Bélapátfalva egy észak-magyarországi település.

Nevének eredeteSzerkesztés

 
A bélapátfalvai adóparadicsomok.

Két mítosz is létezik a a település nevének eredetével kapcsolatban.

Hajdan, a kora Árpád-korban a magyar ipar már igen differenciált volt, azonban a feudalizmus korrupt világát kihasználták mindenféle maffiaszindikátusok - akkori szóval élve: szerzetesrendek - saját vagyonuk nemes és nemtelen eszközökkel való növelésére. Bélapátfalva is az egyik ilyen csuhásgang tanyája volt.

A falu helyén eredetileg a tonzúrát csapatjelképül választó, a hatóságok megtévesztése érdekében feltűnően szegényesen öltözködő bandatagok eredetileg egy félreeső erdei házikó - az első helyi, germán származású alvezér, Alois Patt - Pát Alajos rendőrségi elnevezése (A. Pát) után "apátság" - egy csendes kis adóparadicsom és pénzmosoda volt, amit a legfelső vezetés is elismert hivatalosan, az egységet "spirituális kegyhelyként" bejegyezve.

Véresleszámolós verzióSzerkesztés

Mivel azonban a keresztpápának sokszor elsinkofálták a jövedelmeit, és új területeket foglaltak (a terjeszkedést csak "térítésnek" nevezték), a bűnszövetkezet feje nyomást gyakorolt a magyar államra. A gyengekezű- és szemű, épp ezért Vak Bénának nevezett országgondnok ezért bevetette az oroszlányait, akik lemészárolták a kenetteljes tonzúra-bandát. Az oroszlányok éhesek voltak, és mivel hozzászoktak a gengszterhúshoz a Moszkvából vezérelt éhínségek alatt, szertartásosan, vodkával elfogyasztották kizsigerelt áldozataik emésztőrendszerét. Innen ered a név: Bél - A. Pát (fel)Falva.

Antibolsevista-antimarxista-antineoliberális-antiújbalos-antivöröscsillagos-antisztahanovista verzióSzerkesztés

A másik verzió szerint mindez nem így történt, a "leszámolás" egyszerű vadászbaleset volt. Megtörténte előtt azonban a szerzetesgang felfigyelt a térség remek adottságaira: a földpát, vaspát mellett rengeteg lapát nőtt. Gyorsan éhező, Oidipusz-komplexusos költőóriásoknak álcázott kínai vendégmunkásokat hoztak a lapátkitermelés és megmunkálás céljára. Azonban elkéstek az ötlettel: korábban már másutt is kiaknázták a hasonló lehetőségeket a hasonló értelmiségi bűnözők, ezért aztán a talpon maradás végett kénytelenek voltak specializálódni. A kínaiakat édes-savanyú arckifejezéssel az arcukon kihajították, mire ők keletre vonultak, létrehozni valami kicsiny, saját, jelentéktelen, demokratikus közösséget. Ez majdnem sikerült nekik, tudósít a jereváni rádió.

A szerzetesek ezután kreativitásukról híres zsidó, cigány és székely bedolgozókat, és fekete - közelebbről mbglowgmgmwma és lopgmmnbwingi nemzetiségű - munkásokat alkalmaztak. Miután azonban ezek az első adandó cigarettaszünetben kiirtották egymást, vettek az aacheni világkiállításon egy helvétbicska gyártmányú, normannacélból készült lapátfaragó gépet. A nyugat-európai lapátszabvány eltért a magyartól, de a gazdag rend gyorsan elismertette az új szabványt: ez lett az ún. B-lapát. (A rivális A-lapátot kiszorították, gyártóikat tönkretették, a karácsonyfaizzóktól leégett gyárukat pedig, azt hivén, hogy ott autópálya húzódik, hóekével végigszántották és besózták. Később hiába akartak építkezni, a véletlenül odacsalt átok miatt nem lehetett.)

A B-lapát gyár köré hamarosan település szerveződött a rend tagjainak pereputtyából, akik fantasztikus gazdagságot egészen 1945-ig élvezték. A település neve a virágzást hozó termékből primitívedve lett Bélapátfalva.

A bolsevista-marxista-neoliberális-újbalos-vöröscsillagos-sztahanovista rendszer mindezt elpusztította, és a bolsevista-marxista-neoliberális-újbalos-vöröscsillagos-sztahanovista történetírás ügyes indokokat gyártva kiradírozta a kollektív tudatból. Miskolciakat telepítettek ide Szirmáról, akik abszolút nem értettek a dologból semmit. Azóta is ott vegetálnak.

Pedig nyugati értelmiségiek, elsősorban a totál jelentéktelen és ismeretlen Agylob Frege szerint igenis pedig de azonban hát mégis.

Hiteles verzióSzerkesztés

Hajdan névtelen település, inkább egyfajta munkások gyülekező és ideiglenes pihenőhelye volt. Közülük is kiemelkedett egy jó munkásember, aki egyszerre két lapáttal dolgozott, Á és Bé lapáttal. Történt egyszer, hogy hosszabb betegsége után visszaérve a következőt konstatálta. Az egyik lapátja teljesen érintetlen volt, a másikat pedig szétrágta a szú. Ekkor így kiáltott fel: Á lapát ép, Bé lapát falva.

LátnivalókSzerkesztés

Semmi különös. Városi jogú város. A város fölé magasodik a Bél-kő nevű hegy. Lakosai a jövőben epekőből és vesekőből is fognak hegyet építeni.

TestvérvárosaiSzerkesztés

  • Bélanyádfalva
  • Végbélapátfalva
  • Balbágyi