri csillagokból film is készült, amiben remekül megfigyelhetőek a korabeli török divat olyan jellegzetességei, mint karóra, tornacipő, illetve az akkori magyar ipar csúcstermékének számító volánbusz. A várba meg amúgy tök ingyen be nem lehet menni,(1500 credit) ha feltűnés nélkül hozzácsapódsz valami turistacsoporthoz, csak ne a japánokhoz, mert az feltűnő. Ha mégis japánnak kell álcáznod magad, és nem elég ferde a szemed hozzá, csak tartsd folyton az arcod előtt a fényképezőgépedet és karattyolj valami érthetetlen szöveget, ők is ezt csinálják naphosszat. Ugyancsak fontos, hogy egyetlen magasba emelt esernyő segítségével akár 50-60 fős japán turistacsoport boldog tulajdonosaivá válhatunk, ezért a Várba ne vigyünk esernyőt. Esőben se. Soha.

A törökök aztán építettek minaretet, hogy tudják honnan megcsodálni a szép panorámát. (Ellentétben Péccsel, ahol ugye más okokból építették.) Meg építettek fürdőt is a várhoz közel, biztos az utókorra gondolva, hogy nekik már legyen hol felfrissíteniük magukat, ha nagyon megizzadnak ostrom közben, mert az fárasztó egy dolog, ágyúgolyók elől kell félreugrálni meg ilyesmi. A fürdő állítólag feltárás alatt áll, de iszonyat lassan haladnak vele, szerintem ezt valamikor a 3800-as években fogják befejezni a körülötte elterülő 21. századi város feltárásával együtt.

Egyéb nevezetességekSzerkesztés

Egerben van főiskola, ez arról híres, hogy a diákok által leggyakrabban látogatott helyek listáján a sokadik helyen áll a Szépasszonyvölgy, a Betüz, az Egrix, az Egál, a Szkúzi, az Ali, a Vadász és egyéb vendéglátóipari helyiségek után). A tetején van a csillagvizsgáló, a büfé meg az alagsorban, nem is csoda, hogy a csillagászok mind kihaltak éhen, én legalábbis eggyel se találkoztam közülük sose.

Eger másik nevezetessége a bazilika [2], ezt meg más épületeket arrafelé többek közt azért építették, hogy a főiskola ablakából ne lehessen látni a buszpályaudvart, mert ha a diákok amiatt idegeskednének, hogy mindjárt elmegy a buszuk, akkor kevésbé nyugodtan tudnának előadás alatt amőbázni, keresztrejtvényt fejteni vagy Avon-katalógust lapozgatni. Ja, amúgy Egerben a városon belül sárga-zöld színű buszok járnak, ezen mindig jót röhögnek a miskolciak, akiknek az agyába már alaposan beleivódott, hogy kék busz = város, sárga busz = vidék. Ezen a pestiek is röhögnek, ugyanilyen okokból; nem mintha pont nekik (vagy akár a debrecenieknek) joguk lenne bármely más városon röhögni vagy a véleményük érdekelne bárkit.

Egerben van érseki palota. Ez majdnem ugyanaz, mint a püspökki palota, de nem kötelező a benne lévő p(l)üssökre pökdösni (p[l]üss-pökni), hanem azt mondják, ér(t)se ki-ki a maga módján, hogy kell-e vagy sem. Emiatt viszont két pökirányzat is kialakult: az egyik szerint a vallásszabadság abban áll, hogy nem kötelező pökni, de ha mégis pökünk, akkor csak a plüssre. Mások szerint viszont kötelező pökni, de nem feltétlenül a plüssre, hanem máshová is szabad. Ezen aztán sok vita van, és időnként egyeseket máglyán megégetnek, de politikust sajnos csak ritkán - ennek oka az is lehet, hogy sok közülük másodállásban tesitanár, úgy meg nem éri meg a fáradtságot. Egerben ismerőseim is laknak (nem az enyémek), de ők nem hívják a lakóhelyüket palotának, mert nem olyan felvágós népség.

Ezenkivül a szocializmus korában a panelépítők építés közben állandóan a szovjetekre gondoltak, emiatt véletlenül az egyik lakótelepet úgy alkották meg, hogy majdnem CCCP (Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége orosz felirata) feliratot mintáztak meg[3]. A város északkeleti oldalán magasodik az Egerd hegy, ennek tetején a Dobó István[4] kilátó, innen szépen látszik a majdnem kész rövidítés a bolsoy tovarisnak. Az említett városrész neve stílszerűen csebokszári városrész. [5]

