„Rawhide.”

~ Clint Eastwood

HanganyagRawhideHangfile


Az ördögszekér egy elengedhetetlen veszternfilm kellék. Ez a látszólag jelentéktelen szikkadt kis gyom kiváló kifejezőeszköz is egyben. Viszi a szél föl és alá, szúrós, mint a nyavalya, és még csak nem is tud róla a szerencsétlen. Ráhangolódni vágyók számára itt van, ni: (Vigyázat, hosszas nézegetése Nagy-Britanniába történő kivándorlási vágyat okozhat!)

Tumbleweed01.gif

Tumbleweed01.gif

Aztán csihipuhi hatlövetű coltból.[1]

JelentéseiSzerkesztés

NövénytanSzerkesztés

  Ez a szócikk többé-kevésbé a Pallas Nagy Lexikonából származik, ezért szövege és/vagy tartalma úgy szép, ahogy van.
Ma már csak ámulunk rajta, de épp ez a jó benne
.


(növ., ördogkeringő, ördögnadrág, ördögrakolya, macskatövis, iringófű, szamártövis, szamárkóró, Csapónál szunyogtövis, Eryngium Tourn.), ernyős, tövises kóró, ritkán kis cserje v. fa. Levele töviskésen fogas, karéjos v. sallangos, ritkán ép. Virágzata fehér v. kékellő, gömbölyű v. füzérforma, sűrü ernyő, hosszu tövises hegyelevelek fogják körül, termését pelyvanemü pikkelyek takarják. 100-nál több faja, Dél-Afrika kivételével, a melegebb s a mérsékelt földövön honos, leginkább Észak-Amerikában és Európa déli részén; hazánkban 4 faja terem. Az E. campestre L. 15-50 cm. magas, tövises, fehérlő kóró, széltében csaknem akkorát terjed, mint hosszaságában s ha a tövön kivágják vagy elszakad, a vihar magával kergeti, a mezőn kering-bolyong, innen ered sokféle, részint ördöngős elnevezése (Steppenhexe). Levele szárnyas sallangu, tövisesen fogas, virága fehér v. zöldes. Gyökere gyenge szagu, édes-nyálkás ízü, majd olyan mint a sárgarépa, később gyengén fűszeres, orvosságnak használták. Főzeléknek, gyenge hajtása pedig salátának vagy spárgának készthető. Európa É-i partjain errea célra az E. maritimum L. fajjal élnek. Az E. amethystinum L. hazánkban a tengermelléken gyakori, másutt kertbe ültetik, mert szúróssága ellenére is csinos, szép ametisztkék szinü. Szép az E. planum L. (kék tövisk, temondád-góré, temondád-fű) is, kiváló magyar babonás fű, az anyókák a gyermek hideglelését gyógyítják s boszorkányt űznek vele (boszorkányűző fű Barnánál). Az E. Graecum Link és E. viride Link tövi levele Görögországban saláta és orvosság.

AutóSzerkesztés

 
Ördögszekér

Az ördögszekér az a jármű, amivel az ördög napi rendszerességgel teszi meg az utat Beaverfieldmarketplace és Budapest között. Eközben Carmageddon függő sofőrje igyekszik minél több ellenséges érzelműnek tekintett választópolgárt végleg kiiktatni az urakról és egyzsersmint a választói névjegyzékből is. Nem összetévesztendő a sördögszekérrel!

VallásSzerkesztés

Egy tibeti hiedelem szerint az ördögszekér a soha véget nem érő inkarnációnkból gúnyt űző valami. Mind a mai napig rejtély, hogy miért épp ezt a gyomot választották a karma jelképéül, hiszen, Tibetben nem nő eme gyomfajta. Nem hivatott hisztorikusok szerint az összefüggés megalapozott, ugyanis minden inkarnálódott ördögszekér egy szvasztika és minden szvasztika egy ördögszekér. A tibetiek az előző elmélkedésen viszont azóta mosolyognak, mióta feltalálták az ördögszekér ellenszerét, a gyufát.

SzociológiaSzerkesztés

Lepkesúlyúak számára troli vagy villamos. A bérlet itt is kötelező!

Lásd még. De minek?Szerkesztés

Más vagy, avagy egy rozmár gondolatai az üvegharisnyával való védekezés alapfeltételeiről az üvegházhatás ellenSzerkesztés

  


  1. Hol colt, hol nem colt...