Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Csung-Te Lao-ce

Csung-Te Lao-ce kínai filozófus, mellesleg államférfi i.sz. 12-ben született Csinjagkucejhangsen tartomány Niamaszo falujában.

Tartalomjegyzék

Élete és viszontagságaiSzerkesztés

A kis Lao-ce a Csinjagkucejhangsen Tartományi Állami Iskolába járt 13 éves koráig, amikoris megírta a Mindenféle Univerzális Dolgok Rossz Negativitásának Szótárát, mely sok érthetetlen és mikkmekkmakk szót tartalmaz, így például innen erednek a politika és a hülye kifejezések is.

15 éves korában katonának állt. 17 éves korában házasodott össze Ka-Tin-Ká-val, aki i.sz. 34. évi haláláig hű társa volt.

19 éves korában leszerelt és ebben az i.sz. 31. évben született meg két gyermeke, Csin-Csen-Cson és Kung-Fu-Ce, a későbbi filozófus.

Látomása és tanításaiSzerkesztés

21 éves korában egy erdőbe ment piálni. A sok szaké bezzeg rögtön kifektette. Álomba merült, és a látomás végéig fel sem ébredt. A látomás, ahogy ő leírja:

,,Láttam magam, ahogy kinn kapálok a kertben egy karddal és láttam egy malacot kötéltáncot járni. Ekkor jötték a nyilazós Szittyák, és leromboltak mindent, ám engem a nap felkapott, és ledobott, amikor minden elment.''

Látomását úgy értelmezte, hogy amíg úgy van, ahogy most, akkor minden szép és jó. De majd ki tudja, kétezer évvel később mi fog történni? Vagyis röviden: amíg maradunk, addig jó, de amikor megyünk változik.

Látomását megosztotta más emberekkel is, akik egyet értettek vele. A tanítás: Ne mozdulj egy szebb világért!A tanítást követőket vidontmuvistáknak nevezzük. Csung-Te 36-ban fejezte be Néma tüntetés című könyvét, melyben tanításáról példázatokban mesél.

HalálaSzerkesztés

A mozdulatlanságban élő Csung-Te semmilyen ennvialót és innivalót nem vett magához, tehát koplalásába halt bele 42-ben, harmincéves korában.

ÖsszegzésSzerkesztés

Csung-Te Lao-ce követői ma is léteznek, bár más néven, főleg kommunistáknak nevezzük őket, de előfordul a FIDESZ elnevezés is.

ForrásokSzerkesztés

Nincs. Na és?