További nevezetességekSzerkesztés

 1. A világon egyedülálló írógépmúzeum az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskolában, melyet naponta körülbelül 850 látogató csodál meg (800 diák + 50 tanár.)
 2. A Szépasszonyvölgy borospincéi, ahol a fent említett iskola diákjai kipihenik az órákat.[6]
 3. A Minorita templom [7]
 4. Szerb Orthodox Templom[8]
 5. Főegyházmegyei Könyvtár
 6. Lyceum[9]
 7. Camera Obscura [10]
 8. Kápolna
 9. Díszterem
 10. Minaret
 11. Posta - a postaszolgálat 1550-ben indult, hogy segítséget kérjen. A levelet a mai napig nem találja a posta.[11]
 12. Város a város alatt (igen, elrejtettek egy Al-Egert) [12]
 13. Egyházi Múzeum
 14. Dr. Óriás Nándor emlékplakett (Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola)
 15. Dr. Óriás Nándor emlékplakett 2 (Az Egyházi Múzeum homlokzatán)
 16. Dr. Óriás Nándor emlékplakett 3 [13]
 17. A Széchenyi utczán mondotta Kossuth: "Itt nem tanítani, csak tanulni lehet a hazafiságot."[14]
 18. Dobó István síremléke.
 19. Dobó István síremlékének fedőköve.[15]
 20. A Dobó István Gimnázium (nem a Dobó téren)
 21. A Kis Dobó tér (a Dobó tér mellett)
 22. A Dobó teret és a Kis-Dobó teret összekötő híd
 23. A hangulatos Dobó István utca [16]
 24. A hangulatos Dobó tér.
 25. Dobó István szobra a hangulatos Dobó téren
 26. A hangulatos Dobó köz
 27. A hangulatos Dobó sugárút.
 28. A hangulatos...[17]
 29. Vitkovics Ház
 30. A Széchenyi utca barokk házsora.[18]
 31. A régi székesegyház romjai
 32. Az új székesegyház romjai [19]
 33. Nagypréposti palota
 34. Kispréposti palota
 35. Megyeháza a börtönnel[20]
 36. Kis Zsinagóga Galéria.[21]

Újabb nevezetességeiSzerkesztés

Csak még annyit, hogy a kétezres években új piárcsapat vette át a Városi Önkormányzat Turisztikáért Felelős Részlegének Aljegyzői Hatáskörbe Eső Rögtönítélő Hivatalának Illetékes Városnézésmenedzselési Rohamcsapatának Vezérizgató Bizottságának Felelős Félrevezetői Csoportját. Az új pr-irányvonal - a Budapesten évezredek óta tradicionális és rendkívül kedvező tapasztalatokra okot adó, eurolaboratóriumokban matematikailag kimutatott - "3K=K"-módszer (Kutyasz@r + Kátyú + Közlekedéselhárítás = Káosz) alapján, a város központi nevezetességének a kutyagumit deklarálta. Ld. [1].

Ezenkívül íjjal lövöldözgetnek az egri várból a Dobó térre, de előtte elhelyezik a Dobó téren a pesti Kossuth téri kordon azon eredetijét, amelyet annak idején még Orbán Viktor fogott meg ellenzékiként, úgyhogy miközben ijaznak a turistákra, közben megtapogathatják a kordonon Orbán Viktor ujjlenyomatát[22]. És hogy teljesen elveszítsük a fonalat, hogy kik lövöldöznek (középkori törökök vagy újkori migránsok), Allah Akbart kiáltanak előtte.[23]

ÖsszefoglalvaSzerkesztés

Egert látni, és meghalni![24]

Lásd mégSzerkesztés

Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Angolul: Dobócity
 2. Igyekszünk elkerülni a csúnya szavakat, de lesz még pár.
 3. Tényleg a CCCP feliratot rajzolja ki Eger egyik panelrengetege?. 24.hu. 2017. aug. 8.
 4. Mi más lenne...?
 5. A város túlsó - zömmel családi házas része meg Kanada. Ki érti ezt...?
 6. Aztán, ha kipihenték, jó áron el is adják.
 7. Ebből is látszik, hogy az egriek jól bánnak a kisebbségekkel. Még saját templomot is emeltek nekik.
 8. Eger megér egy misét.
 9. Na, itt is egy csúnya latin szitokszó. A tampontévések menekülnek hallatán, mint a tűztől.
 10. A térfigyelő kamera őse.
 11. A postást pedig a hatóságok.
 12. Le sem tagadható a tálib építészet üdvös hatása.
 13. A helye még nincs eldöntve, de valószínűleg lesz Dobó István a hely nevében...
 14. Feltételezésünk szerint: Dobó Istvánnak.
 15. Sejtésünk szerint Dobó Istvánnak is itt kell lennie valahol. Különben miért is lenne ez a nagy hűhó?
 16. Némileg kevésbé hangulatos kidobóemberekkel...
 17. Szerintünk ezt már te is kitalálod...
 18. Igazságtalanok lennénk, ha nem ajánlanánk a Kossuth utca hórukk házsorát.
 19. A török időkben ásott keszekusza alagutak miatt finoman szólva is kicsit instabil Eger talaja. Egy egészen picinykét.
 20. Ez kár is volt említenünk. Előbb-utóbb minden turista ide kerül.
 21. Erről annyit illik tudni, hogy néhány "neonaív" fiatal próbálja elhitetni a néppel, hogy létezik még kortárs művészet a világon (kis buták). És persze valakik rendszeresen dobálják (az épületet) szappannal.
 22. Kiakadtak az íjászok az egri várba tervezett mutatványon. 2017. augusztus 10.
 23. Kilőtték az íjat az egri várból: ez lett a vége (videó). Atv.hu. 2017. aug. 12.
 24. Ez a kijelentés nem annyira a látnivalókra vonatkozik, mint inkább Eger gyalázatos közbiztonságára...
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.