Főmenü megnyitása

Unciklopédia β

Ásóbéka


Amit minden ásóbékának tudnia kell


Breki pislog.gif
Fiatal ásóbéka kezemunkája.
Ásóbékák csevegnek

Az ásóbéka (Brekusz undergrundiusz), vagy népies nevén ásóka a népnemzeti paraszti élet lényeges eleme, ami a (Nagy, Magyar) Alföldön komoly tájformáló erővel bír. A hazai gémeskút-állomány közel nyolcvan százaléka az ásóbékák tevékenysége révén jött létre.

Az ásóbéka is csak egy béka.

Tartalomjegyzék

Az ásási kényszermozgás élettani alapjaiSzerkesztés

Az alábbiakat egy fontos, ám teljesen elavult helyen írják nem éppen az ásóbékáról, ami tökmindegy, mert ráillik:

Az ásóbéka nagyon könnyen ás. Miután hatalmas ásólapátjaival nekitámaszkodott a földnek, erőteljes nyakizmaival befúrja ormányát a laza talajba, s azután kezeivel félretolja és nagy gyorsasággal maga mögé szórja a föltúrt törmeléket. Főásószerve természetesen lapátalakú, kezei erős karmokkal ellátottak, mert, kivált keményebb talajban, csak ezek segítségével hatolhat előre, míg fejét ezalatt annyira visszahúzza, hogy ez valósággal eltűnik a törzsben. Fejét főként, mint vetőlapátot használja. Ha a járatban a kiásott föld fölhalmozódik, az ásóbéka a földfelszín irányában kezd ásni, s ezen a kürtőn át – fejének erős lökéseivel – nyomja ki a földet. Ez az ásóbékatúrás keletkezésének oka és módja.

Az ásóbékákkal végzett metróépítési tapasztalatokSzerkesztés

Eddig a 4-es metró építkezéseken igen szép teljesítményt produkált. Sőt, a mi házunk hátsó falának [1] alapozásakor is sok hasznát vettük.

Az ásóbékák kellenek!

OkafogytaSzerkesztés

Mióta ásóbékák vették kezükbe a fúrást, az itt következő pályázati kiírás értelmetlenné vált.

Ne pályázz már!!!

„A BKV, mint a 4 S Metró építésének gazdája, a tervezésben, a projekt irányításában és a kivitelezésben résztvevő cégekkel közösen meghirdette a 4M Diploma című projektet, aminek keretében a közeljövőben diplomázó diákoknak segítséget nyújtanak, ha ehhez a több mint 400 milliárd forintba kerülő projekthez kapcsolódó témában kívánják megírni diplomamunkájukat.”

Lásd mégSzerkesztés

Külső hivatkozásokSzerkesztés


  Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Ott jött be a fúrópajzs. Arról volt szó, hogy a Kálvin téri megálló kijáratának befalazása miatt módosítják az útvonalat. Na, de ennyire?!